Agjencia e Lajmeve SOT NEWS

Agjencia e Lajmeve SOT NEWS Lajme nga Shqiperia, Kosova, Rajoni dhe Bota, Politike, Kronike, Aktualitet, Dossier, Kulture, Sport

Forecast

Berat, Albania

04/17/2014 - 14:00

RainNorth-northwest, Light air, 1.3 m/s14°C

3.0 mm precipitation

Pressure: 1.0073 bar

Durrës, Albania

04/17/2014 - 14:00

Partly cloudyNorth-northwest, Light breeze, 2.3 m/s13°C

0 mm precipitation

Pressure: 1.0085 bar

Korçë, Albania

04/17/2014 - 14:00

Partly cloudyEast-southeast, Light air, 0.6 m/s7°C

0.1 mm precipitation

Pressure: 1.0079 bar

Kukës, Albania

04/17/2014 - 14:00

Partly cloudyNorth, Light breeze, 1.9 m/s7°C

0.2 mm precipitation

Pressure: 1.0097 bar

Shkodër, Albania

04/17/2014 - 14:00

FairEast, Gentle breeze, 3.4 m/s14°C

0 mm precipitation

Pressure: 1.0084 bar

Tirana, Albania

04/17/2014 - 14:00

Delvis skyetNord-nordvest, Flau vind, 0.6 m/s13°C

0 mm precipitation

Pressure: 1.0081 bar

Vlorë, Albania

04/17/2014 - 14:00

Rain showersWest-northwest, Light breeze, 2.7 m/s13°C

0.5 mm precipitation

Pressure: 1.0082 bar

Weather forecast from yr.no.

Rriten me 40% kreditë e këqija, 90 milionë euro kredi të humbura vetëm në 2012

Rriten me 40% kreditë e këqija, 90 milionë euro kredi të humbura vetëm në 2012

Shuma e kredive të dhëna nga bankat dhe që këto të fundit nuk kanë shpresë se do t’i marrin më, ka arritur në plot 310 milionë euro në fund të vitit 2012, nga rreth 220 milionë euro në fund të 2011, duke arritur në një të tretën e huave gjithsej me probleme. Shuma që bankat nuk shpresojnë se do të rikuperojnë më nga kredia që ato kanë dhënë për biznesin privat apo për individët është rritur në mënyrë të frikshme, me 40%, vetë gjatë vitit 2012, duke arritur në 310 milionë euro, nga 220 milionë euro në fund të 2011. Të dhënat janë llogaritur në bazë të nivelit të kredive të këqija dhe stokut të huasë, që publikohen nga Banka e Shqipërisë. Totali i huave me probleme në fund të vitit 2012 arriti në 22.76% të totalit, sipas Bankës së Shqipërisë, duke arritur në nivelin më të lartë që nga viti 2000, kohë kur sistemi bankar, në pjesën më të madhe shtetëror, po ristrukturohet duke fshirë gjithë huat me probleme . Në total, huat me probleme në sistemin bankar, në vlerë absolute kanë arritur në 914 milionë euro, nga e cila një e treta konsiderohen të humbura. Në raport me prodhimin e brendshëm bruto, kreditë problematike të sistemit bankar kanë arritur në rreth 10% të tij. Pasi kanë qëndruar në nivele të ulëta nga viti 2001, huat jo performuese filluan të rriteshin me shpejtësi që nga fundi i vitit 2008, kohë kur sistemi bankar shqiptar filloi të ndiente pasojat e krizës financiare globale nga njëra anë dhe ekonomia shqiptare filloi të ngadalësonte ndjeshëm ritmet e rritjes, që zbritën nga 8% në 2008-n, në 2-3% në 2009-2012. Në krahasim me fundin e vitit 2011, huatë problematike janë shtuar me gati 4 pikë përqindjeje, duke ngadalësuar gjithsesi ritmet e rritjes, në krahasim me 5.3% që u ngrit ky tregues në raport e fundin e 2010-s. Ndërsa ai arriti nivelin maksimal në nëntor 2012 me 23%, sipas të dhënave nga Shoqata e Bankave, u ul më pas në dhjetor, nën këtë nivel. Ritmin më të shpejtë të rritjes e ka shënuar treguesi i huave të humbura, që u shtua me 2.3 pikë përqindje përgjatë 2012-s; ndërsa huat e dyshimta dhe ato nënstandarde u rritën përkatësisht me 1.3 dhe 0.5 pikë përqindjeje.

Tuesday, March 12, 2013 - 11:04
Total votes: 37