Agjencia e Lajmeve SOT NEWS

Agjencia e Lajmeve SOT NEWS Lajme nga Shqiperia, Kosova, Rajoni dhe Bota, Politike, Kronike, Aktualitet, Dossier, Kulture, Sport

Prapaskenat në dëmshpërblimin 420 milionë lekë të Ardian Fullanit, gjyqtarët e Gjykatës së Lartë u dorëhoqën sapo votuan pro ish guvernatorit

Postuar: 14/02/2018 - 07:55

Banka e Shqipërisë ka dërguar deri në Kushtetuese vendimin e gjykatave administrative të të gjitha shkallëve, të cilat i dhanë Ardian Fullanit 56 rroga dëmshpërblim për largimin e tij në vitin 2014 nga detyra si Guvernator i Bankës së Shqipërisë dhe si anëtar i Këshillit Mbikqyrës të këtij institucioni. Kushtetuesja nuk ka pranuar ta shqyrtojë këtë çështje, por në kërkesën e saj, BSH zbardh disa të vërteta të hidhura që kanë ndodhur në këtë shqyrtim gjyqësor, gjatë viteve 2016-2017. Në kërkesën e saj drejtuar Gjykatës Kushtetuese, BSH vlerëson se në këtë proces, Gjykata Administrative e Apelit ka kryer shkelje procedurale, pasi nuk ka kryer një hetim të plotë të çështjes dhe nuk u ka dhënë përgjigje pretendimeve të ngritura nga kërkuesja. Në vendimin e saj nuk ka asnjë analizë, argument apo referencë lidhur me problemet ligjore të ngritura në kundërankim. BSH arsyeton po ashtu se është cenuar parimi i gjykatës së caktuar me ligj, pasi sipas saj, Gjykatës Administrative të Apelit dhe Kolegjit Administrativ të Gjykatës së Lartë u mungon kompetenca lëndore lidhur me kërkimin për pavlefshmërinë dhe shfuqizimin e vendimit të Kuvendit të Shqipërisë, pasi shkarkimi i një funksionari të lartë nuk mund të jetë objekt i shqyrtimit nga gjykatat e juridiksionit të zakonshëm. Po ashtu, Kolegji Administrativ duhet të kishte vendosur shqyrtimin e çështjes në seancë gjyqësore me praninë e palëve. BSH vlerëson po ashtu se është cenuar parimi i gjykimit nga një gjykatë e paanshme. “Kjo çështje është gjykuar me procedurë të përshpejtuar dhe më pas gjyqtarët që kanë votuar pro tij kanë dhënë dorëheqjen, duke deklaruar mbarimin e mandatit në Gjykatën e Lartë”. Banka e Shqipërisë gjen në këtë proces cenimin e parimit të sigurisë juridike, pasi ajo vlerëson se Gjykata e Shkallës së Parë dhe ajo e Apelit kanë ndryshuar objektin e padisë duke e transformuar në një padi për zgjidhjen e mosmarrëveshjeve të punës, si dhe duke shtuar  bazën ligjore. “Pala paditëse në proces ka ngritur pretendime në kuadër të padisë për shkaktim dëmi dhe nuk ka pasur ekuivok nga ana e saj në lidhje me objektin e padisë apo me shkakun ligjor”, nënvizon BSH.

Vendimet pro Fullanit

Mbi bazën e propozimit të Këshillit Mbikëqyrës të Bankës së Shqipërisë, me vendimin nr.64, datë 18.09.2014, Kuvendi i Shqipërisë ka vendosur shkarkimin e Ardian Fullanit nga funksioni i anëtarit të Këshillit Mbikqyrës dhe Guvernatorit të Bankës së Shqipërisë, për arsye se ndaj tij kishte nisur një procedim penal për akuzën e shpërdorimit të  detyrës. Pas përfundimit të procesit gjyqësor dhe deklarimit të pafajshëm për këtë akuzë, shtetasi Ardian Fullani i është drejtuar gjykatës me padi për konstatimin e pavlefshmërisë absolute të shkarkimit të tij nga funksionet, shfuqizimin e akteve të marra në këtë procedurë, detyrimin për pagesën e pagës që prej datës së shkarkimit deri në datën e përfundimit të mandatit, si edhe shpërblimin për dëmin pasuror dhe jopasuror. Me vendimin nr.2777 (80-2016-2776), datë 02.06.2016, Gjykata Administrative e Shkallës së Parë Tiranë ka vendosur: “Pranimin e pjesshëm të kërkesëpadisë së paditësit Adrian Fullani. Detyrimin e të paditurit Banka e Shqipërisë, që në cilësinë e punëdhënësit të paguajë paditësin Adrian Fullani me 12 paga mujore në funksionin e Guvernatorit të Bankës së Shqipërisë. Rrëzimin për pjesën tjetër të objektit të padisë...”. Me vendimin nr.843 (86-2017-829), datë 01.03.2017, Gjykata Administrative e Apelit Tiranë ka vendosur: “Ndryshimin e vendimit nr.2777, datë 02.06.2016 të Gjykatës Administrative të Shkallës së Parë Tiranë. Pranimin e pjesshëm të padisë. Shfuqizimin e vendimit nr.64, datë 18.09.2014 të Kuvendit të Shqipërisë. Detyrimin e palës së paditur Banka e Shqipërisë t`i paguajë paditësit Adrian Fullani pagat që do të përfitonte në detyrën e Guvernatorit të Bankës së Shqipërisë, si dhe të Anëtarit të Këshillit Mbikqyrës të Bankës së Shqipërisë nga data e ndërprerjes së marrëdhënieve financiare deri në datën që ky mandat do të përfundonte sipas ligjit. Rrëzimin e padisë në lidhje me kërkimet e tjera....”. Kundër këtij vendimi ka paraqitur rekurs edhe Banka e Shqipërisë, si palë e paditur në procesin gjyqësor. Me vendimin nr.00-2017-1866 (768), datë 12.07.2017, Kolegji Administrativ i Gjykatës së Lartë ka vendosur: “Lënien në fuqi të vendimit nr.843 (86-2017-829), datë 01.03.2017 të Gjykatës Administrative të Apelit Tiranë me këtë ndryshim: Konstatimin e pavlefshmërisë absolute të vendimit nr.64, datë 18.09.2014 të Kuvendit të Shqipërisë.”.

/Agjensia e Lajmeve Sot News/

Na Beni Like Ne Facebook: 
Total votes: 30

Lajme nga e njejta kategori

Postuar: 24/05/2018 - 16:21

Këtë fundjavë do të kemi mot të kthjellët në zonat bregdetare ndërsa reshje në ato malore.

“Fundjava sjell mot të kthjellët në zonat bregdetare dhe të ulëta, ndërsa në zonat malore ka reshje. Pas fundjavës, presim përmirësim të dukshëm të motit, do të ketë vranësira.

Postuar: 24/05/2018 - 15:42

Gjykata e Apelit të Durrësit ka liruar ish-drejtorin e Rrugëve, Andi Toma.

Postuar: 24/05/2018 - 14:40

Andi Toma, një nga drejtorët e rrugëve në Elbasan që u arrestuar për shpërdorim detyre, ka marrë sot një masë më lehtësuese nga Gjykata e Elbasanit.

Postuar: 24/05/2018 - 14:17

Në një njoftim për mediat, organi i akuzës bën me dije se audio-përgjimi është dërguar për ekspertim në një laborator ndërkombëtarë jashtë vendit.

Postuar: 24/05/2018 - 13:43

Kryeprokurorja e Përgjithshme e Përkohshme, Arta Marku ndodhet në Zagreb, në një takim me Prokurorë  të Përgjithsëhm të vendeve të Ballkanit.

Postuar: 24/05/2018 - 12:48

Gjatë gjithë ditës së sotme priten reshje të dobëta në të gjitha qarqet e Shqipërisë.

Postuar: 24/05/2018 - 12:18

Gjatë ditës së sotme, nxenësit e shkollës së Mesme profesionale  “Ndre Mjeda” në Shkodër kanë vendosur që të bojkotojnë mësimin.