BREAKING NEWS

“Po e ndaj me ju këtë ngjarje shokuese”, Sazan Guri zbulon bisedën e ‘frikshme’: Funeral falas dhe mbi 1 milion lekë nëse e regjistron vdekjen me COVID-19

“Po e ndaj me ju këtë ngjarje shokuese”, Sazan Guri zbulon
x

Aktualitet

Denoncimi anonim tek vëzhguesit ndërkombëtarë të ONM-së mbi punësimin e sekretares, KPK jep vendimin për gjyqtarin e Korçës

Denoncimi anonim tek vëzhguesit ndërkombëtarë të

Komisioni i Pavarur ka vendosur të konfirmojë në detyrë kryetarin e Gjykatës Administrative të Korçës, Sokol Ibi 

Komisioni konstatoi megjithatë probleme dhe parregullsi në rekrutimin e sekretareve gjyqësore, por në fund të procedurës së rivlerësimit arriti në përfundimin se gjetjet nuk e rrëzonin gjyqtarin në kriterin e aftësive profesionale. Pikëpyetjet mbi punësimet kishin mbërritur në KPK dhe tek vëzhguesit ndërkombëtarë të ONM-së përmes një denoncimi anonim, ku pretendohej se gjyqtari Sokol Ibi kishte bërë punësime nepotike në shkelje të procedurave ligjore.

Komisioni evidenton në vendimin e arsyetuar se njëra nga sekretaret gjyqësore me inicialet V.P ishte punësuar pa procedura rekrutimi dhe ishte bazuar në një ligj të shfuqizuar për administratën gjyqësore. Ndryshe nga pretendimet në denoncim, Komisioni nuk gjeti lidhje gjaku mes gjyqtarit Ibi dhe punonjëses së rekrutuar si sekretare gjyqësore.

Gjyqtari Ibi nga ana e tij e ka konsideruar gjithë procedurën e rekrutimit të punonjësve të administratës së Gjykatës Administrative së Shkallës së Parë Korçë në përputhje me legjislacionin në fuqi në kohën e rekrutimit të gjithsecilit prej tyre. Gjithashtu ai ka mohuar se ndonjë prej punonjësve të administratës gjyqësore të jetë i afërm i tij apo i bashkëshortes dhe sipas KPK-së, e ka provuar këtë pretendim me dokumente.

Në vendim thuhet se Ibi ka sqaruar se nuk ka kryer asnjë procedurë për rekrutimin e V.P., për arsye se ai e ka filluar detyrën si kryetar i kësaj gjykate në datën 4 nëntor 2013, ndërsa emërimi i saj është bërë disa ditë përpara, më 31 tetor 2013.

Gjyqtari Ibi ka pretenduar se në këtë rast ka qenë Ministri i Drejtësisë që nuk ka respektuar procedurën e parashikuar nga ligji nr. 109/2013, “Për administratën gjyqësore”. Ai ka sqaruar se pasi Gjykata Kushtetuese ka shfuqizuar në mars të vitit 2014 ligjin nr. 109/2013, “Për administratën gjyqësore në Republikën e Shqipërisë”, në kushtet e mungesës së rregullimit me një ligj të posaçëm të kësaj marrëdhënieje pune, punëdhënësi i punonjësve të administratës gjyqësore nuk ishte më Ministri i Drejtësisë, por kryetari i gjykatës.

Ibi ka shpjeguar se në këto rrethana, ka hartuar me shkrim kontratën e punës me secilin punonjës të administratës gjyqësore, përfshirë edhe shtetasen V.P.

Shpjegimet e gjyqtarit Ibi nuk kanë qenë të gjitha bindëse për Komisionin. KPK mban qëndrimin se Ibi, në cilësinë e punëdhënësit si kryetar gjykate, nuk ka respektuar procedurat e caktuara të rekrutimit. “Pretendimi i subjektit se nuk kishte detyrim të ndiqte procedurat e rekrutimit për plotësimin e nevojave me sekretare gjyqësore nuk është i saktë…,” thuhet në vendim.