BREAKING NEWS

Ministria del me bilancin zyrtar/ Si u zgjerua harta e koronavirusit, ja sa raste të reja kemi në 24 orët e fundit

Ministria del me bilancin zyrtar/ Si u zgjerua harta e koronavirusit, ja sa
x

Aktualitet

Depolitizimi i administratës zgjedhore, pika që po mban peng marrëveshjen, analisti zbërthen situatën: Ja pse është e vështirë të realizohet

Depolitizimi i administratës zgjedhore, pika që po mban peng

Depolitizimi i administratës zgjedhore është një ndër pikat që diskutohet në Këshillin Politik të reformës zgjedhore, por që ende nuk ka gjetur një dakordësi midis palëve.

Analisti Artan Hoxha e sheh me skepticizëm këtë pikë teksa deklaron se zgjedhja e komisionerëve me short nuk e bën aspak të depolitizuar këtë administratë.

“Gjasat duken të mbara. Është arritur një pikë shumë e rëndësishme që palët janë marrë vesh. Të zbatohet një projekt elektronik për kontrollin e identitetit të votuesve përmes shenjës së gishtit. Një nënkomisioner i zgjedhjeve ku sipas kryeministrit Rama mund të caktohet nga opozita me qëllim drejtimin e procesit të krijimit të këtij sistemi elektronik. Kjo është arritja më e madhe në administrimin e zgjedhjeve dhe do të krijonte mundësitë që të eleminohet votimi në emër të të tjerëve. Lidhur me pikën ku palët kishin mbetur të padakordësuar bëhet fjalë për të ndryshuar mënyrën e administrimit të komisioneve zgjedhore. Kryeministri tregoi se cili do të ishte ky sistem i ri i administrimit të komisioneve zgjedhore. Bëhej fjalë që të ndryshohej në thelb, komisionet militante që caktohen. Aspak të depolitizuara në realitet. Thjesht që të njëjtën njerëz të zgjidhen me short dhe vetëm fakti që zgjidhen me short dhe emërimi nuk vjen nga partitë, pretendon se i bën këto të depolitizuar. Kur bëhet fjalë për të krijuar bashkësinë e njerëzve, emrat e të cilëve do të hidhen në short, do të rezultojë që shumica e tyre do të jenë militantët e dy partive të mëdha.Kur janë punonjës të shtetit dhe po i ra shorti, detyrimisht do të shkojnë se e kanë detyrë shtetërore. Edhe në përzgjedhjen mes nënpunësve të shtetit do të bëhej zgjedhja mes njerëzve militantë. Kjo sepse edhe nënpunësia e shtetit militante është. Është e mbushur me njerëz që kanë mbështetur njërën ose tjetrën. Kur ka ardhur një parti në pushtet ka pastruar një pjesë dhe ka sjellë të vetët. Pjesa e administratës shtetërore që thuhet se është e depolitizuar në fakt ne e shohim që nuk është. Dhe në përbërjen historike të saj, përmbledh pjesën militante të partive. Individë të tjerë që nuk janë nënpunës të shtetit që mund të ishin pjesë e shtetit do të pranojnë të futen në këtë short vetëm nëse do të kishin interes politik militant.”-tha Hoxha.