Lajme të tjera
BREAKING NEWS

Spartak Ngjela paralajmëron arrestime të bujshme në Shqipëri: Ju tregoj se çfarë do të ndodhë pas 10 ditësh në Tiranë

Spartak Ngjela paralajmëron arrestime të bujshme në
x

Aktualitet

“Faktet janë kokëforta”/ Epidemiologu Alimehmeti publikon studimin: Vdekshmëria e koronavirusit është krahasuar me vdekshmërinë që sjell një aksident automobilistik. Lajmi i mirë është që…

“Faktet janë kokëforta”/ Epidemiologu Alimehmeti publikon

Me anë të një postimi në rrjetin social Facebook, epidemiologu, Ilir Alimehmeti ka publikuar një studim të detajuar të realizuar në SHBA, ku evidentohen grup-moshat më të rrezikuara nga infeksioni i COVID-19.

Në studimin amerikan, sipas Alimehmetit, vdekshmëria e koronavirusit është krahasuar me vdekshmërinë që sjell një aksident automobilistik.

“???? Per ta ilustruar, autoret e kane krahasuar vdekshmërinë nga COVID-19 me vdekshmërinë nga aksidentet automobilistike dhe nga aksidentet ne përgjithësi.

?Çfarë gjejnë ne krahasim me aksidentet?

? Mosha 0-34 vjeç: vdekshmëria nga COVID-19 është 3 here me e ulet se sa vdekshmëria nga aksidentet

? Mosha 35-44 vjeç: vdekshmëria nga COVID-19 eshte njesoj me vdekshmerine nga aksidentet.

?Mosha 45-54 vjeç: vdekshmëria nga COVID-19 eshte 5 here me e larte se vdekshmeria nga aksidentet.

?Mosha 55-64 vjeç: vdekshmëria nga COVID-19 eshte 17 here me e larte se vdekshmeria nga aksidentet.

?Mosha 65-74 vjeç: vdekshmëria nga COVID-19 eshte 60 here me e larte se vdekshmeria nga aksidentet.

?Mosha 75-84 vjeç: vdekshmëria nga COVID-19 eshte 99 here me e larte se vdekshmeria nga aksidentet.

?Mosha 85+ vjeç: vdekshmëria nga COVID-19 eshte 105 here me e larte se vdekshmeria nga aksidentet.

Pra, kujdes!

? Nese je <45 vjeç me shume gjase asgjë s’do te te ndodhe, dhe ky është lajm i mire për te rinjtë tanë, POR: ???? 1. Gjithsesi ruhu njësoj siç merr masat e sigurise ndaj aksidenteve.
???? 2. SIDOMOS MBRO MOSHAT ME TE MEDHA, SE AKSIDENTET NUK TRANSMETOHEN KURSE SARS-COV-2 PO!”, thekson epidemiologu.


Postimi i plotë

?”Faktet jane kokeforta; cilado qofshin deshirat tona, preferencat tona, apo diktatet e pasiomeve tona, ato nuk mund te ndryshojne dot faktet dhe evidencen.”

Cit. John Adams

Ne meta-analizen e tyre (maja e nivelit te evidencës ne shëndetësi), autoret e Universitetit te Pensilvanise (SHBA) raportojne vdekshmërinë nga COVID-19 (IFR – infection fatality rate) ne National Bureau of Economic Research.

???? Siç e dime ka një gradient shume te forte, me vdekshmëri shume me te larte te moshat me te medha dhe me vdekshmëri pothuajse zero ose minimale ne moshat e reja.

???? Per ta ilustruar, autoret e kane krahasuar vdekshmerine nga COVID-19 me vdekshmerine nga aksidentet automobilistike dhe nga aksidentet ne pergjithesi.

?Çfarë gjejnë ne krahasim me aksidentet?

? Mosha 0-34 vjeç: vdekshmëria nga COVID-19 është 3 here me e ulet se sa vdekshmëria nga aksidentet

? Mosha 35-44 vjeç: vdekshmëria nga COVID-19 eshte njesoj me vdekshmerine nga aksidentet.

?Mosha 45-54 vjeç: vdekshmëria nga COVID-19 eshte 5 here me e larte se vdekshmeria nga aksidentet.

?Mosha 55-64 vjeç: vdekshmëria nga COVID-19 eshte 17 here me e larte se vdekshmeria nga aksidentet.

?Mosha 65-74 vjeç: vdekshmëria nga COVID-19 eshte 60 here me e larte se vdekshmeria nga aksidentet.

?Mosha 75-84 vjeç: vdekshmëria nga COVID-19 eshte 99 here me e larte se vdekshmeria nga aksidentet.

?Mosha 85+ vjeç: vdekshmëria nga COVID-19 eshte 105 here me e larte se vdekshmeria nga aksidentet.

Pra, kujdes!

? Nese je <45 vjeç me shume gjase asgjë s’do te te ndodhe, dhe ky është lajm i mire për te rinjtë tanë, POR: ???? 1. Gjithsesi ruhu njësoj siç merr masat e sigurise ndaj aksidenteve.

???? 2. SIDOMOS MBRO MOSHAT ME TE MEDHA, SE AKSIDENTET NUK TRANSMETOHEN KURSE SARS-COV-2 PO!

Distance fizike

Higjiene e rregullt

Maske ne mungese distance

Dr. Shk. Ilir Alimehmeti

Epidemiolog Klinik

Fakulteti i Mjekesise, UMT