BREAKING NEWS

Tragjedia e Gërdecit/ Humbi djalin vetëm 7 vjeçar, Zamira Durda me akuza të forta: Ma ka vrarë shteti, sot do të mbushte 22 vjeç

Tragjedia e Gërdecit/ Humbi djalin vetëm 7 vjeçar, Zamira Durda
x
BREAKING NEWS

Protesta e thirrur nga Sali Berisha, habit Gazment Bardhi, zbulon nëse do të jetë i pranishëm

Protesta e thirrur nga Sali Berisha, habit Gazment Bardhi, zbulon nëse do
x
BREAKING NEWS

Nuk përmbahet Bushati, ‘shpërthen’ keq ndaj Bardhit: Zara të Ramës, mos u fshihni pas fustanit të Alibeajt

Nuk përmbahet Bushati, ‘shpërthen’ keq ndaj Bardhit: Zara
x
BREAKING NEWS

Përmendja e Ramës në çështjen “McGonigal”/ Berisha jep lajmin, zbulon lëvizjen e radhës: Shqipëria vërshon drejt Tiranës, ja DATA

Përmendja e Ramës në çështjen
x
BREAKING NEWS

Plas keq në studio, Bushati shpërthen keq ndaj Gaz Bardhit: Deputetë pa sens protagonizmi dhe identitet politik

Plas keq në studio, Bushati shpërthen keq ndaj Gaz Bardhit:
x
BREAKING NEWS

Hetimi për skandalin “McGonigal”, gazetarja Hoxha zbardh prapaskenat: Duket sikur historitë përsëriten me personazhe të ndryshme

Hetimi për skandalin “McGonigal”, gazetarja Hoxha zbardh
x
BREAKING NEWS

Misteri i heshtjes/ Pse nuk flet Basha për skandalin e Ramës me ish-zyrtarin e FBI? Habit me përgjigjen Gazment Bardhi

Misteri i heshtjes/ Pse nuk flet Basha për skandalin e Ramës me
x
BREAKING NEWS

Dosje për Ramën? ‘Zbërthehet’ Gazmend Bardhi: Ja çfarë çova në SPAK

Dosje për Ramën? ‘Zbërthehet’ Gazmend Bardhi: Ja
x

Aktualitet

Kryeqytetet dhe bashkitë e Ballkanit Perëndimor së bashku përmes fushatës Java Evropiane e Lëvizshmërisë 2022 - Konferenca Mediatike Rajonale Evropiane e Lëvizshmërisë

Kryeqytetet dhe bashkitë e Ballkanit Perëndimor së bashku

Përfaqësuesit e kryeqyteteve dhe komunave nga pesë vende të Ballkanit Perëndimor njoftuan ekskluzivisht aktivitetet e Javës Evropiane të Lëvizshmërisë (EMW) më 15 shtator 2022 për mediat nga rajoni. Ngjarja u organizua në formë virtuale nga programi rajonal GIZ për Energjinë, Transportin dhe Mbrojtjen e Klimës në emër të Ministrisë Federale Gjermane për Bashkëpunim Ekonomik dhe Zhvillim (BMZ) dhe Bashkimit Evropian.

Tema vjetore e EMW 2022 'Lidhje më të mira' synon të nxjerrë në pah dhe të nxisë sinergjitë midis njerëzve dhe vendeve që ofrojnë ekspertizën, kreativitetin dhe përkushtimin e tyre për të rritur ndërgjegjësimin për lëvizshmërinë e qëndrueshme dhe promovimin e ndryshimit të sjelljes në favor të lëvizshmërisë aktive, përveç arritjes dhe krijimittë lidhjeve midis grupeve ekzistuese dhe audiencave të reja

( https://mobilityweek.eu/home/ )

Kjo ngjarje u dha një mundësi përfaqësuesve të mediave të Ballkanit Perëndimor të dëgjojnë më shumë informacion rreth fushatës EMW në nivel të BE-së nga Juan Caballero (menaxher i fushatës EMW, Bruksel), dhe përvoja nga Serbia, Klara Danilovi?, koordinatore kombëtare e EMW për Serbinë dhe Përfaqësuesee SCTM-së, si dhe përfaqësues nga katër kryeqytete të Ballkanit Perëndimor dhe komuna/institucione shtesë (Beograd, Prishtinë, Sarajevë, Tiranë, Veles dhe Krushevc).

Juan Caballero, menaxher i fushatës së EMW nga Brukseli dha një pasqyrë të përgjithshme të aktiviteteve të EMW në nivel të BE-së. Slogani i EMW për vitin 2022 është: “Përziej dhe Lëviz” dhe këtë vit janë 2071 qyteza dhe qytete që marrin pjesë në 41 shtete. JAVA EVROPIANE E LËVIZSHMËRISËështëfushatakryesore e KomisionitEvropianpërrritjen e ndërgjegjësimitmbilëvizshmërinë e qëndrueshme urbane. Promovon ndryshimin e sjelljes në favor të lëvizshmërisë aktive, transportit publik dhe zgjidhjeve të tjera të pastra dhe inteligjente të transportit. Ngjarja kryesore zhvillohet nga 16-22 shtator të çdo viti, duke kulmuar në Ditën popullore pa makina. Këtë vit, qytetetdhebashkitëinkurajohentëorganizojnëaktivitete, nëntemën "Lidhjemëtëmira", qënxisinsinergjitë midis njerëzve, vendeve, paketave - tëtillasishpërndarjaekologjike e parcelave - politikadheplanifikimi. - Juan Caballero, menaxher i fushatës së EMW, Bruksel

Edhe këtë vit shumë qytete dhe komuna nga Serbia po shënojnë Javën Evropiane të Lëvizshmërisë. Si koordinator i fushatës kombëtare, pres një pjesëmarrje të lartë për aksionin "Dita pa makina në qytete dhe bashki", e cila organizohet nga Konferenca e Përhershme e Qyteteve dhe Bashkive (SCTM) më 22 shtator në kuadër të Ditës Botërore Pa Makina, përvitinegjashtëradhazi. Duke shkuar në punë në këmbë, biçikletë dhe transport publik, drejtuesit e qyteteve dhe bashkive atë ditë dërgojnë një mesazh dhe me shembull personal kontribuojnë në përpjekjet e përbashkëta për një mjedis më të drejtë dhe më të pastër, qytete më të shëndetshme dhe më tëgjelbëra me mëpakmakinadhesamëshumshtigjetëkëmbësorëvedhebiçikletave, parqedhehapësirapubliketërregulluara. – Klara Danilovi?, Koordinatore Nacionale për EMW Serbi, SCTM Serbia.

Ministria e Trafikut të Kantonit të Sarajevës (Bosnjë dhe Hercegovinë) njoftoi aktivitete të ndryshme gjatë fushatës EMW në Kantonin e Sarajevës: Ministria e Transportit e Kantonit të

Sarajevës, Qyteti i Sarajevës, Giro do Sarajevo, GIZ dhe Qendra Informative e Bashkimit Evropian në BiH , janë duke përgatitur një program të përbashkët gjatë zbatimit të EMW në Sarajevë.

Programi i pasur që organizojmë do të promovohet për herë të parë përmes influencuesve, të cilët do të përfaqësojnë në mënyrë kreative aktivitetet përmes rrjeteve sociale. – Tarik Bašovic, ndihmës ministër

Qyteti i Prishtinës (Kosovë) organizon Ditën Pa Makina (22 Shtator) Ata do të mbyllin një ose më shumë rrugë për trafikun dhe do t'i hapin ato për këmbësorët dhe çiklistët: Prishtina është një qytet që e duam,një qytet aktiv dhei  përgjegjshëm përshoqërinë, standardet e larta të jetesës dhe përdorimin efikas të burimeve dhe mbrojtjen e mjedisit. Prishtina do të bëhet një qytet i zgjuar që përmirëson cilësinë e jetës, duke ofruar shërbime të reja, më miqësore dhe më të aksesueshme për të gjithë banorët dhe jorezidentët. - Gent Sejdiu, Këshilltar, Drejtoria e Shërbimeve Publike.

Komuna e Velesit (Maqedonia e Veriut) ka marrë pjesë për 10 vjet deri më tani në EMW. Këtë vit ata organizojnë një program të plotë 7-ditor:

Ideja për EMW 2022 është ngritja e organizatës në një nivel më të lartë, duke arritur bashkëpunim të ngushtë ndërmjet ambasadave me Komunën e Velesit - bashkëpunimi i ngushtë me ambasadat do të realizohet me praninë e ambasadorëve në ditën e mbylljes së EMW 2022 – Dita pa makina, 22 shtator në Komunën e Velesit, ambasadorët do të shoqërohen me qytetarët dhe më të rinjtë duke ecur me biçikletë, duke bërëecje, lojëra dhe/ose vizatime, gjë që kontribuon në ngritjen e vetëdijes së qytetarëve dhe të rinjve në Veles jo vetëm për mënyrë jetese të shëndetshme por edhe për mbrojtjen e mjedisit duke përdorur forma alternative të transportit. Gjithashtu, do të vazhdojmë traditën e vitit të kaluar, një ditë në EMW i kushtohet dhurimit të biçikletave dhe pajisjeve sportive për disa nga shkollat dhe kopshtet komunale – Sllavicë . Gajdova EMW koordinator dhe bashkëpunëtor për Integrime Evropiane dhe Grante në Departamentin për Integrime Evropiane dhe Zhvillim Ekonomik Lokal të Komunës së Velesit.

Krushevci (Serbi) ishtefituesiçmimit EMW 2019 për komunat më të mëdha. Qyteti serb i bëri përshtypje jurisë me gamën e gjerë të aktiviteteve të tij, të mbështetura nga pjesëmarrja e fortë e qytetarëve dhe mbështetja politike nga qeveria lokale. Këtë vit ata shpallën përsëri një program të frytshëm:

QytetiiKrushevcitiështëbashkuarfushatës EMW që nga fillimi i saj, e para vetëm përmes zbatimit të "Ditës pa makina" dhe që nga viti 2015 në shkallë të plotë. Java Evropiane e Lëvizshmërisë është një mundësi për qytetin që të promovojë masa të qëndrueshme për përmirësimin e lëvizshmërisë së qëndrueshme urbane, të cilat janë zbatuar gjatë gjithë vitit, duke organizuar gjithashtu sondazhe për të shqyrtuar pikëpamjet e qytetarëve për projektet e ardhshme. Gjatëtë 7 ditëvezhvillohenaktivitetepërgrupmoshatëndryshme,kuvëmendjenmëtëmadhetëpjesëmarrësvenëpërrrugët e qytetit, sidhenëzonatrurale e gjenbiçikleta. Këto janë ngjarje familjare, të cilat tërheqin qytetarë nga të gjitha moshat. Nëpërmjet organizimit të një seminari për matjen e zhurmës, ne po ndërgjegjësojmë për ndikimin e ndotjes akustike nga trafiku i automjeteve. – Jelena Nikolic, (Këshilltare për Lëvizshmëri tëQëndrueshmenëDepartamentinpërUrbanizëmnëqytetin e Krushevcit ).

Fushata EMW 2022 organizohet në 35 qytete dhe komuna të Ballkanit Perëndimor duke përfshirë institucionet publike, OJQ-të, akademinë dhe qytetarët. Të gjitha aktivitetet promovojnë transportin publik, çiklizmin, ecjen dhe forma të tjera të lëvizshmërisë së qëndrueshme.

Për më shumë pyetje, kontaktoni në [email protected]

Kryeqytetet dhe bashkitë e Ballkanit Perëndimor së bashku