BREAKING NEWS

"Jap dorëheqjen nëse merr 71 mandate”/ Rama komenton deklaratën e bujshme të Ilir Metës, zbërthen skenarin e presidentit me Sali Berishën: O pushtetin o kokën e Lulit!

"Jap dorëheqjen nëse merr 71 mandate”/ Rama komenton
x

Aktualitet

Mjeku Alimehmeti publikon të dhënat shumë të rëndësishme, tregon çfarë ndodh nëse vaksinohet një person që ka kaluar Covid

Mjeku Alimehmeti publikon të dhënat shumë të

Mjeku Ilir Alimehmeti publikon rezultatet e “titrit të antitrupave” që janë zhvilluar nga  Kërkuesit e Fakultetit të Mjekësisë në Mount Sinai, Neë York (SHBA), të cilat tregojnë çfarë ndodh nëse vaksinohet dikush që e ka kaluar infeksionin natyror nga COVID-19.

Nga kjo ka dalë se ata që e kanë kaluar sëmundjen, me një dozë të vetme vaksine arrijnë një nivel antitrupash 10-fish më të lartë se sa personat që nuk e kanë kaluar sëmundjen dhe që i kanë marrë të dyja dozat e vaksinës. Kurse, marrja e dozës së dytë e ngre nivelin e antitrupave në 16-fish në krahasim me ata që nuk e kanë kaluar.

Shkrimi i plotë:

E vërteta nuk kthehet në më pak të vërtetë vetëm sepse askush nuk e ndjek atë.” Cit.: Dr. Abhijit Naskar

 Miqtë e mi, prej disa ditësh shumë prej jush më kanë pyetur çfarë ndodh nëse vaksinohet dikush që e ka kaluar infeksionin natyror nga COVID-19!

Duke marrë shkas prej këtyre pyetjeve, le të shohim së bashku të vetmin studim të kryer në këtë drejtim.

Kërkuesit e Fakultetit të Mjekësisë në Mount Sinai, Neë York (SHBA) përmes një studimi të botuar preprint më 1 Shkurt 2021, studiuan pikërisht diferencat e përgjigjes së vaksinës ndërmjet atyre që e kanë kaluar dhe atyre që nuk e kanë kaluar sëmundjen.

- Në detaj ata vaksinuan me vaksinën e Pfizer-BionTech ose të Modernës:

 68 persona seronegativë (nuk e kanë kaluar sëmundjen), dhe

 41 persona seropozitivë (e kanë kaluar sëmundjen.

Siç e dimë, kjo vaksinë kërkon të përdoret një skemë me dy injeksione me distancë 3-javore dhe pritet që maksimumi i përgjigjes të ndodhë rreth 1 javë pas marrjes së dozës së dytë.

Autorët matën përgjigjen e antitrupave te këta individë, si edhe studiuan efektet anësore ndër ta.

- Figura A: Rezultatet e përgjigjes së titrit të antitrupave (shprehur në AUC “area under the curve”):

1- Te personat që nuk e kishin kaluar sëmundjen:

përpara vaksinimit: AUC = 1

 9-12 ditë pas vaksinës së parë: AUC = 439

13-16 ditë pas vaksinës së parë: AUC = 1.037

 17-20 ditë pas vaksinës së parë: AUC = 1.037

 21-24 ditë pas vaksinës së parë: AUC = 1.075

 Pas dozës së dytë: AUC = 1.399

2- Te personat që e kishin kaluar sëmundjen:

përpara vaksinimit: AUC = 91

 5-8 ditë pas vaksinës së parë: AUC = 14.208

 9-12 ditë pas vaksinës së parë: AUC = 20.783

 13-16 ditë pas vaksinës së parë: AUC = 25.927

17-20 ditë pas vaksinës së parë: AUC = 12.661

 21-24 ditë pas vaksinës së parë: AUC = 16.263

 Pas dozës së dytë: AUC = 22.509

- Pra e thënë shkurt:

1- Ata që e kanë kaluar sëmundjen, me një dozë të vetme vaksine arrijnë një nivel antitrupash 10-fish më të lartë se sa personat që nuk e kanë kaluar sëmundjen dhe që i kanë marrë të dyja dozat e vaksinës.

2- Marrja e dozës së dytë e ngre nivelin e antitrupave në 16-fish në krahasim me ata që nuk e kanë kaluar.

- Figura B: Efektet anësore të vaksinave:

 Të gjitha efektet anësore ishin të lehta.

Efektet anësore ishin më të shumta dhe më të forta te personat që e kishin kaluar sëmundjen.

- Efektet anësore përfshinin:

 dhembje, enjtje dhe skuqje në vendin e injeksionit,

 lodhje,

 dhembje koke,

 ndjenjë ethesh,

 dhembje muskujsh,

 temperaturë, dhe

dhembje të artikulacioneve.

- Autorët dalin në përfundimin se:

1- Ndryshimi i politikës së vaksinës që t’u jepet vetëm një dozë vaksine personave që e kanë kaluar sëmundjen:

 nuk do të ndikonte negativisht në titrat e antitrupave,

do t’u kursente atyre vuajtje të panevojshme, dhe

 do të vinte në dispozicion shumë doza vaksinash që nevojiten me urgjencë për të tjerë.

Më të lexuarat