BREAKING NEWS

“Po e ndaj me ju këtë ngjarje shokuese”, Sazan Guri zbulon bisedën e ‘frikshme’: Funeral falas dhe mbi 1 milion lekë nëse e regjistron vdekjen me COVID-19

“Po e ndaj me ju këtë ngjarje shokuese”, Sazan Guri zbulon
x

Aktualitet

Rrëzuan projektligjin për ‘FakeNews-et’, nënkryetari i AMA-s sqaron arsyet: Duhet të verifikohen, ne nuk marrim asnjë vendim!

Rrëzuan projektligjin për ‘FakeNews-et’, nënkryetari

Tre nga anëtarët e AMA-së, Sami Nezaj, Suela Musta dhe Agron Gjekmarkaj, ditën e sotme u shprehën kundër kalimit në Parlament të projekt ligjit “Për shërbimet e medias në Republikën e Shqipërisë”, duke u mbështetur dhe te rekomandimet e dhëna nga BE, ku kërkohet të mos cënohet liria e mediave.

Ndërkohë, Sami Nezaj në një intervistë për FaxNews dha arsyet pse ky projekt ligj u rrëzua nga AMA.

Nezaj u shpreh se projekt ligji është kundërshtuar pasi cënon lirinë e medias. “Me këtë projekt ligj është shkelur parimi i vetërregullimit të medias së shkruar. Ndërkohë që aktet ndërkombëtare dhe veçmas direktiva e BE për mediat audiovizive inkurajon edhe vetë rregullatorët ti japin përparësi këtij parimi.

Sipas qeverisë Rama thuhet se ka një kakofoni të numrit të mediave online që operojnë në Shqipëri. Dhe është e vërtetë ka kakofoni të madh të numër të mediave online. Disa media online nuk funksiojnë.

Qeveria vendosi “ligjin” për të parandaluar lajmet e rreme ose FakeNews-et. Unë nuk dyshoj nëse një qeveri dëshiron të “luftojë” lajmet e rreme, por duhet që ti verifikojë. Në kërkim të sulmimit të Fake News, sulmohen edhe lajmet e vërteta. 

Fatkeqësisht ndryshimet në ligj nuk janë mbështetur mbi këto praktika të vendeve të lira dhe demokratike duke i dhënë AMA, një institucioni të pavarur parlamentar ndër të tjera edhe kompetenca për vlerësimin e përmbajtjes editoriale të mediave.”

I pyetur çfarë mendimi kanë anëtarët e tjerë të AMA-së, Nezaj u përgjigj se ata thjeshtë dhanë mendimin e tyre, por ata nuk marrin dot asnjë vendim, pasi vendimet i miraton Kuvendi.

“Sot në mbledhje u diskutua pr/ligji i propozuar nga qeveria Rama. Ne nuk marrim vendime, pasi vendimet i miraton Kuvendi. Projekt ligji është kundërshtuar gati nga të gjithë dhe jo vetëm nga ne”.