BREAKING NEWS

Yuri Kim i dha mesazhin e fortë, Lulzim Basha bën lëvizjen urgjente

Yuri Kim i dha mesazhin e fortë, Lulzim Basha bën lëvizjen
x

bota-lifestyle

Krater gjigand meteori zbulohet poshtë akujve të Groenlandës

Krater gjigand meteori zbulohet poshtë akujve të Groenlandës
Një krater gjigant i formuar nga përplasja e një meteori në tokë është zbuluar në thellësitë e akujve të Groenlandës.
Çarja e gjerë rreth 31-kilometra është zbuluar nga një grup shkencëtrësh ndërkombëtarë të cilët besojnë se është shkaktuar nga një meteor “i rrallë” që ka goditur tokën rreth 12,000 vjet më parë.
 
Llogaritjet sugjerojnë se krateri është formuar nga goditja e një meteori të hekurt rreth 1 kilometër i gjerë, i cili ka depërtuar rreth shtatë kilometra në brendësi të kores së tokës.
 
Gjurma në glasierin Hiawatha Glacier në veriperëndim të Groenlandës është karateri i parë që zbulohet në akujt kontinentalë, dhe shkencëtarët thonë se kjo ka shkaktuar ndryshime drastike të klimës dhe pasoja serioze për jetën në tokë asokohe.
 
Studimi i qendrës së gjeo-gjenetikës në Kopenhagen, tha se krateri është zbuluar fillimisht në 2015 por pa dalluar “shtypjen rrethore” nën të.
 
Për këtë grupi përdori matje me radarë të teknologjisë së lartë që zbulonin më shumë detaje.
 
 Të tjera matje nga kërkuesit e Cardiff University përcaktuan objektin që mund të shkaktonte një shkatërrim të tillë monumental, që kishte qenë meteori i metaltë me përbërie platinumi, paladiumi, rodiumi dhe floriri.