BREAKING NEWS

Bashkimi Europian nuk e futi Shqipërinë në listën e vendeve për lëvizjen e lirë, mjeku Alimehmeti tregon ‘provat’ pse kjo nuk duhet të ndodhte

Bashkimi Europian nuk e futi Shqipërinë në listën e vendeve
x

Bota

A ishte vërtet tregu në Wuhan vendi ku shpërtheu pandemia që përfshiu botën mbarë? Ekspertët ngrenë hipoteza të reja

A ishte vërtet tregu në Wuhan vendi ku shpërtheu pandemia që

Rasti i parë me SarsCov2 nuk u shfaq në tregun e lagësht në Wuhan të Kinës. Ky është rezultati i dalë nga studimi i një eksperti të “Wuhan Institute of Virology”.

Në fakt, tregu i kafshëve mund të ketë qenë vendi i shpërndarjes më të madhe, ku një person ia shpërndau virusin shumë të tjerëve, deklaroi eksperti për “Live Science”.

Që në ditët e para të pandemisë së koronavirusit, raportet kanë sugjeruar që SARS-CoV-2 (virusi që shkakton COVID-19) u hodh nga kafshët te njerëzit në tregun me produkte deti në Wuhan. Tani, ekspertët e WIV-së kanë thënë publikisht se teoria ishte e gabuar, dhe se virusi duhet ta kishte origjinën diku tjetër, sipas një raporti të “Wall Street Journal”.

"Nuk kam parë asgjë që më bën të ndihem, si studiues i sëmundjeve nga kafshët te njeriu, se ky treg është një opsion i mundshëm”, -tha Colin Carlson, një profesor në Universitetin Georgetown i cili studion përhapjen e viruseve të tilla zoonotike, të cilat transmetojnë midis kafshët dhe njerëzit. Carlson nuk punon për WIV.

Teoria ishte e besueshme, tha ai. Që një virus të hidhet nga kafshët te njerëzit, pritësi i kafshëve duhet të vihet në kontakt me njerëzit diku. Dhe viruset shpesh kërcejnë nga një kafshë në tjetrën përpara se të futen në popullatën njerëzore. Në fakt, gjenomi i SARS-CoV-2 është më i lidhur ngushtë me koronaviruset e izoluar nga lakuriqët në Kinë. Nga atje, shkencëtarët dyshojnë se virusi mund të ketë kërcyer te një kafshë tjetër dhe më pas të ketë prekur njerëzit. Tregjet me lagështi, ku grumbullohen shumë lloje të ndryshme të kafshëve të gjalla, dhe shumë njerëz vijnë në kontakt me ta, ofrojnë mundësi për atë lloj transmetimi. Edhe shpërthimi i një koronavirusi tjetër, i quajtur SARS, filloi në një treg të ngjashëm në vitin 2002, pasi ai virus u përhap nga lakuriqët te një lloj kafshe në familjen e felinëve.

Një numër i rasteve të hershme të shpërthimit në Wuhan ishin të lidhura me tregun me shumicë të detit Huanan. Më vonë, studiuesit morën mostra mjedisore që sugjeruan se virusi kishte zbritur në sipërfaqe në treg. Por në periudhën që nga ajo kohë, mostrat e indeve nga kafshët e tregut nuk kanë zbuluar asnjë gjurmë të virusit. Që virusi të hidhet nga kafshët te njerëzit, kafshët duhet të bartin atë në të vërtetë.

"Asnjë nga kafshët nuk është testuar pozitive. Kështu që nga janari, kjo në të vërtetë nuk ka qenë veçanërisht përfundimtare. Por kjo është shndërruar në një narrativë", -tha ai.

Carlson tha se kolegët e tij në Kinë kanë qenë të kujdesshëm dhe të saktë në punën e tyre, duke publikuar të dhëna sipas rregulloreve ndërkombëtare që çdo shkencëtar kudo në botë mund të ekzaminojë, dhe se mbështet fuqimisht përfundimin se tregu në Huanan nuk ishte burimi i virus.

"Ky është një virus me origjinë nga kafshët që bëri kërcimin, ndoshta nga lakuriqët te njerëzit, ndoshta përmes një kafshe tjetër, ndoshta përmes bagëtive. Dhe ne nuk kemi ende të dhëna për të ditur se ku ose si", tha ai. "Kjo kërkon kohë. Studimi që vërtet tregoi përfundimisht lakuriqët nga u shfaq SARS-i u botua në vitin 2017, afërsisht 15 vjet pasi ndodhi shpërthimi i parë".

"U desh kaq shumë kohë për të kaluar nëpër shpella, për të kaluar shembuj dhe për të ndërtuar një bazë provash ku mund të thoshim me besim: 'Ky ishte lloji i lakuriqit, në këtë shpellë, në këtë kohë", -tha Carlson.

“Pra, kur do ta dimë me siguri se nga erdhi SARS-CoV-2? Gjetja e vendit përfundimtar të origjinës ka të ngjarë të zgjasë shumë gjatë”, -tha ai.