BREAKING NEWS

Tronditëse! Krim i dyfishtë në vend, vriten me armë zjarri dy vëllezër (Emrat)

Tronditëse! Krim i dyfishtë në vend, vriten me armë zjarri
x

Bota

Bëhet zbulimi tronditës, konfirmohet kohëzgjatja e qëndrimit të virusit në maskat që njerëzit përdorin për të shmangur infektimin

Bëhet zbulimi tronditës, konfirmohet kohëzgjatja e qëndrimit

“Grimcat infektive virale janë zbuluar në indet e maskave deri në 24 orë pas ndotjes, ndërsa në shtresën e brendshme të maskave kirurgjikale deri në 4 ditë më vonë". Kjo është ajo që del nga studimi "Rekomandime të përkohshme për kanalizimin e objekteve joshëndetësore në emergjencën aktuale Covid-19" të Institutit të Lartë të Shëndetësisë në Itali. Raporti ofron një tablo në lidhje me stabilitetin e kohës që SARS-CoV-2 kalon në sipërfaqe të ndryshme. Në mesin e atyre që janë analizuar, janë edhe maskat kirurgjikale.

Pastroni sipërfaqet me një detergjent para se t'i dezinfektoni ato dhe kushtojini vëmendje maksimale përdorimit të maskave kirurgjike - lexohet në raportin ISS - pasi prania e grimcave virale infektive mund të zbulohet deri në 4 ditë pas ndotjes.

"Të dhënat e paraqitura janë rezultat i provave nga literatura shkencore”, shpjegon Paolo D'Ancona, epidemiolog i Institutit të Shëndetit në Itali, duke theksuar se ato duhet të refuzohen bazuar në situata mjedisore. “Për shembull, koronaviruset rezistojnë më mirë në temperatura të ulëta dhe për më tepër, fakti që ata mbijetojnë nuk do të thotë në vetvete se ato transmetojnë sëmundjen. Nëse ka pak grimca virale, në fakt, ngarkesa infektive është më pak”.

Por, për fat të keq, nuk dihet se cila është doza minimale për të infektuar, edhe sepse varet nga mbrojtja imunitare e individëve në veçanti. Këshilla e ekspertëve, gjithsesi, është që të kihet shumë kujdes.