BREAKING NEWS

“Do të nisë së shpejti”, Spartak Ngjela paralajmëron lëvizjen që do të luftojë korrupsionin politik në nivele të larta: Do jetë fundi i...

“Do të nisë së shpejti”, Spartak Ngjela
x

Bota

Emergjenca koronavirus, ja përse kanë dështuar vlerësimet dhe përllogaritjet matematikore

Emergjenca koronavirus, ja përse kanë dështuar vlerësimet

Parashikime, vlerësime dhe modele matematikore. Ndoshta kurrë më shumë se në këtë pandemi të Covid-19 kanë dështuar në masë. Për të cituar një projektim më të fundit, atë të “Ihme”, organizata amerikane që furnizon të dhëna për Shtëpinë e Bardhë, që llogariste zero vdekje në Itali më 19 maj, (atë ditë ishin 162) dhe më 4 gusht 20.300 të vdekur, kur kuota ka arritur në mbi 32 mijë.

Por, përse modelet matematikore nuk funksionuan? Sipas docentit italian Carlo Signorelli, problemi është në faktin se baza e vlerësimeve janë numrat dhe në Itali nuk dihet se sa janë rastet reale.

Epidemiologu Donato Greco, sot konsulent në OBSH, deklaroi se modelet duhet të kenë kujtesë historike dhe nuk vlejnë vetëm, pa një inteligjencë shoqëruese.

"Dështimi i modeleve varet nga fakti se ne nuk dimë se sa raste janë me të vërtetë në Itali”, shpjegon Signorelli për “Adnkronos Salute”, sepse më shumë se gjysma ishin asimptomatikë dhe ndoshta 90% nuk ​​ka kaluar as në sistem, e kanë kaluar sëmundjen dhe s’e kanë vënë re”.

Për më tepër, njoftimet kanë të bëjnë me një pjesë shumë të vogël të të gjitha rasteve reale, midis 1/10 dhe 1/20. Vlerësimet e modeleve janë krijuar mbi një bazë e cila, në këtë rast, jo vetëm që ka një nënvlerësim të rasteve reale, por edhe një nënvlerësim i cili ndryshon nga rajoni në rajon, nga provinca në provincë sepse ndikohet nga numri i testeve.

Donato Greco, një epidemiolog me shumë përvojë, ish-drejtues i laboratorit të epidemiologjisë së Institutit të Lartë të Shëndetësisë për 30 vjet dhe më pas drejtor i përgjithshëm i Parandalimit, pajtohet që dështimi i modeleve matematikore është për shkak të një "papërfundueshmërie të kornizës reale epidemiologjike" te Ministria e Shëndetësisë nga viti 2004 deri në vitin 2008.

"Padyshim që po përballemi me një epidemi të re, kështu që jo gjithçka dihej. Për shembull, marrëdhënia simptomatikë-asimptomatikë, ose imuniteti i mundshëm i tufës, e cila është shumë larg sot, pasi nuk është as 3% e popullatës e infektuar”. Sipas Greco, modelet e para matematikore kishin defektin e duhur për të qenë shumë të parakohshëm, kishte shumë pak elementë në dispozicion, dhe modelet shërbejnë për të interpretuar për mos të parashikuar të ardhmen.

Më të lexuarat