BREAKING NEWS

“Një orë e më parë, këta katërkëmbësh të mbyllen pas hekurave”, kryeministri Rama dha ultimatum, arrestohen 3 personat që shkatërruan stolat e stadiumit (DETAJE)

“Një orë e më parë, këta
x

Bota

“Me ose pa marrëveshje, do largohemi”, BE hedh poshtë kryeministrin britanik

“Me ose pa marrëveshje, do largohemi”, BE hedh poshtë

Komisioni Europian shprehu sot keqardhje që kryeministri britanik, Boris Johnson nuk kishte propozuar alternativë konkrete për “backstop”, dispozitë e kundërshtuar mbi Irlandën në marrëveshjen për Brexit, në një letër drejtuar zyrtarëve të BE-së.

“Në këtë letër, Johnson, i cili konfirmon se do të largohet nga BE më 31 tetor me ose pa marrëveshje, përmend kompromise për zëvendësimin e kësaj dispozite. Por, kjo letër nuk propozon zgjidhje operacionale ligjore për parandalimin e rikthimit të një kufiri të rreptë në ishullin e Irlandës”, theksoi një zëdhënëse e Komisionit, Natasha Bertaud.

“Backstop”-i është një klauzolë e zgjidhjes së fundit që parashikon që në mungesë të një zgjidhjeje të mirë në përfundim të periudhës tranzitore dhe për të shmangur një kufi mes provincës britanike të Irlandës së Veriut dhe Republikës së Irlandës, Britania e Madhe të qëndrojë në një territor doganor unik me Bashkimin Europian.

Në letrën e tij, pasardhësi i Theresa Mayt thekson se kjo dispozitë është antidemokratike dhe prek sovranitetin e shtetit britanik.

“Opsioni “backstop” është një garanci për të shmangur një kufi të rreptë në ishullin e Irlandës për aq kohë sa nuk është gjetur një zgjidhje”, theksoi presidenti i Këshillit Europian, Donald Tusk.