Lajme të tjera
BREAKING NEWS

Spartak Ngjela paralajmëron arrestime të bujshme në Shqipëri: Ju tregoj se çfarë do të ndodhë pas 10 ditësh në Tiranë

Spartak Ngjela paralajmëron arrestime të bujshme në
x

Bota

Ndryshimet klimatike/ Rritet niveli i detit, ky fshat detyrohet të zhvendoset. Ja çfarë ka ndodhur

Ndryshimet klimatike/ Rritet niveli i detit, ky fshat detyrohet të

Fshati Fixhi (Fiji) i Vunidogoloa-s është braktisur nga banorët e tij. Shkak janë bërë përmbytjet nga deti si pasojë e ngritjes së nivelit të ujërave të oqeanit.

Ndryshimet klimatike/ Rritet niveli i detit, ky fshat detyrohet të

Shtëpitë, tani të rrënuara, mbeten të mbipopulluara dhe po mbulohen nga bimësia e egër.Vunidogoloa është një nga katër komunitetet të Fixhit, që janë detyruar të zhvendosen nga efektet e ndryshimit të klimës.

Dhe më shumë se 80 komunitete janë caktuar nga qeveria Fixhi, për zhvendosje të mundshme në të ardhmen.

Komunitetet bregdetare me shtrirje të ulët si këto, janë veçanërisht të prekshme ndaj kërcënimeve të ngritjes së nivelit të detit, përmbytjes së baticave, intensitetit të shtuar të valëve të stuhisë dhe erozionit bregdetar.

Ndryshimet klimatike/ Rritet niveli i detit, ky fshat detyrohet të

Ngjarje ekstreme, të motit të papritura, siç janë ciklonet, gjithashtu mund të detyrojnë komunitetet të lëvizin, veçanërisht ato në ishujt dhe barjerat koralore tropikale.

Por zhvendosja e komuniteteve përfshin shumë më tepër sesa thjesht rindërtimin e shtëpive në një vend më të sigurt.

Ndryshimet klimatike/ Rritet niveli i detit, ky fshat detyrohet të

Kjo ka një kosto jo të vogël për komunitetet vendase, shpesh të varfëra dhe në mëshirë të forcave të natyrës.

Këto anomali klimatike prishin në të njetën kohë edhe shumë zona të konsideruara më parë si “Parajsa turistike”.

Ndryshimet klimatike/ Rritet niveli i detit, ky fshat detyrohet të