BREAKING NEWS

795 raste të reja me koronavirus 24 orët e fundit, Ministria e Shëndetësisë jep detajet

795 raste të reja me koronavirus 24 orët e fundit, Ministria e
x

Bota

Zbulohen shkaqet e vërteta të vdekjeve/ Nga patologjitë para-ekzistuese tek mosha, Instituti i Lartë i Shëndetësisë në Itali zbulon karakteristikat e pacientëve që vdiqën nga COVID-19 (RAPORTI)

Zbulohen shkaqet e vërteta të vdekjeve/ Nga patologjitë

Instituti i Lartë i Shëndetësisë epidemiologjik për shëndetin publik në përputhje me udhëzimet e lëshuara nga Ministria e Shëndetësisë në Itali ka studiuar shkakun e vdekjes së pacientëve që ishin testuar pozitivisht me SARS-CoV-2.

Analiza bazohet nga të dhënat mjekësore dhe Instituti Kombëtar i Statistikave (ISTAT) në dosjet e vdekjes që regjistrojnë shkakun e vdekjes së pacientëve. Të dhënat janë mbledhur në platformën e internetit http://covid-19.iss.it, e cila përdoret gjithashtu për mbikëqyrjen kombëtare epidemiologjike dhe virologjike të rasteve të COVID-19 në Itali.

1. Kampionimi

Analiza bazohet në një kampion prej 34.026 pacientësh që vdiqën dhe ishin pozitivë për infeksionin SARS-CoV-2 në Itali.

Zbulohen shkaqet e vërteta të vdekjeve/ Nga patologjitë

2. Të dhënat demografike

Mosha mesatare e pacientëve të vdekur dhe SARS-CoV-2 pozitiv është 80 vjet (mesatarja 82, diapazoni 0-100, Shkalla InterQuartile - IQR 74-88). Ka 14,359 gra (42.2%). Mosha mesatare e pacientëve që vdiq pozitivisht për SARS-CoV-2 është 20 vjet më e lartë se ajo e pacientëve që kontraktuan infeksionin (mosha mesatare: pacientët që vdiqën 82 vjet - pacientët me infeksion 61 vjet). Shifra tregon numrin e vdekjeve sipas grupmoshave. Gratë që vdiqën pas kontraktimit të infeksionit SARS-CoV-2 janë më të moshuara se burrat (moshat mesatare: gratë 85 - burrat 79).Zbulohen shkaqet e vërteta të vdekjeve/ Nga patologjitë

 

3. Patologjitë para-ekzistuese

Grafiku paraqet patologjitë kronike më të zakonshme para-ekzistuese (të diagnostikuara para kontraktimit të infeksionit SARS-CoV-2) në pacientët e vdekur. Këto të dhëna janë marrë nga 3857 të ndjerë për të cilët ishte e mundur të analizohen të dhënat mjekësore. Numri mesatar i patologjive të vërejtura në këtë popullatë është 3.3 (mesatarja 3, Devijimi Standard 2.0). Në përgjithësi, 153 pacientë (4.0% të kampionit) kishin 0 patologji, 541 (14.0%) kishin 1 patologji, 796 (20.6%) kishin 2 patologji dhe 2367 (61.4%) kishin 3 ose më shumë patologji . Para shtrimit në spital, 22% e pacientëve SARS-CoV-2 pozitivë vdiqën pas terapisë me ACE frenues dhe 15% terapi Sartani (bllokuesit e receptorëve angiotensin). Tek gratë (n = 1335) numri mesatar i patologjive të vëzhguara është 3.5 (mesatarja 3, Devijimi Standard 1.9); te burrat (n = 2522) numri mesatar i patologjive të vëzhguara është 3.3 (mesatarja 3, Devijimi Standard 2.0).

Zbulohen shkaqet e vërteta të vdekjeve/ Nga patologjitë


4. Diagnostifikimi i spitalit

Në 91.8% të shtrimeve në spital, përmendeshin kushte (p.sh. pneumoni, dështim të frymëmarrjes) ose simptoma (p.sh. ethe, kollë) në përputhje me COVID-19. Në 290 raste (8.2% të rasteve) diagnoza e shtrimit në spital nuk ishte e lidhur me infeksionin. Në 43 raste, diagnoza e shtrimit në spital përfshin ekskluzivisht patologji neoplastike, në 100 raste patologji kardiovaskulare (për shembull infarkt akut të miokardit, dështim të zemrës, goditje në tru), në 39 raste patologji gastrointestinale (për shembull kolecistiti, pengimi i zorrëve, cirroza), në 108 raste patologji të tjera.

5. Simptomat

Grafiku tregon simptomat më të shpeshta të vërejtura para shtrimit në pacientë që vdiqën pozitivë për infeksionin SARS-CoV-2. Ethet dhe kolla janë simptomat më të zakonshme. Më pak të shpeshta janë diarreja dhe hemoptiza. 6.4% e njerëzve nuk kishin simptoma në kohën e shtrimit në spital.

Zbulohen shkaqet e vërteta të vdekjeve/ Nga patologjitë

6. Komplikimet

Dështimi i frymëmarrjes ishte ndërlikimi më i shpeshtë i vërejtur në këtë mostër (96.0% të rasteve), i ndjekur nga dëmtimi akut i veshkave (22.6%), superinfeksioni (15.3%) dhe dëmtimi akut i miokardit (10.7 %).

Zbulohen shkaqet e vërteta të vdekjeve/ Nga patologjitë

7. Terapitë

Terapia me antibiotikë është përdorur zakonisht gjatë shtrimit në spital (86.0% të rasteve), terapi më pak e përdorur antiviral (58.9%), më rrallë terapi steroide (40.0%). Përdorimi i zakonshëm i terapisë me antibiotikë mund të shpjegohet me praninë e superinfeksioneve ose është i përputhshëm me fillimin e terapisë empirike te pacientët me pneumoni, në pritje të konfirmimit laboratorik të COVID-19. Në 928 raste (24.4%) u përdorën të tre terapitë. Tocilizumab u administrua në 4.3% të pacientëve që vdiq pozitiv për infeksionin SARS-CoV-2.

8. Koha

Shifra tregon kohërat mesatare (në ditë) që kalojnë nga fillimi i simptomave në vdekje (12 ditë), nga fillimi i simptomave deri në shtrimin në spital (5 ditë) dhe nga shtrimi në spital deri në vdekje (7 ditë). Koha nga shtrimi në spital deri në vdekje është 4 ditë më gjatë në ata që janë transferuar në kujdes intensiv sesa ata që nuk janë transferuar (10 ditë përkundrejt 6 ditëve).

Zbulohen shkaqet e vërteta të vdekjeve/ Nga patologjitë

9. Vdekjet te pacientët më pak se 50-vjeç

Qyteti nga 9 korriku, 385 nga 34.026 (1.1%), pacientë me SARS-CoV-2 janë nën moshën 50 vjeç. Nga pacientët e tjerë, 64 raste kishin patologji serioze para-ekzistuese (kardiovaskulare, renale, patologji psikiatrike, diabeti, mbipesha) dhe 14 nuk mund të bëni patologji domethënëse të diagnostikuara.