BREAKING NEWS

Ndryshojnë masat anticovid! Zbulohet vendimi më i ri i Komitetit të Ekspertëve: Duke nisur nga nesër do të...

Ndryshojnë masat anticovid! Zbulohet vendimi më i ri i Komitetit
x

Bota

Publikohet studimi më i fundit/ Shkencëtarët dalin me paralajmërimin e frikshëm: Ja çfarë do të ndodhë me Tokën!

Publikohet studimi më i fundit/ Shkencëtarët dalin me

Shkencëtarët kanë bërë një parashikim të frikshëm për atë që e pret Tokën. Sipas tyre, një rënie ekstreme në nivelet e oksigjenit atmosferik do të shkatërrojë pjesën më të madhe të jetës në Tokë për miliarda vjet.

Disa studiues nga Japonia dhe SHBA modeluan se si atmosfera e planetit tonë do të ndryshojë në dritën e proceseve të ndryshme biologjike, klimatike dhe gjeologjike.

Rritja e shkëlqimit diellor do të ndikojë në temperaturat e sipërfaqes dhe fotosintezën, gjë që do të shkaktojnë deoksigjenim të shpejtë të atmosferës në një miliard vjet. Sipas tyre, deoksigjenimi do ta kthejë atmosferën në një përbërje jo mikpritëse të pasur me metan – që kujton Tokën e hershme.

Para 2.4 miliardë vitesh më parë, atmosfera e Tokës ishte e pasur me metani, amoniak, avuj uji dhe neon gazi fisnik, por nuk kishte oksigjen të lirë. Gjeologët i referohen si Ngjarja e Madhe e Oksigjenimit, gjatë së cilës cianobakteret që jetonin në oqeane filluan të prodhonin sasi të konsiderueshme oksigjeni përmes fotosintezës, duke ndryshuar kështu rrënjësisht atmosferën.