BREAKING NEWS

Ministria e Shëndetësisë publikon bilancin: 130 raste të reja brenda 24 orëve

Ministria e Shëndetësisë publikon bilancin: 130 raste të
x

Bota

Vjen lajmi i mirë nga Forumi Ekonomik Botëror/ Një hap më afër vaksinës Covid-19 është bota

Vjen lajmi i mirë nga Forumi Ekonomik Botëror/ Një hap më

Një vaksinë kundër COVID-19 është e nevojshme urgjentisht nëse duam të ndalojmë përhapjen e virusit dhe parandalimin e miliona vdekjeve të mëtejshme.

Lajmi i mirë vjen nga Forumi Ekonomik Botëror, të cilët kanë thënë se jemi një hap më afër këtij qëllimi.

“Ne kemi botuar rezultate të hershme nga prova jonë klinike e vaksinës ChAdOx1 nCoV-19 (e njohur edhe si AZD1222), e krijuar nga Universiteti i Oksfordit dhe zhvilluar në partneritet me AstraZeneca. Të dhënat paraprake tregojnë se është e sigurt dhe shkaktohet një reagim i fortë i antitrupave në të gjithë vullnetarët e vaksinuar, duke sugjeruar që një vaksinë efektive mund të jetë e mundshme”, thotë WEF, përcjell albinfo.ch.

Kjo ishte hera e parë që vaksina u testua te njerëzit.

“Ne ishim të sigurt duke testuar vaksinën te njerëzit, pasi inkurajonim provat me minj dhe majmunë rezusë. Këto kishin treguar që vaksina ishte e sigurt dhe shkaktonte një reagim të fortë imunitar. Në mënyrë të konsiderueshme, majmunët e vaksinuar mbroheshin nga sëmundje të rënda, pasi u sfiduan me një dozë shumë më të lartë të SARS-CoV-2 sesa njerëzit do të hasnin përmes ekspozimit natyror”, shton WEF.

543 të rritur të shëndetshëm të moshës 18-55 vjeç ishin vaksinuar me një dozë të vetme ChAdOx1 nCoV-19. Ndërsa 534 njerëz të tjerë iu dha një vaksinë kontrolli që jep reagime të ngjashme të vogla, përfshirë skuqjen e vendit të injeksionit dhe dhimbjen e butë. Vullnetarët janë duke monitoruar reagimin e tyre imunitar (si antitrupa ashtu edhe nivelet e qelizave T) për të paktën 12 muaj, dhe gjithashtu do të vërehen për të parë nëse ata zhvillojnë apo jo COVID-19.

Të dhënat paraprake nga gjykimi tregojnë qartë se vaksina shkakton një përgjigje të antitrupave brenda 28 ditëve. Kjo përgjigje është në një gamë të ngjashme me atë në individë që janë shëruar nga COVID-19, duke siguruar inkurajim që vaksina do të jetë në gjendje të mbrojë shumicën e njerëzve kundër infeksionit.

Dhjetë vullnetarëve iu dha gjithashtu një dozë e dytë “përforcuese” e vaksinës. Kjo rriti përgjigjen e antitrupave në nivele edhe më të larta, dhe 100% e mostrave të gjakut nga ky grup treguan aktivitet neutralizues kundër infeksionit COVID-19 në një mjedis laboratorik.

Vaksina shkaktoi gjithashtu qeliza T që njohin posaçërisht SARS-CoV-2, virusi që shkakton COVID-19.

Vaksinat funksionojnë duke trajnuar sistemin imunitar për të njohur dhe luftuar agjentët infektues (patogjenët), siç janë bakteret dhe viruset. Vaksinat e bëjnë këtë duke paraqitur sistemin imunitar me një pjesë lehtësisht të identifikueshme të një patogjeni, të cilin sistemi imunitar e kujton në mënyrë që të mund të përgjigjet shpejt nëse duhet të ndeshet me të njëjtin patogjen në të ardhmen.

Më në fund, nëse vaksina dëshmohet efektive, prodhimi i shpejtë i miliarda dozave potencialisht do të kërkohej për të furnizuar botën. Për ta lehtësuar këtë, AstraZeneca tashmë ka filluar një program të prodhimit të vaksinave në shkallë të gjerë, duke synuar që të ketë qindra miliona doza me dorëzim duke filluar nga fundi i vitit 2020. Marrëveshjet janë krijuar për të siguruar vaksinën në vendet me të ardhura të ulëta dhe të ardhura të mesme dhe gjithashtu në Mbretërinë e Bashkuar, Evropë dhe SHBA.

Më të lexuarat