BREAKING NEWS

Bien ndjeshëm rastet e reja/ Ministria e Shëndetësisë publikon bilancin e COVID, ja çfarë ka ndodhur në 24 orët e fundit

Bien ndjeshëm rastet e reja/ Ministria e Shëndetësisë
x

Ekonomia

191 naftëtarë, minatorë dhe metalurgë përfitojnë shtesë pensioni, ISSH zbardh emrat në të gjithë vendin

191 naftëtarë, minatorë dhe metalurgë përfitojnë

Një tjetër grup i ish-punonjësve të nëntokës marrin shumën që u takon për përfitim të pensionit suplementar. Instituti i Sigurimeve Shoqërore ka publikuar dje listën me emrat e naftëtarëve, minatorëve dhe metalurgëve që përfitojnë trajtim shtesë të pensionit. Sipas njoftimit, janë plotë 191 aplikantë që iu është aprovuar kërkesa dhe do të marrin pension të parakohshëm. Naftëtarët dhe minatorët që do trajtohen me pension suplementar nga kjo listë e radhës janë nga vendet si: Tirana, Durrësi, Lushnja, Fieri, Dibra, Pogradeci, Mallakastra, Kuçova, Elbasani, Korça, Kukësi, Lezha, Kurbini. Këtë shtesë pensioni aplikantët që u është publikuar emri e përfitojnë në bazë të ligjit të ndryshuar Projektligji për “Trajtimin Financiar shtesë të profesioneve të veçanta, minatorëve, naftëtarët dhe metalurgët”, i cili synon të mbulojë me përfitim përpara mbushjes së moshës për pension dhe përfitime shtesë mbi ato që akordohen në ligjin aktual për këto tri kategori. Sipas të dhënave të publikuara nga ISSH, punonjësit e nëntokës duhet të drejtohen pranë Institutit të Sigurimeve Shoqërore për të përfituar shtesë mbi pagesat mujore. Instituti i Sigurimeve Shoqërore, pas përgatitjes dhe përfundimit të kuadrit të plotë ligjor bën të ditur se të gjitha Drejtoritë Rajonale të Sigurimeve Shoqërore kanë nisur punën për dhënien e këtyre përfitimeve. Të favorizuar nga ky ligj janë edhe të aksidentuarit në punë, të cilët do të jenë pjesë e skemës. Ndërsa, për efekt pensioni, u njohën edhe vitet e punës në kooperativë dhe vitet e trajtimit me asistencë.

Rregullat për përfituesit

Në projektligjin për këtë çështje sqarohen rregullat për ata individë që pretendojnë së duhet të përfitojnë pension suplementar. Konkretisht në ligj thuhet se, personi, i cili kërkon të përfitojë pension, e përfiton atë: nga data e lindjes së të drejtës për përfitim; nga data e paraqitjes së kërkesës, kur ajo paraqitet pas një viti pas lindjes së të drejtës për përfitimin e pensionit. Ndërkohë sqarohet se personi, i cili ka përfituar pension, sipas përcaktimeve të këtij ligji, nuk ka të drejtë përfitimi të kësteve mujore të pensionit të pleqërisë për periudhën gjatë të cilave ushtron veprimtari ekonomike si i punësuar, i vetëpunësuar apo punëdhënës. Pagesat e përfitimeve ndalohen për çdo kohë që përfituesi është punësuar ose ka qenë ekonomikisht aktiv, me përjashtim kur vetëpunësohet në bujqësi. Më tej qartësohet se si duhet të veprohet në ato raste kur përfituesi nuk e ka tërhequr shumën ose ka tërhequr më tepër. “Përfitimet e caktuara, por të pa tërhequra, paguhen në çdo kohë, por jo më shumë se për 3 vjet. E drejta e organit kompetent për të kërkuar shumat e marra tepër gjatë një viti ushtrohet jo më vonë se 3 vjet, nga data e marrjes së tyre, por jo më vonë se 6 muaj, nga data e konstatimit. Masa e ndalesës për çdo muaj është 20% e këstit mujor të pensionit”, sqarohet në projektligj. 

Kthehen paratë e marra tepër

Në disa qytet janë konstatuar disa raste shkeljeje, kur një qytetar ka marrë më shumë para seç i takon për pension suplementar, ose ka përfituar kur nuk i takon me dokumentacion fallco.

Prandaj, ligji bën të qartë masat që do ndërmerren në ato raste kur përfituesi abuzon dhe ndërhyn për marrjen e një shumë jo të merituar. “Personi, i cili ka përfituar pension e kompensime në mënyrë dhe me mjete në kundërshtim me ligjin dhe që nuk njofton ndryshimin ose heqjen e masës së tyre, detyrohet ta kthejë të gjithë shumën e marrë tepër. Masa e ndalesës për çdo muaj është 50 për qind e këstit mujor të pensionit. Gjithashtu, personi dënohet me gjobë, në masën e katërfishit të dëmit të shkaktuar, pavarësisht nga dënimi i parashikuar në dispozitën përkatëse të Kodit Penal”, thuhet në projektligj. Gjithsesi në njoftimin e saj publik ISSH siguron qytetarët se ky institucion po punon rregullisht për të shlyer sa më parë të gjitha këstet dhe për të mos lejuar asnjë abuzim nga përfituesit apo punonjësit e institucionit përgjegjës.

Ja lista me emrat që përfitojnë pension suplementar:

KUÇOVË

Llazar Cupros

Shkëlqim Agaj

DIBËR

Ramazan Kadiu

Adnan Koçi

DURRËS

Skender Lamnica

Ndok Locaj

Vasilika Dulaku

Ramiz Fili

Ali Gjozi

Skender Lushaj

Xhevair Myftaraj

Venetike Zotaj

Hajdar Balliu

Qazim Ozuni

Ramazan Çiku

Skender Koka

Enver Petova

Xhelal Noka

ELBASAN

Avni Lumani

Hysen Shevroja

Muhamet Ramaj

Rozina Isaj

Ali Hasa

Qerim Gurra

Ali Kllogjri

Xhevit Hoxha

Xhelal Teqja

FIER

 Përparim Shehaj

Marjanthi Hasanbelliu

Bardhul Merkaj

Mystehak Çakaj

Arqile Çapo

Dhurata Hysaj

Adriana Poro

Sulo Xhemalaj

Flamur Muçaj

Ali Vathi

Ligor Pepa

Vjollca Kondi

Marie Hoxha

Jani Gjika

Vladimir Nushi

Aleksandër Vrushi

Sulo Seitaj

Natasha Mihali

Sotiraq Ziu

Skender Filaj

Vasil Prifti

Haxhi Gorica

Agron Hoxhaj

Besnik Hysi

Petrit Yzeiraj

Pavlina Pjetri

Nexhmije Sulovari

Avni Dervishi

Mimoza Vasa

Fiqirete Ahmeti

Barjam Binjaku

Faik Ferra

Jetnor Liçaj

Faik Hoxhaj

Agim Hysenj

Bashkim Belulaj

Dashuri Meraj

Thanas Spiro

Ilirjan Peshkëpia

Liri Godaj

Venetike Shametaj

Besim Kapaj

Astrit Hoxha

Safet Kanushi

Përparim Siqeca

Riza Ago

Pandeli Marko

 Fuat Toro

Luan Oxa

Flamur Mataj

Vasil Duka

Bilbil Bozhaj

Myqerem Jaupaj

Pellumb Yzeiraj

Mbete Hajdari

Daniel Shkokota

Fatbardha Hysenaj

Vladimir Çepele

Erfane Çano

 Perrie Shehaj

Anastasia Jaupaj

Nexhmie Hoxha

Zhaneta Gishto

Violeta Sinani

Astrit Hatija

Zenel Shurdha

Ylli Memlikaj

Llazar Prifti

Hazmi Hazizaj

Dhimitraq Goga

Vasil Prifti

Behar Cjapi

Hajdar Grëmi

MALLAKASTËR

Kujtim Veizaj

Faslli Hoxhaj

Adem Merdanaj

Gramoz Shehaj

Selam Ymeraj

Sami Saliaj

Gëzim Barjamaj

Fëllëzë Mejdani

Hair Skënderaj

Bashkim Muçaj

Difi Çelaj

TEPELENË

Ziadet Sinanaj

Ylli Shehu

KORÇË

 Vasil Zoja

Thanas Dhespollari

POGRADEC

 Nexhat Dumani

Vasfi Topalli

Skender Abasllari

KUKËS

Qamil Neza

Maliq Sula

Fadil Shehu

Skënder Durollari

Meriman Cenaj

LEZHË

Pal Daçi

Kujtim Lazri

Mark Gjeçi

Pal Përleka

SHKODËR

Kujtim Hajredini

Martin Sukullari

TIRANË

Bashkim Lleshi

Petrit Kutrolli

Sabri Shehaj

Luljeta Hyseni

Hajri Shehu

Haxhi Kodra

Arqile Cuca

Piro Beu

Berti Tona

Mustafa Memaj

Myrteza Çaushi

Jaho Saraçi

Imer Jata

 Lek Hajdari

Demir Hasaj

Ali Zaimi

Hidajete Hysi

 Lefter Jani

Besim Trezhnjeva

Beqir Haklaj

Nazif Kapaj

Rexhep Kamberaj

Maksim Likaj

Bashkim Sulaj

Manushaqe Fejzaj

Hodo Durmishi

Selim Joca

Sali Rexha

Sugare Qokaj

Rexhep Muzhaqi

Liman Muça

Ramadan Kordhaku

Petrit Xheleka

Liri Salija

Meleq Hamolli

Gezim Bali

Ali Deda

Sotir Losha

Batin Lala

Skënder Lala

Fetah Koldashi

Alush Haklaj

Sulejman Biçi

Ruzhdi Vejzi

Isa Domi

Zija Xhakoni

Sami Nenaj

Halil Roshi

Andoneta Mëhilli

Pëllumb Hazizaj

VLORË

Shadie Xhaferi

Myrte Elmazaj

Halim Lloja

Remzi Canaj

Liko Zotaj

Tomor Agalliu

Fitim Muçaj

Pasho Bejaj

Jollanda Koka

SARANDË

Xhafer Caca

Vasil Nikuli

Eli Nasto