BREAKING NEWS

Ilir Meta plas bombën: Basha ka bërë dopio lojë me marrëveshjen e detit me Greqinë

Ilir Meta plas bombën: Basha ka bërë dopio lojë me
x
BREAKING NEWS

Basha flet për përjashtimin e Berishës: Një vendim i pashmangshëm për dy arsye të rëndësishme

Basha flet për përjashtimin e Berishës: Një vendim i
x
BREAKING NEWS

30 qershori legjitim, Meta: Vendimin për zgjedhjet në 6 bashki do ta jap kur të...

30 qershori legjitim, Meta: Vendimin për zgjedhjet në 6 bashki do ta
x
BREAKING NEWS

Blendi Gonxhe del me njoftimin e rëndësishëm: Para 31 dhjetorit duhet të dorëzoni këto dokumente

Blendi Gonxhe del me njoftimin e rëndësishëm: Para 31 dhjetorit
x
BREAKING NEWS

Rama jep lajmin fantastik, zbulon shumën e lekëve bonus për pensionistët për vitet 2022-2024

Rama jep lajmin fantastik, zbulon shumën e lekëve bonus për
x
BREAKING NEWS

Rritet numri i rasteve të reja, Ministria e Shëndetësisë: Në 24 orët e fundit ka humbur jetën 3 qytetarë në Shqipëri

Rritet numri i rasteve të reja, Ministria e Shëndetësisë:
x
BREAKING NEWS

Detaje të reja nga ekzekutimi i Pashko Ujkës/ 30 mijë euro u bënë shkak, si e vrau 20-vjeçari ish-deputetin, cili ishte roli i bashkëpunëtorit në atentat

Detaje të reja nga ekzekutimi i Pashko Ujkës/ 30 mijë euro u
x
BREAKING NEWS

Mbyllen hetimet, SPAK i jep goditjen e fundit Enkelejda Hoxhës dhe Aldo Tabakut, zbardhet vendimi

Mbyllen hetimet, SPAK i jep goditjen e fundit Enkelejda Hoxhës dhe Aldo
x

Ekonomia

205 minatorë, naftëtarë dhe metalurgë përfitojnë rritje të pensionit, ISSH publikon listën e radhës ja emrat sipas qyteteve

205 minatorë, naftëtarë dhe metalurgë përfitojnë

Ditën e djeshme është publikuar lista e radhës me 205 naftëtarë, minatorë dhe metalurgë që përfitojnë pension shtesë. Sipas njoftimit të Institutit të Sigurimeve Shoqërore përimtuesit e këtij kësti janë nga Tirana, Fieri, Kuçova, Mallakastra, Vlora, Durrës, Krujë, Elbasan dhe vende të tjera. Sakaq ndërsa rikujtojmë se, personave përfitues shuma e fituar nga pensioni suplementar u kalon menjëherë në logaritme tyre bankare së bashku me pensionin bazë. Sipas projektligjit për këtë çështje, përfitues të trajtimit të veçantë do të jenë të gjithë personat që kanë dalë në pension në bazë të ligjit të vitit 1966, atij të vitit 1993 dhe pensionistët që kanë përfituar sipas ligjit të vitit 2014 dhe të gjithë personat që kanë kryer procese pune në miniera në nëntokë, në industrinë e naftës e të gazit dhe personeli inxhiniero-teknik, që ka punuar në ndërmarrjet e sistemit të naftës, si shpim-kërkim, shpim-shfrytëzim, prodhimit, sizmikës, gjeofizikës kantieriale, përpunimit dhe transport me naftësjellës dhe gazsjellës, si dhe punonjësit që kanë punuar në metalurgji. Sa i përket vjetërsisë në punë dhe periudhat e sigurimit për ata që janë aktualisht në pension projektligji njeh përcaktimet që kanë bërë ligjet e mëparshme për këto kategori. Ndërsa për ata që kanë kryer proceset e punës në miniera në nëntokë, në industrinë e naftës dhe në metalurgji pas vitit 1993 do të njihen për efekt përfitimi sipas këtij ligji, kur ato janë kryer dhe janë dokumentuar, pavarësisht nëse të punësuarit kanë kryer aktivitet ekonomik, në subjekte me kapital plotësisht ose pjesërisht shtetëror si dhe në subjekte private. Periudhat e sigurimit të pa mbuluara me kontribute të paguara në fondin e sigurimeve shoqërore nuk njihen të vlefshme për këtë projektligj.  Sakaq ndër të tjera sqarohet se, projektligji është një trajtim monetar shtesë, nuk është status për këto profesione, pasi statuset janë me spektër më të gjerë që lidhen jo vetëm me përfitime financiare në moshë pensioni. Ky projektligj ju jep pension para kohe deri në 10 vjet të moshës normale të daljes në pension, këtyre tre profesioneve si dhe ju jep shtesë mbi pension të gjithë pensionistët aktualë dhe atyre që do të dalin në vijim. Në këto kushte , kjo shtesë mbi pension nuk është e financuar nga kontributet, por një privilegj që u bëhet këtyre tre kategorive të financuara nga buxheti i shtetit. Me këtë shtesë të ardhurat e tyre arrijnë në shumën e pensionit maksimal që përfitojnë pensionistët e tjerë përmes skemës së kontributeve.

Indeksimi sipas koeficientit

Ndër të tjera në ligj tregohet se përveç 29 mijë lekëshit shtesë që do të marrin pensionistët që kishin dalë në pension para miratimit të ligjit, me miratimin e tij ata që do dalin në pensin në vijim përfitojnë një rritje në bazë të koeficientit të kontributeve të derdhura, që gjithashtu do të mbulohen një pjesë nga shteti dhe një pjesë nga punëdhënësi. “Nëse një minator i nëntokës, që është profesioni më i vështirë, paguan 1 lek kontribut, do të marrë në pension 3.6 lekë, pra 360%. Kjo vlerë financohet nga buxheti i shtetit, pra drejtësia sociale e vendosur në themel të këtij raporti. E njëjta gjë vlen edhe për naftëtarët, për 1 lek kontribut do të marrin 1.57 lekë në pension, pra 157%. E njëjta gjë vlen edhe për metalurgët, që shkon në 280%. Kërkesat, drejtësia sociale dhe mundësia financiare, përputhen në një pikë dhe ky është ligj gati perfekt që përputh drejtësinë sociale të kërkuar me mundësinë financiare të një vendi që rritet me 4.1%, po që po shkon drejt uljes së borxhit, në mënyrë që brezave të ardhshëm, të mos t’u lemë kosto të paqena që nuk përballohen dot dhe çojnë pastaj në falimentim skemash”, thuhet në relacionin shpjegues ligjit. Ata që janë më të rinj se 48 vjeç, futen në këtë skemë të re. Detyrohen kompanitë dhe ata vetë që të paguajnë skemën suplementare në mënyrë që kur të dalin në pension, të kenë mundësinë të marrin një pension më dinjitoz, ashtu siç iu takon. Dhe diku detyrohet punëdhënësi 2.5%, diku detyrohet punëdhënësi 3%, që do të thotë nga 10% skemë suplementare, 5.5% të totalit do t’i paguajë punëdhënësi, përveç atyre që paguajnë sot, dhe 4.5% do t’i paguajë punëmarrësi.

Ja lista me emrat e naftëtarëve dhe metalurgëve që përfitojnë trajtim suplementar

KUÇOVË

HAJDAR TOSKA

FILE XHINDOLI

LEFTER ZIU

LULËZIME POLOVINA

JOSIF XHAKO

GËZIM MIMANI

MESUT KURTI

RAMADAN BAKIU

THEODHOR ZIU

 

MAT

 SHEMSI BALLABANI

 

 

DURRËS

SABRI SHERA

PËLLUMB SULEJMANI

BUKUROSHE SULEJMANI

FATMIR DAIU

PETRIT LOSHI

SELANDIN MALO

HAKI SHYTI

SKËNDER RAMETA

HASAN BALLA

DILBER META

ABAZ KURTI

HAZIZ DODA

LUTFI MASHA

ADEM ARUSHA

 

KRUJË

BAFTJAR DOMI

BASHKIM ZHGJUNI

MUHARREM MICI

 

ELBASAN

ANTON DAKAJ

VASIL ÇUFE

SHPËTIM JOLLDASHI

RAMIZ ZOTO

VASILIKA KUÇUBINA

MEHMET ÇEÇO

ADRIANO HASTOPALLI

BARDHYL LEKA

HEDIJE LUMI

PANDELI MITRI

DOD MACAJ

VITO BRAHO

AGRON SARAÇI

NAZMI CANI

HAJET ÇEKREZI

XHELAL PISHA

DËRVISH KYÇYKU

ISMAIL GURRA

 

FIER

PIRO THANO

ABAZ KERAJ

VLADIMIR VEIZAJ

LEKSI TUPE

BAJRAM BREGOVINA

AGRON SHEHU

ARQILINI SEFA

ZENEL AVDULAJ

XHEVDET HYSENAJ

 HAMDI XHELAJ

TRIFON KOLIÇI

QEMAL ASLLANAJ

AGIM ASLLANAJ

AFËRDITA STERJO

LIRI NDINI

NURI PLAKU

HEKTOR XINXO

FAIK HAXHI

DHIMITRAQ ÇUKO

MYQEREM MYRTAJ

FIQERETE BELTOJA

PAJTIM ELMAZAJ

LIRIM BITRAJ

DONIKA AVRAMI

RAKIP ÇEPELE

FATMIR MYFTARAJ

SHKËLQIM BEQIRAJ

QEMAL KARAFILAJ

LIRI HOXHA

ILIRJAN KODHELI

TODI NDREKO

HEKURAN FEJZAJ

PETRIT HYSKAJ

HATEM LASKA

VELJAN STEFANI

FATMIR BEGO

PETRIT HOXHA

FANIE PELANAJ

VASILIE BOSTANI

FATIME SEFA

DURIM GOXHAJ

BAHIR ELMAZI

NURI PELIVANI

MALKO FEJZULLA

JETA VELIAJ

VASILLAQ SAKO

AVDI ZJAQA

PETRAQ MBYETI

PELLUMB SULEJMANI

SALI FERKO

NAZIM SPAHIU

VLADIMIR DODBIBA

FITIM BERKI

ISUF BERBERAJ

PIRO PRIFTI

SOSE DUSHI

DHOKSIE FILIPI

YLLI LIZAJ

HYQMET HAZIZAJ

AGIM HËNA

AVNI KALEMI

SHERIF QALLIAJ

DALIP ARAPAJ

LEONIDHA DHEFTO

FERAT SHEHAJ

SAVË MARKU

SELAM DURAJ

 AGRON RESULAJ

MALIQ IBRAJ

QAZIM IBRO

MINA TOSKA

DURO BEQAJ

METUSH MEHMETI

LLUKAN MITA

REFAT METO

LUÇI GJEÇI

BATJAR HAMITAJ

SHYQO TROKA

SHEZAI TAULLA

FATMIR HILAJ

KOÇO BALLABANI

DHIMITËR ÇALA

BASHKIM AJDINI

SHAHIN SHAHINAJ

FATMIR LLANAJ

LEFTERI LIKO

ZARIF METUSHI

MUHAMET BELULI

SHEFQET SERAJ

ASLLAN KUKA

BILBIL GOXHAJ

AVDULLA METAJ

BRAHIM MALAJ

AGIM XHAFERAJ

PANDELI BILAJ

FERKO XHELAJ

NATASHA YMERAJ

VEIS RREDHI

ZENJEL PLAKA

BEDRI XHAFERRI

KAMBER ÇEPELE

IRAKLI GJATA

ENVER ÇEPELE

HYSNI ÇAUSHI

SHAIP BIÇAKU

MUSTË VRAPI

VLADIMIR HOXHA

 ARQILE KUMARAKU

HYSNI DULLA

KUJTIM HAJDINI

TELO VELIAJ

YZEIR HOXHA

AGIM VRAPI

 

LUSHNJE

BILBIL ZONJA

AHMET BALLA

PËRPARIM HOXHA

SPIRO BAKO

AFERDITA SHAHINI

MAMUDE PRENÇE

 

MALLLAKASTËR

RAMADAN QORRAJ

JORGJIE LENA

ISMAIL DURAJ

KUJTIM SINAJ

BESNIK HEQIMAJ

FIQIRI SINANAJ

TEFIK BEQIRAJ

MYNEVERE DUSHI

 

GJIROKASTËR

BEDO LOGLI

 

POGRADEC

AREFI JAKUPLLARI

ASTRIT ESHI

 

LEZHË

 LUAN LLESHAJ

 

 

TIRANE

ISLAM HAMETAJ

LAVDOSH CAUSHAJ

 

VLORË

 

SOTIRAQ VERA

ÇOBAN YMERAJ

OLLGA KUME

MAKSIM TOZAJ

JANO SKËNDAJ

HALIM LIKAJ

AGIM JAHO

XHAFER SHUAIPI

SKENDER CANAJ

JAHO ALUSHAJ

XHEMIL ASLLANAJ

NURI ÇELOALIAJ

BASTRI SHAHAJ

ÇUMAN ALUSHAJ

VELEDIN ZYKAJ

SHABAN DAPAJ

AGRON SELIMAJ

GËZIM CANAJ

KUJTIM LAMAJ

AFIZE LLOJI

ISLAM ISAKAJ

FLUTURESH BEGAJ

 

SARANDË

LUTFI MATRAXHI

ALI CAUSHI

MARJANA GJIKNURI

DED MARKU

 

TROPOJË

DIN SELIMAJ