BREAKING NEWS

Çfarë do të ndodhë nëse BE nuk ‘na hap dyert’? Rama del me mesazhin e fuqishëm: Ballkani Perëndimor ofron shanse për aktorë që s’kanë qëndrim dashamirës, ja sa rrezikon Shqipëria

Çfarë do të ndodhë nëse BE nuk ‘na hap
x

Ekonomia

208 naftëtarë, minatorë dhe metalurgë përfitojnë shtesë pensioni, ISSH zbardh listën e radhës, ja emrat sipas qyteteve

208 naftëtarë, minatorë dhe metalurgë përfitojnë

Vijon puna për konfirmimin e përfitimeve të reja suplementare në radhët e personave që kanë punuar në miniera, punonjësve të industrisë së naftës dhe të gazit, si dhe atyre që kanë punuar në sektorin e metalurgjisë. Instituti i Sigurimeve Shoqërore ka zbardhur gjatë ditës së djeshme listën e 208 përfituesve të rinj që sigurojnë pensione dhe shtesa mbi pensionin, si shkak i punëve të kryera në këto profesione, përfitimet e të cilëve janë llogaritur përgjatë kësaj jave. Referuar listës së publikuar në faqen zyrtare të ISSH përfituesit e radhës i përkasin më së shumti kryeqytetit, ndjekur nga Fieri, Durrësi, Vlora, Bulqiza, Elbasani, Pogradeci, Korça, Shkodër, Mallakastër dhe Lushnje. Personat që kanë emrin në listë e radhës do të përfitojnë këtë shumë bazuar në ligjin “Për trajtimin financiar, suplementar të punonjësve që kanë punuar në miniera në nëntokë, të punonjësve të industrisë së naftës e të gazit dhe të punonjësve që kanë punuar në metalurgji”. Sakaq, sipas këtij ligji trajtim me pension suplementar përfitojnë të gjithë shtetasit që kanë punuar dhe punojnë në industrinë e naftës dhe gazit. Në këtë ligj përfitojnë edhe ata persona që janë të aksidentuar në punë, pavarësisht kohës së punës në këtë industri. Personat që përfitojnë statusin, sipas përcaktimeve me ligj, pajisen me dëshmi zyrtare identifikuese, të përcaktuar nga komisioni i ngritur për këtë qëllim. Ligji u njeh përfitim të gjithë naftëtarëve që kanë dalë në pension dhe sipas viteve të vjetërsisë në punë do përfitojnë nga 1-40% shtesë në masën e pensionit që marrin aktualisht. Referuar ligjit të miratuar në maj të 2019, të tre kategoritë përfitojnë pension përpara moshës ligjore të daljes në pension deri në 10 vjet, ndërsa masa e përfitimit të shtesës mbi pensionin e pleqërisë do të jetë në funksion të viteve të punës dhe koeficientit shtesë, që kanë përfituesit sipas këtij ligji në miniera në nëntokë, në industrinë e naftës dhe në metalurgji.

Benefitet për metalurgët dhe naftëtarët

Ndryshimet e sjella në këtë ligj parashikojnë që, për pensionistët minatorë që kanë dalë në pension sipas ligjit 150/2014 dhe që më parë kanë marrë trajtim të veçantë e drejta e shtesës mbi pension iu lind që nga momenti i hyrjes në fuqi të ligjit dhe jo kur mbushin moshën 65 vjeç. Kjo për arsyen se ata kanë dalë me më pak vjetërsi në punë në nëntokë dhe për rrjedhojë kanë pensione të ulta. Sipas të dhënave nga MFE, kjo kategori përfshin rreth 1900 persona që përfitojnë. Me këtë shtesë të ardhurat e shumicës së minatorëve arrijnë në shumën e pensionit maksimal që përfitojnë pensionistët e tjerë, përmes skemës së pastër të kontributeve. Ky projektligj jep përfitime shtesë për ata ish-minatorë, naftëtarë dhe metalurgë, që kanë punuar në industrinë shtetërore dhe që punojnë në sektorin privat, por parashikohet që në vijimësi punëdhënësit dhe punëmarrësit privatë të paguajnë kontribute shtesë në masën 5%. Për invalidët që janë bërë të tillë për shkak të një aksidenti në punë apo një sëmundje profesionale dhe për këtë shkak kanë më pak vjetërsi në profesion se vjetërsia e parashikuar në ligj, vjetërsia për minatorët do të llogaritet me 5 vjet punë në nëntokë dhe për naftëtarët dhe metalurgët me 20 vjet punë. Për këtë përfitim, së bashku me dokumentacion për aplikim, pensionisti duhet të dorëzojë edhe këto dokumente që vërtetojnë që është invalid; libreza e punës; vërtetim për vjetërsinë në punë dhe llojin e saj; vërtetim për periudhën e sigurimit; vendim gjykate për njohje të vjetërsisë në punë; çdo dokument tjetër justifikues, që vërteton qënien në punë; vërtetim nga punëdhënësi për profesionin dhe natyrën e punës.

JA LISTA ME EMRAT QË PËRFITOJNË PENSION SUPLEMENTAR

BULQIZË

Hysen Isufi

Sadik Koldashi

Veli Lika

DURRËS

Dilaver Zeneli

Fatbardh Mihaj

Mark Pjetri

Qeram Muçollari

Refat Tërvoli

Bedri Shahini

Sllavi Bodari

Gani Hysenaj

Mehmet Çipi

Haxhi Sallaku

Tahir Muliu

Abdi Ckurti

Murat Imeri

Rufat Vata

Isuf Ruci

Esat Muçaj

Mahmut Reçi

Emin Lela

Mahmut Sala

Fatmir Daci

ELBASAN

Llambrinija Todi

Bukuroshe Binjaku

Omer Omeri

Xhaferr Koçi

Xhevahir Leka

Kristaq Mitri

Bilbil Mema

Valentina Jani

Marko Durro

Skënder Shehu

Xhemile Xheka

FIER

Myrtezan Goxhaj

Jolanda Islamaj

Luljeta Isufaj

Agim Shehaj

Thoma Laska

Nuri Plepi

Mikail Duda

Haki Gashi

Beqar Mamaj

Eli Sinaj

Hasllan Leka

Maliq Çako

Flamur Aliaj

Rushit Olldashi

Olimbi Hoxhaj

Llazar Sota

Gëzim Shehu

Ermira Jani

Anesti Tanka

Gëzim Hazizaj

Ndreu Ciko

Aleksandër Marku

Haki Tafa

Habib Mamo

Arshim Kumanaku

Aferdita Ballabani

Shyqyri Mamutaj

Luan Liçaj

Demir Hoxha

Xhevdet Malaj

Hekuran Çelomemaj

Qerim Buzi

Fiqerete Caushaj

Pajtim Seitaj

Shefqet Xhuli

 Qemal Shkrela

Sefedin Koxhaj

Maksi Behaj

Rustem Xhufi

Xhafer Velçani

Ymer Ruçaj

Lutmir Hajro

Llukan Prifti

Irakli Bane

Hysen Ruko

Thoma Mata

Fatmir Ruko

Llazar Hila

Kujtim Braçe

Viktor Semanjaku

Fatmir Grembi

LUSHNJE

Selman Shtaro

Themi Koçi

Kristo Mino

Ramadan Maliqi

Nikoll Bilçari

Thoma Gjermëni

Agim Nako

Todi Marku

Sefer Kaja

MALLAKASTËR

Vladimir Shehaj

Dano Barjamaj

Agim Rapushaj

Xhevit Heqimaj

Guri Ahmetaj

TEPELENË

Veli Sulozeqi

Vasil Vasili

KORÇË

Theodhora Sotiri

Vangjel Latifi

POGRADEC

 Reshit Çela

Zyfer Toska

SHKODËR

Mark Nikolli

Hilë Gjonaj

Ndoc Frroku

TIRANË

Sali Bushi

Petraq Sava

Pëllumb Sado

Kujtim Koçi

Adem Dervishi

Gëzim Gurasi

Bukurie Kasa

Xhemil Delibashi

Mustafa Xhufi

Ndoc Rama

Mustafa Kacollja

Gjinovefa Agaraj

Askerim Muça

Ilia Muzina

Ismail Basha

Afrim Jupi

Caush Alimi

Agim Balluku

Arqile Pipa

Viktor Duda

Vangjel Dhamo

Gafur Skënda

Dhimitraq Furxhi

Kristul Taka

Shefqet Gjana

Luizë Aliaj

 Kadri Keqa

Bashkim Myrtaj

Luan Osmanaj

Aferdita Ajdinaj

Xhemal Guni

Gjinovefa Nino

Xhevit Kalemi

Hamza Domi

Qemal Gjeta

Fiqiri Hasa

Bukuri Selmanaj

Lutfi Sejdinaj

Besim Karaj

Tafil Kaja

Nëntor Zoto

Zeqir Rexha

Raqi Oruçi

Islam Cani

Fatmir Alldervishi

Vasil Pula

Servet Dunicari

Sabavet Imeraj

Tefari Mullaj

Petrit Kolonja

Myzejen Nela

Vjollca Bezhani

Jemin Almadhi

Bislim Beraj

Isuf Kaca

Gëzim Qordja

Ismail Allaraj

Prel Zmali

Hasan Dervishi

Prend Delija

Qemal Karaj

Gani Pitarka

Xhevdet Shabanllari

Tahir Bala

Skënder Zhubi

Baftjar Miska

Hajdar Porja

Agim Lleshi

Enver Sulaj

Refik Shibaj

Sinan Kordhaku

Nesim Xhanari

Nazar Bregasi

Rajmond Sejko

Mjaftoni Murati

Preng Kola

Edmond Baliko

Fetah Dervishi

Gëzim Tafa

Naun Priftaj

 Zoica Dapi

Veledin Merdanaj

VLORË

Flamur Metaj

Milto Guveli

Mevlan Shehu

Zydi Barjamaj

Oresti Dhima

Uran Kapllani

Alush Aliaj

Luçjana Jazaj

Dasho Avdulaj

Agush Veliu

Guri Sheme

Enver Hamzaraj

Qamil Dema

Përparim Coraj

Lutfi Muharemaj

Lala Ferraj

Përparim Breshanaj

Pullumb Arapaj