BREAKING NEWS

Vijojnë përpjekjet! Pasi marrin udhëzimet nga Yuri Kim, përfaqësuesit e Këshillit Politik bëjnë një tjetër lëvizje

Vijojnë përpjekjet! Pasi marrin udhëzimet nga Yuri Kim,
x

Ekonomia

AKEP vijon favoret ndaj kompanive celulare, refuzon rekomandimin e Konkurrencës për rregullimin e tregut të telefonisë

AKEP vijon favoret ndaj kompanive celulare, refuzon rekomandimin e

AKEP vijon të favorizojë kompanitë celulare që operojnë në tregun vendas. Sipas njoftimit më të fundit, Autoriteti i Komunikimeve Elektronike dhe Postare ka refuzuar përfundimisht rekomandimet e Autoritetit të Konkurrencës për të zgjeruar rregullimin në tregjet e telefonisë celulare. Ashtu sikur është njoftuar edhe më parë, rikujtojmë se, mbështetur në të dhënat më të fundit zyrtare të AKEP, në vitin 2018 Vodafone Albania zotëronte gati 55% të tregut sipas totalit të të ardhurave dhe rreth 52% të tregut sipas trafikut të të dhënave, thirrjeve dhe mesazheve të shkruara. Për këtë arsye Autoriteti i Konkurrencës njoftoi disa muaj më parë se, i kërkuar në mënyrë të përsëritur vitet e fundit vendosjen nën rregullim të tregut me pakicë dhe shpalljen e operatorit më të madh Vodafone Albania si Operator me Fuqi të Ndjeshme në këtë treg. Kjo do të sillte edhe detyrimin për rregullim të tarifave me pakicë të këtij operatori. “Këshilli Drejtues i AKEP në një shqyrtim të rekomandimeve nga Autoriteti i Konkurrencës vendosi mos pranimin e tyre, për shkak se, ndërhyrja paraprake për përcaktimin e sipërmarrësit me fuqi të ndjeshëm në treg dhe vendosja e detyrimeve rregullatore përkatëse, nuk paraqiten si masa në përpjesëtim të drejtë me objektivin e mbrojtjes së konkurrencës së lirë”, shprehet AKEP. Referuar rekomandimeve të AK vërehet se, në këto pika rregulluese përfshihen gjithashtu detyrimin e Vodafone për t’u dhënë akses në rrjetin e vet operatorëve të rrjeteve virtualë, kundrejt kushteve të përcaktuara paraprakisht nga AKEP. Operatorët e rrjeteve virtualë janë kompani që nuk kanë një infrastrukturë rrjeti të vetën, por ofrojnë shërbim nga rrjetet e operatorëve celularë. Ky është një model i njohur në tregjet e tjerë dhe Shqipëria është një ndër të paktët vende në Europë që nuk ka operatorë të tillë. Sipas AK, themeli i rregullimeve të mësipërme do të ishte vendosja nën rregullim tregut e akses-origjinimit të thirrjeve celulare.

Tre kriteret e rekomanduara nga AK

Sigurisht në planin e saj të rekomandimeve, Autoriteti i Konkurrencës ka paraqitur edhe kriteret që duhet të zbatojë kompania telefonike në fjalë, por edhe kompanitë e tjera. Referuar planit të AK vihet re se, testi i tre kritereve parashikon se, që tregu të vendoset nën rregullim paraprak, duhet të plotësohen njëkohësisht tre kritere: ekzistenca e barrierave të larta dhe të qëndrueshme për hyrjen në treg; mungesa e një tendence të tregut për të shkuar drejt konkurrencës efektive; pamjaftueshmëria e ligjit për mbrojtjen e konkurrencës për të adresuar problemet e tregut në fjalë. Por edhe këto pika janë neglizhuar nga Autoriteti i Komunikimeve Elektronike dhe Postare, duke thënë se këto kritere nuk janë ndikues rregualltorë në tregun e lirë të telefonisë në vend. “Këshilli Drejtues i AKEP vendosi se testi kyç në tregjet e telekomunikacioneve, ai i tre kritereve, nuk justifikon vendosjen e tregut të akses-origjinimit në rregullim paraprak”, shprehet AKEP. Ndërkohë rikujtojmë këtu se pak muaj më parë AK pezulloi veprimin e kompanive celulare për dyfishimin e ofertave telefonike. Sipas AK pikërisht, ky veprim i cili është kryer jashtë rregullave të tregut të lirë kërkon vëmendjen e institucioneve rregulluese për mos cënim të tregut apo të qytetarëve.