BREAKING NEWS

Menjëherë pas ceremonisë së betimit, Biden bën lëvizjen e parë si President i SHBA-ve: Nuk duhet të humbasim kohë!

Menjëherë pas ceremonisë së betimit, Biden bën
x

Ekonomia

Coronavirusi, FAO paralajmëron: Jemi përballë krizës globale të ushqimeve, çmimi i grurit po rritet  

Coronavirusi, FAO paralajmëron: Jemi përballë krizës globale

 

Sulmi në supermarkete në mbarë botën është një paralajmërim i ri për rritjen masave kufizuese për të kundërshtuar përparimin kërcënues të koronavirusit, jo vetëm që rrezikon popullatën, por edhe qeveritë dhe tregjet. Paniku gjeneron panik të mëtejshëm dhe e gjithë kjo ka një kosto ekonomike, e cila matet në rritjen e çmimeve të ushqimit, por jo vetëm.

Ekonomisti kryesor i Organizatës së Kombeve të Bashkuara për Ushqim dhe Bujqësi (FAO), Abdolreza Abbasian, sipas të cilit inflacioni në mallra ushqimore do të varet mbi të gjitha nga mënyra se si qeveritë dhe bizneset do të reagojnë ndaj niveleve të konsumit më të lartë: « Gjithë sa duhet [që çmimet e ushqimit të rriten] është blerja e panikut nga importuesit e mëdhenj si tregtarët, ose qeveritë për të krijuar një krizë ".

"Nuk është një problem furnizimi, por është një ndryshim i sjelljes nga siguria e ushqimit," i tha Abbasiani Reuters. "Po sikur blerësit me shumicë mendojnë se nuk mund të marrin dërgesa gruri ose oriz në maj ose qershor? Kjo është ajo që mund të çojë në një krizë globale të furnizimit me ushqim ".

Të dhënat e inflacionit

Shenjat e para janë aty. Vendet importuese po lejojnë të rrëmbejnë mallra si gruri - ky është rasti i Indonezisë, i cili ka marrë pjesën më të madhe të ngarkesave nga rajoni i Detit të Zi - ndërsa vendet eksportuese, siç është Franca, po garojnë për të rritur eksportet.

Por a po rriten çmimet? Pika e ardhshme globale për të ardhmen e grurit në Chicago u rrit më shumë se 6% këtë javë, fitimi më i madh javor në nëntë muaj. Një shifër e konsiderueshme pasi gruri është baza e konsumit të ushqimit në Perëndim. Sipas Coldiretti, në Itali që nga fillimi i pandemisë, konsumi i miellit është rritur shumë, + 80%.

Sidoqoftë, kjo shifër është në kontrast të dukshëm me indeksin e çmimeve të drithërave FAO i cili regjistroi një mesatare prej 167.8 pikë në shkurt, duke zbritur 1.5 pikë (0.9 përqind) që nga janari. E njëjta gjë është e vërtetë për indeksin e çmimeve të ushqimit, i nxitur më poshtë nga një rënie e mprehtë e çmimeve të eksportit të vajrave vegjetale dhe, në një masë më të vogël, mishi dhe drithërat, për një mesatare prej 180.5 pikësh në shkurt 2020, në rënie prej 1.9 pikë (1.0 përqind) krahasuar me janarin.

Por të dhënat kthehen në javën e parë të Marsit kur epidemia e koronavirusit nuk ishte shpallur ende zyrtarisht si një pandemi. Frika është se një rritje e çmimeve të ushqimit mund të rrisë inflacionin "koronavirus", për shkak të prishjes së prodhimit dhe shpërndarjes dhe rritjes së vazhdueshme të kostove të prodhimit. Një skenar që për momentin ka prekur kryesisht Kinën, por nga i cili frika është se  mund të prekë edhe pjesën tjetër të botës.