BREAKING NEWS

Përballja me Covid-19, ministrja Manastirliu jep lajmin entuziast nga Vlora

Përballja me Covid-19, ministrja Manastirliu jep lajmin entuziast nga Vlora
x

Ekonomia

Emrat e rinj në Tiranë dhe rrethe, ja 632 naftëtarët, minatorët dhe metalurgët që do të përfitojnë shtesë pensioni

Emrat e rinj në Tiranë dhe rrethe, ja 632 naftëtarët,

Vazhdon shpërndarja e pensionit suplementar për naftëtarët, minatorët dhe metalurgët. Lista e radhës përfshin 632 punonjës të nëntokës të cilët marrin trajtim suplementar nga ky këst. Kjo është lista e 11 në radhë, e cila e çoji në plot 7,640 numrin e naftëtarëve, minatorëve dhe metalurgëve që kanë përfituar pension deri më tani. Ndërkohë që deri në përfundim të të gjithë kësteve do të shpërblehen saktësisht, 13,300 minatorë të nëntokës, 7,600 naftëtarë, 2,500 metalurgë, me një vlerë totale prej 14 milion dollarë në vit. Duke marrë parasysh harkun kohor të veprimit prej 10 vjetësh, bëhet fjalë për një vlerë prej 140 milionë dollarë, që buxheti i shtetit do t’i akordojë Institutit të Sigurimeve Shoqërore, si agjencia që mbulon çështjet e pensioneve.

Referuar ligjit të miratuar në maj të 2019, të tre kategoritë përfitojnë pension përpara moshës ligjore të daljes në pension deri në 10 vjet, ndërsa masa e përfitimit të shtesës mbi pensionin e pleqërisë do të jetë në funksion të viteve të punës dhe koeficientit shtesë, që kanë përfituesit sipas këtij ligji në miniera në nëntokë, në industrinë e naftës dhe në metalurgji. Në ligjin për këtë çështje përcaktohet se, duke u bazuar në vjetërsinë minimale në profesion, për të përfituar këto trajtime suplementare, del që minimalisht do të përfitojnë shtesë minatorët 12.5% dhe naftëtarët dhe metalurgët 12 %. Pra, nga dalja para kohe në pension dhe shtesa mbi pension, këto kategori përfitojnë rreth 19-20% më shumë se para këtij ligji. Treguar në shifra konkrete, për pensionistët aktualë, referuar pensioneve mesatare të minatorëve prej rreth 23.000 lekësh, vetëm nga ky projektligj përfitohet rreth 2900 lekë në muaj. Për pensionistët e rinj, si minatorë, kjo shtesë do të jetë edhe rreth 1400 më tepër si rezultat i uljes së vjetërsisë për të dalë në pension të plotë. Më tej ligji sqaron se, përfitimet e premtuara në statusin e naftëtarit nuk bazohen në kontribute të paguara, por në përfitime që subvencionohen totalisht nga taksat e përgjithshme.

Benefitet për metalurgët dhe naftëtarët

Ndryshimet e sjella në këtë ligj parashikojnë që, për pensionistët minatorë që kanë dalë në pension sipas ligjit 150/2014 dhe që më parë kanë marrë trajtim të veçantë e drejta e shtesës mbi pension ju lind që nga momenti i hyrjes në fuqi të ligjit dhe jo kur mbushin moshën 65 vjeç. Kjo për arsyen se ata kanë dalë me më pak vjetërsi në punë në nëntokë dhe për rrjedhojë kanë pensione të ulta. Sipas të dhënave nga MFE, kjo kategori përfshinë rreth 1900 persona që përfitojnë. Me këtë shtesë të ardhurat e shumicës së minatorëve arrijnë në shumën e pensionit maksimal që përfitojnë pensionistët e tjerë, përmes skemës së pastër kontributeve. Ky projektligj jep përfitime shtesë për ata ish minatorë, naftëtarë dhe metalurgë, që kanë punuar në industrinë shtetërore dhe që punojnë në sektorin privat, por parashikohet që në vijimësi punëdhënësit dhe punëmarrësit privatë të paguajnë kontribute shtesë në masën 5%. Për invalidët që janë bërë të tillë për shkak të një aksidenti në punë apo një sëmundje profesionale dhe për këtë shkak kanë më pak vjetërsi në profesion se vjetërsia e parashikuar në ligj, vjetërsia për minatorët do të llogaritet me 5 vjet punë në nëntokë dhe për naftëtarët dhe metalurgët me 20 vjet punë.

Për këtë përfitim së bashku me dokumentacion për aplikim pensionisti duhet të dorëzoj edhe këto dokumente që vërtetojnë që është invalid; libreza e punës; vërtetim për vjetërsinë në punë dhe llojin e saj; vërtetim për periudhën e sigurimit; vendim gjykate për njohje të vjetërsisë në punë; çdo dokument tjetër justifikues, që vërteton qënien në punë; vërtetim nga punëdhënësi për profesionin dhe natyrën e punës.

Ja lista me emrat e naftëtarëve dhe metalurgëve që përfitojnë pension suplementar

BERAT

Hekuran Fejzollari

Agur Mustaj

Reshat Memlika

Njazi Haxhillari

Medin Memushi

Bani Krimçe

Vangjel Daka

Novrus Begaj

 

KUÇOVË

Rustem Çela

Ilmi Veleshnja

Jonus Hoxha

Çerçis Kosova

Ballkëze Toshkallari

Veli Shyti

Muharem Hysenaj

Muharem Shahu

Lumturi Kosova

Kadrie Kila

Nuri Kuka

Nuri Senja

Pali Gjoni

Shefqet Paja

Hamo Këlliçi

Nikola Dore

Tajar Përcakaj

Hazbije Nuhu

Vladimir Gjini

Petraq Dhano

Petref Hajdari

Sybi Xhafa

Mine Avduramani

Agim Çerenishti

Sotiraq Shani

Kujtim Xhafa

Liljana Leskaj

Mynyr Delibashi

Suzana Prifti

Ermira Sejati

Pëllumb Emini

Florida Krasi

Qetsor Hasanbashaj

Dalip Bariu

Tomor Bazina

Luftetar Plaku

Rrapush Kallmi

Bardhul Ali

Vasillaq Mile

Polikseni Kurrizo

 

SKRAPAR

Muhamet Kullsi

Hysenj Thana

Xhaferr Meno

Abas Gjata

 

MAT

Myftar Xhetani

Nadire Pjetri

Shyqiri Laci

Kajmak Feza

 

PESHKOPI

Shkelqim Islami

Bezat Zollumi

 

DURRËS

Vlash Shkoza

Haki Neza

Murat Dehari

Brahim Duro

Kadri Alla

Xhevdet Kacmoli

Vilma Kacmoli

Ismahil Malaj

Todi Qose

Mustafa Balliu

Mehmet Hoxha

Hamdi Mema

Xhevit Mukaj

Beqir Sulaj

Seit Kolgjini

Selman Vata

Mhill Topollaj

Ndue Kurti

Kalem Sula

Agim Deljallisi

Ismail Kajnozi

 

ELBASAN

Bukurosh Tollumi

Abdulla Disha

Bujar Qazimi

Demirali Jazxhi

Bashkim Kamberi

Fatmir Pasha

Hyqmet Ferizi

Bejaze Braka

Feta Kabashi

Bajram Staka

Enver Sanço

Siri Alikaj

Trifon Peci

Xhemil Mehmeti

Hanife Berdufi

Feta Debrova

Mustafa Kaca

Qerime Shabani

Besim Raga

 

LIBRAZHD

Skender Skura

Qemal Çuka

Mehdi Roçi

Rakip Alla

Aqif Rira

Riza Gjeta

Emin Allidri

Enver Bozha

Vesel Vasku

Shefki Laçka

Hajredin Muçmara

Xhevat Hoxha

Mersin Pozhalli

Nevruz Karriqi

Qemal Vasku

Xhevat Alla

Isak Tarushi

Mahmut Alla

Guri Rika

Qamil Dada

Merko Gjokola

Petrit Vasku

Sefedin Hoxha

Hysen Kojo

Sadik Coka

Zenel Latollari

Sefedin Halili

Xhevat Bogdani

Maliq Gega

Belul Allidri

Faik Belba

Pasho Mekshi

Mexhit Hana

Meleq Hoxha

Petrit Hoxha

Agim Karriqi

Naim Alija

Idajet Vasku

Hajredin Hoxha

Arif Zito

Zeni Cenka

Islam Allko

Osman Bosi

Mersin Komici

Hekuran Mekshi

Tahir Çuku

Kadri Karriqi

Xhemal Hoxholli

Adem Karaj

Seit Omeri

Mersin Polisi

Sami Hallidri

Vasil Blogu

Mevludi Allidri

Sadik Meçi

Ahmet Kurti

Reshit Alisufi

Dervish Hoxholli

Mustafa Rira

Rakip Turtulli

Enver Gura

Hazis Beqo

Enver Hoxha

Sami Komici

Ismail Bregu

Andrea Karriqi

Ilirian Latollari

Fatmir Qorri

Dilaver Muharemi

Nevruz Alla

Ramadan Polisi

Isuf Allko

Qazim Agolli

Ramadan Karriqi

Agim Bashllari

Petrit Vila

Qani Hoxha

Ramazan Rira

Stefan Tona

Kodhel Zito

Neim Kokonozi

Shefqet Kllogjri

Dilaver Blloshmi

Qemal Llojko

Ramadan Kryeziu

Vojsava Misku

Nazar Kajaçka

Zenel Bogdani

Xhevair Karriqi

Isak Bogdani

Idris Alla

Ali Alimeta

Vasil Kariqi

Osman Latollari

Adem Misku

Flori Alla

Enver Bogdani

Sul Omeri

Qamil Kompula

Bari Kopaçi

Faik Ozuni

Riza Alliu

Harzis Alliu

Faik Belba

Hysni Belba

Seit Çela

Haxhi Feçi

Rexhep Sula

Gani Misku

Xhezar Kushta

Xhemal Kushta

Kadri Hoxha

Hazis Ozuni

Rifat Kryeziu

Muhamet Belba

Qazim Mema

Shahin Osmrija

Agim Leka

Hekuran Belba

Xhemal Leka

Shefki Hoxha

Mersin Kopaçi

Sefer Belba

Isuf Gjymenga

Ibrahim Uruçi

Fatmir Mekshi

Sami Gjymenga

Ismet Omeri

 

FIER

Bektash Saliaj

Luto Mehmetaj

Xhelal Beqiri

Miti Sema

Aziz Hoxha

Luto Olldashi

Tahir Gjinollari

Baki Ahmeti

Guri Mihasi

Sokrat Naçi

Zyber Atija

Kristaq Zariu

Xheladin Rexhepaj

Anastasi Shella

Barjam Cenaj

Irakli Petani

Qerim Korba

Veis Shametaj

Lavdim Grabolli

Ilias Kallashi

Izet Beqiraj

Xhepo Agalliu

Kosta Mërtiri

Barjam Rethi

Ajet Kodhelaj

Hysen Malaj

Rexho Sali

Myzafer Myftaraj

Tafil Buzi

Marie Beqaj

Qerime Kasaj

Isa Xhulaj

Hidajet Fejzullaj

Kozma Gjata

Aishe Danaj

Sefer Gjelaj

Hetem Bajramaj

Petref Balla

Thoma Tiku

Fetah Llanaj

Behar Saliaj

Mehmet Ruçaj

Lufti Kamberaj

Ali Karemanaj

Sami Sulaj

Xhelal Ahmetaj

Mateo Balla

Hetem Topi

Pelivan Bregu

Isuf Mollanj

Jonus Kripa

Tushe Sinaj

Tafil Beqiraj

Vangjel Goga

Lili Mata

Hasan Meto

 

LUSHNJE

Fiqiri Balla

Shefqet Basha

Lili Prifti

Ristan Sopi

Spiro Liçi

 

MALLAKASTËR

Uharem Shehaj

Barjam Alimani

Teki Çelaj

Myzedin Koxhaj

Mete Arapaj

Ferrik Manxharaj

Qemal Zotaj

Hatem Serjanaj

Hair Kamaj

Ramis Velaj

Bego Begaj

Zenel Haskaj

Barjam Caushaj

Muharem Kapaj

 

GJIROKASTËR

Çajup Bejko

 

TEPELENË

Xhevdet Malka

Safet Pazi

Mane Bregasi

Tefik Mema

Shefit Rusta

Hadil Rrapai

Hajri Shehu

Agush Mema

Memet Ruka

Qani Sinomema

Mato Mata

Eqerem Gogo

Agron Shehu

Kujtim Allkushi

Avni Merdani

Bino Sinanaj

Kadri Xhaxhaj

Nimet Hala

Votim Çela

Serjat Zota

Gëzim Bijo

Pajtim Memalli

Bashkim Çela

Hasan Harizaj

Besnik Mirta

Perllat Muçaj

Avni Durmishi

Hetem Hariza

Skender Tata

Ilirjan Ziaj

Petref Çela

Zini Hasanbega

Reshat Ballia

Ilmi Cana

Fein Bega

Myzafer Paja

Mystehak Sulozeqa

Kujtim Ormëni

Novrus Çiça

 

DEVOLL

Halim Agolli

Fevri Çuçka

 

KORCË

Fevri Lame

Qamil Stena

Ramadan Topi

Enver Vivo

Engjëll Beqo

Xhevdet Kasko

Petraq Dhespollari

Pano Marko

Agim Boçka

Guri Jorgji

Anesti Kovaçi

Ali Çota

Stavri Kita

Pëllump Tanasica

Bashkim Kanto

Ferdinant Ropi

Stavri Bulgareci

Halit Xite

Foti Armata

Pandeli Xhara

Maksim Mehmetllari

Robert Çina

Andrea Bregu

Valter Firaj

Apostol Shengjergji

Arkilea Kapurani

Haxhi Sejdaras

Aristidh Panos

Aleks Kapurani

Dylber Rustem

Islam Bërniku

Fatmir Hasimllari

Fuat Mustafa

Agim Haxhillari

Laver Veis

Ramis Xhengo

Enver Malo

Meleq Rusi

Napolon Bonja

Niko Shkurti

Gurali Gjata

Nazmi Zakolli

 

POGRADEC

Salltem Kaftirani

Faik Hamolli

Tasi Spirollari

Çelnik Xhafkollari

Ligor Gjorgo

Avni Xhemollari

Çelnik Selima

Qamil Basha

Raif Molla

Pasko Shkira

Isuf Menkshi

Anesti Çina

Fazlli Doko

Shefqet Kllogjeri

Agim Velillari

Çelnik Kalanxhi

Luan Verdho

Riza Shyti

Murat Selko

Jorgo Bregasi

Afrim Xhemollari

Gani Hajrulla

Selim Bizgjoni

Gjergji Llakmani

Isa Dunicari

Dehar Liçkollari

Nesim Mane

Meleq Zeka

Bujar Bazelli

Zeqir Lilo

Bezavi Mazelli

Petrit Jesku

Yllzim Bazelli

Kujtim Alushllari

Irjat Mema

Andrea Fraholli

Idaet Fraholli

Teki Shkira

Musa Kapri

Sotiraq Mato

Ramadan Bizgjoni

 

HAS

Xhevit Goça

Bajram Aliaj

Ali Kadriaj

KUKËS

 

 

Nazif Matmuja

Isa Brasha

Nehat Shahu

Rakip Tota

Emri Llukovi

Milidije Nerguti

Elez Oka

Halil Lita

Latif Koloshi

Besim Dragjoshi

Shaban Fikaj

Selim Musallari

Gani Ferati

Nuhi Nika

 

KURBIN

Zef Pergjergji

Palush Gegaj

Nikoll Malçi

Nikollë Halilaj

Kole Kola

Pashk Lleshaj

Llesh Nikolli

Kol Kola

Mark Tosku

Ndue Nikolli

Dine Marku

Nikoll Tirtja

Zef Buraku

Gjelash Ndrevataj

Preng Ramaj

Gjergj Gjergji

Gjon Gjeta

Dod Loci

 

LEZHË

Zef Prenga

Prenë Rakaj

Gjin Përndreca

Gjergj Markaj

Dod Gjoka

Jak Nikolli

Nikolle Marku

Mark Marashi

Ded Marku

Nikoll Lleshi

Zef Toma

Zef Kozhuta

 

MIRDITË

Preng Marku

Dod Arapi

Nikoll Marku

Frrok Zefi

Mark Ndreca

Gjetë Laska

Zef Lazri

Ndue Ndreca

Pjetër Macaj

Llesh Lleshaj

Mark Lleshaj

Pal Lleshaj

Nikoll Mikeli

Ndue Mikeli

Preng Gjinaj

Mark Zuku

Mark Marku

Ded Ndoj

Gjetë Kolaj

Gjet Leka

Preng Laska

Kolë Pepkolaj

Preng Gjeta

Gjin Mrruku

Lekë Shtinja

Bibe Pulaj

Frrok Dodaj

Sali Luli

Fran Tryci

Ndue Prenga

Ndrec Deda

Llesh Rica

Llesh Lleshi

Ndue Doda

Fran Kodra

Nikoll Macaj

Alfons Përgjoka

Nikoll Ndreca

Davita Përlala

Aleksandër Nikolli

 

PUKË

Dedë Gjegjaj

 

SHKODËR

Matish Gjonej

Martin Kolaj

Hysen Berisha

Bujar Piraniqi

Fatmir Digli

Gjelosh Vatnikaj

Nevruz Martaneshi

 

TIRANË

Dhimitër Lipo

Rapi Buçka

Bashkim Berberi

Zyhdi Hasa

Allaman Sula

Qazim Çela

Maksim Bilali

Rakip Duka

Avdulla Hidri

Halit Selaj

Veli Troci

Bilal Neziri

Jaup Skenderi

Ismen Islami

Aqif Muçka

Selman Vathi

Rustem Strazimiri

Nazmi Doçi

Shkëlqim Biba

Selami Çollaku

Shpëtim Zaim

Suzana Hoti

Avni Balla

Nezir Lutaj

Tomor Kalemi

Lirim Mataj

Qazim Çekiçi

Avdi Ramaj

Bashkim Dedja

Adem Malasi

Qerim Çeka

Taqe Boga

Vladimir Dalla

Ismail Sakollari

Muharrem Xhelilaj

Agron Jaho

Islam Zenuni

Pëllump Dingo

Rexhep Lila

Xhemal Doda

Fadil Filja

Halil Haxhia

Xhemal Hasa

Nazmi Llanaj

Hajrije Stafasani

Sulejman Hurdha

Besim Çeça

Fahri Shabanllari

Arqile Çaprazi

Haki Duka

Shaban Hidri

Halil Alla

Pajtim Meçe

Hysni Ruçi

Halit Aga

Dalip Bruçi

Mustafa

Pjeter Gjinaj

Mustafa Lleshi

Enver Ibraimari

Ferik Merdani

Ali Plaka

Bashkim Shtraza

Mark Përzefi

Prend Perzefi

Dalip Lila

Muharrem  Ilami

Sherif Duli

Qazim Kurti

Halit Lleshi

Bajram Dishi

Adem Demushi

Veli Çomani

Tahir Quka

Ramiz Ibra

Hamit Sina

Refit Kubeja

Mustafa Uzuni

 

VLORË

 Meçaj

Lato Myftaraj

Islam Oruçi

Bashkim Abazaj

Marko Bombaj

Ismet Qejvani

Vasil Kapaj

Divit Lamaj

Thimo Dhamaj

Jaho Zykaj

Leonidha Lazaj

Remzi Mataj

Miti Bombaj

Thoma Dhembi

Mina Bombaj

Andrea Nastasaj

Dhimitri Dollakaj

Alfir Haxhiraj

 

DELVINË

Thoma Qirjo

Vasil Mema

Tuto Bashaj

Xhevair Zeneli

 

SARANDË

Qamil Bakaj

Jorgo Bushi

Perlat Muçi

Jashar Lala

Muharrem Dakai

Natasha Caka

Reshat Dida

Jashar Demiri

Bib Bushkola