BREAKING NEWS

NJOFTIM I RËNDËSISHËM / Komiteti Teknik i Ekspertëve nxjerr masat e reja për të kufizuar përhapjen e Covid, mbyllen universitetet dhe konviktet, ja çfarë pritet të ndodhë me baret dhe restorantet në Shqipëri

NJOFTIM I RËNDËSISHËM / Komiteti Teknik i Ekspertëve nxjerr
x

Ekonomia

ISSH nxjerr listën e radhës, 241 naftëtarë, minatorë dhe metalurgë marrin shtesë pensioni, ja emrat sipas qyteteve

ISSH nxjerr listën e radhës, 241 naftëtarë, minatorë

Ditën e djeshme ISSH ka publikuar listën e radhës me ish-punonjësit që përfitojnë pension suplementar. Në dokumentin e publikuar në faqen zyrtar të Institutit të Sigurimeve Shoqërore tregohet se këtë radhë do të përfitojnë shtesë pensioni plot 241 naftëtarë, minatorë dhe metalurgë që gjithashtu përfitojnë pension të parakohshëm. Sipas të dhënave të publikuara nga ISSH përfituesit e kësaj liste janë kryesisht nga Tirana, Fieri, Kuçova, Vlora, Durrësi, Bulqiza, Mati, Pogradeci, Fieri, Tropoja, Korça dhe Mallakastra. Referuar ligjit për këtë çështje do të fitojnë trajtim suplementar për shkak të llojit të punës, përfitojnë shtesë pensioni mbi pensionin e pleqërisë si dhe shtesë mbi pensionin e invaliditetit. Sigurisht përfitojnë të gjithë ata që kanë kryer punë të vështira në industri nafte dhe gazi, si dhe metalurgji. “Përfitojnë pensionin për shkak të llojit të punës: Ish-punonjësit, të cilët kanë kryer procese pune në miniera në nëntokë; trajtimi me përfitime përpara moshës dhe kushteve të përcaktuara në dispozitat e ligjit; Ish-punonjësit, të cilët kanë punuar në industrinë e naftës e të gazit, në profesione e punë të përcaktuara në pasqyrën nr. 1, “Punë, që hyjnë në kategorinë e parë”, të ndryshuar; Ish-punonjësit, të cilët kanë punuar në industrinë e naftës e të gazit, në profesione e punë të përcaktuara në pasqyrën nr. 2, “Punë, që hyjnë në kategorinë e dytë”, të ndryshuar, dhe personeli inxhiniero-teknik, që ka punuar në ndërmarrjet e sistemit të naftës, sipas listës së miratuar me vendim të Këshillit të Ministrave”, shpjegohet në dokument. Gjithashtu kanë trajtuar si çështje më vete për të siguruar trajtim suplementar edhe për ish-punonjësit, të cilët kanë punuar në metalurgji në profesione, punë dhe ndërmarrje.

Ja si përfitohet shtesa mbi pensionin bazë

Në ligjin për këtë çështje përcaktohet se, duke u bazuar në vjetërsinë minimale në profesion, për të përfituar këto trajtime suplementare, del që minimalisht do të përfitojnë shtesë minatorët 12.5% dhe naftëtarët dhe metalurgët 12%. Pra, nga dalja para kohe në pension dhe shtesa mbi pension, këto kategori përfitojnë rreth 19-20% më shumë se para këtij ligji. Për pensionistët e rinj, si minatorë, kjo shtesë do të jetë edhe rreth 1400 më tepër si rezultat i uljes së vjetërsisë për të dalë në pension të plotë. Më tej ligji sqaron se, përfitimet e premtuara në statusin e naftëtarit nuk bazohen në kontribute të paguara, por në përfitime që subvencionohen totalisht nga taksat e përgjithshme. Ndryshimet në ligj përfshihen edhe invalidët e punës. Për invalidët që janë bërë të tillë për shkak të një aksidenti në punë apo një sëmundje profesionale dhe për këtë shkak kanë më pak vjetërsi në profesion se vjetërsia e parashikuar në ligj, vjetërsia për minatorët do të llogaritet me 5 vjet punë në nëntokë dhe për naftëtarët dhe metalurgët me 20 vjet punë. Për këtë përfitim së bashku me dokumentacion për aplikim pensionisti duhet të dorëzojë edhe këto dokumente që vërtetojnë që është invalid; libreza e punës; vërtetim për vjetërsinë në punë dhe llojin e saj; vërtetim për periudhën e sigurimit; vendim gjykate për njohje të vjetërsisë në punë; çdo dokument tjetër justifikues, që vërteton qenien në punë; vërtetim nga punëdhënësi për profesionin dhe natyrën e punës.

Benefitet për metalurgët dhe naftëtarët

Ndryshimet e sjella në këtë ligj parashikojnë që, për pensionistët minatorë që kanë dalë në pension sipas ligjit 150/2014 dhe që më parë kanë marrë trajtim të veçantë e drejta e shtesës mbi pension ju lind që nga momenti i hyrjes në fuqi të ligjit dhe jo kur mbushin moshën 65 vjeç. Kjo për arsyen se ata kanë dalë me më pak vjetërsi në punë në nëntokë dhe për rrjedhojë kanë pensione të ulta. Sipas të dhënave nga MFE, kjo kategori përfshin rreth 1900 persona që përfitojnë. Me këtë shtesë të ardhurat e shumicës së minatorëve arrijnë në shumën e pensionit maksimal që përfitojnë pensionistët e tjerë, përmes skemës së pastër të kontributeve. Ky projektligj jep përfitime shtesë për ata ish-minatorë, naftëtarë dhe metalurgë, që kanë punuar në industrinë shtetërore dhe që punojnë në sektorin privat, por parashikohet që në vijimësi punëdhënësit dhe punëmarrësit privatë të paguajnë kontribute shtesë në masën 5%. Për invalidët që janë bërë të tillë për shkak të një aksidenti në punë apo një sëmundje profesionale dhe për këtë shkak kanë më pak vjetërsi në profesion se vjetërsia e parashikuar në ligj, vjetërsia për minatorët do të llogaritet me 5 vjet punë në nëntokë dhe për naftëtarët dhe metalurgët me 20 vjet punë.

Ja lista me emrat që përfitojnë shtesë pensioni

KUÇOVË

Hektor Rrokaj

Avenir Myftari

 

BULQIZË

Naim Marku

Hazis Xheçi

 

MAT

Nezir Koçi

 

DURRËS

Xhemali Matmuja

Malo Mehmetaj

Sami Sulaj

Andrea Fejzo

Selim Gjediaj

Qemal Halili

Gani Kurti

Haziz Murrja

Xhevdet Kutriçi

Vebi Sula

Dedë Beci

Xhelil Shahini

Kujtime Lala

 

 

ELBASAN

 Agur Kapxhiu

Bashkim Sota

Spiro Bako

Bujar Yzeiraj

Elisabeta Muhametaj

Estref Elezi

Shegush Balliu

Fadil Skura

 

FIER

 Pëllumb Kodheli

Vllasi Sota

Kozma Vasa

Teki Hasanbashaj

Aleksander Olldashi

Behar Lamçe

Rustem Koxhaj

Faslli Fejzullai

Xhevdet Islamaj

Stavri Mici

Agim Buzi

Nasi Kumaraku

Lule Meçaj

Fatmir Manaj

Dhimo Gjika

Aristidh Kane

Ylli Gjata

Hasan Pashaj

Fatos Kalemaj

Bashkim Lulaj

Halit Arapi

Luan Musaraj

Vangjel Nako

Shkëlqim Besha

Elpiza Paço

Kadri Ymeraj

Qerim Caushaj

Vladimir Qereshniku

Ramis Lamkaj

Tabene Toska

Kristaq Karçini

Liljana Gjini

Kostaq Shyti

Vasillaq Llupi

Vasil Goga

Kostandin Sota

Vera Yzeiraj

Olimbi Mamutaj

Sanie Zaloshnja

Drita Gjino

Arqile Rrapi

Luan Fejzulla

Aleksandër Prifti

Raqi Prifti

Bashkim Seitaj

Josif Prifti

Aleksandër Dano

Qamil Gremi

Perparim Seiti

Meni Naka

Luan Lamaj

Pajtim Isufaj

Rrapi Kalivaçi

Luftar Nurka

Tasi Rapi

Kodhel Aliu

Andrea Varfaj

Murat Hoxhaj

Lavdie Hadëri

Kujtim Osmanaj

Vangjeli Qyrana

Dhionis Toska

Aleksander Mile

Shyqyri Barjamaj

Spiro Stefa

Pajtim Troka

Bektash Cekaj

Rrapo Doko

Petrit Bilaj

Petrit Kararaj

Luto Rusto

Selvi Manaj

Besim Pelo

Kristaq Titani

Sotir Xoxi

Tomorr Metushi

Metush Biçakaj

Lefter Çela

Kujtim Ramaj

Hamza Çapuri

Nevruz Muskaj

Novruz Muskaj

Hysen Shpërdheja

Bashkim Malaj

Fatmir Zenelaj

Nefail Bregu

Llazar Shamata

Sokrat Golloshi

Zyrako Ikonomi

Naze Berberaj

Isuf Çepele

Vangjel Kola

Bashkim Toska

Viron Dhima

Gezim Tabaku

Flora Pasko

Gëzim Hoxha

 Irfan Toska

Petrit Buzi

 

LUSHNJE

Rrapo Alushaj

Gori Llupo

Josif Prifti

Isa Pepa

Sevi Mëhilli

Xhafer Hasanaj

Selim Zeneli

 

MALLAKASTËR

Vasil Talo

Bashkim Pajaj

Festim Aliaj

Ilirjan Taullaj

Luan Malaj

Petrit Jazaj

Xhevdet Hoxhaj

Myzafer Kaziaj

Bilbil Brahimaj

Maksim Alemi

Ike Dhamo

Ylvije Isufaj

Hanko Hysenaj

Suzana Nexhipi

Kastriot Likaj

 

KORÇË

Ferdinant Kello

Bardhyl Shahollari

Andon Paraveli

Kudret Hoxha

 

POGRADEC

Fidai Peto

Jovan Vako

Tosun Zere

Neshet Oshafi

Merkë Xhambazi

Besnik Kullolli

 

KUKËS

Ajet Axhami

 

KAVAJË

Imer Kapllani

Haxhi Kreka

 

TIRANË

Zeqir Tafa

Afërdita Selmani

Hasie Agaraj

Skënder Sula

Andrepojeva Neofitos

Ram Çela

Muhedin Saliu

Kadri Mustafa

Ahmet Tota

Halit Cenalia

Flamur Skiti

Petrit Horjeti

Fatmir Çela

Vasil Gjini

Kujtim Hoxha

Kadri Domi

Petro Thanasi

Myzafer Myrtaj

Nasto Piperi

Diana Dhono

Ramazan Daka

Iljana Malaj

Asllan Kalemaj

Melqez Xhelili

Zabit Kola

Afërdita Peçi

Petrit Sula

Selim Pashollari

Kristaq Papa

Sami Shehaj

Naxhije Hoxha

Vasilika Karandrea

Ylli Martini

Ndue Mëmaj

Mark Bushpepa

Hasan Deda

Arben Koçibellinj

Qaship Xhixhabeci

Abaz Meta

Idriz Çejku

Nevruz Loka

Naim Aruçi

Maksut Allmeta

Ilija Çullhaj

 

VLORË

Luan Feleqi

Shyqyri Ferataj

Omer Sulejmani

Agim Rustemaj

Fatosh Veipi

Pandeli Billa

Hadire Muçaj

Xhevdet Isufaj

Lavdosh Fati

Haki Nako

Nazmi Isaraj

Gjergji Hoxhaj

Ylsi Labaj

Lulo Ferhataj

Feruze Hallko

Gjyze Myrtezaj

Hajri Jonuzaj

Agim Dervishi

Surja Gumeni

Bashkim Idrizaj

Katere Lena

Myfit Mamutaj

Petro Lekushi

Bastri Osmënaj

Yzedin Rakipaj

Thoma Greveni

Bilbil Liçaj

Leonidha Seferi

Llazar Bena

Vasil Papadhimitri

Arben Begotaraj

Bardhosh Lazaj

Zyko Dervishi

Durim Nezhaj

Kaliopi Taullaraj

 

TROPOJË

Shpetim Memia

Gjelosh Bushgjokaj