BREAKING NEWS

Bashkimi Europian nuk e futi Shqipërinë në listën e vendeve për lëvizjen e lirë, mjeku Alimehmeti tregon ‘provat’ pse kjo nuk duhet të ndodhte

Bashkimi Europian nuk e futi Shqipërinë në listën e vendeve
x

Ekonomia

ISSH nxjerr listën, ja 316 minatorët dhe naftëtarët që do të marrin shtesë pensioni, emrat në Tiranë dhe rrethe

ISSH nxjerr listën, ja 316 minatorët dhe naftëtarët që

Publikohet lista e radhës me emrat e naftëtarëve, minatorëve dhe metalurgëve që përfitojnë trajtim suplementar. Ditën e djeshme Instituti i Sigurimeve Shoqërore ka publikuar listën e 10-të me emrat e naftëtarëve dhe minatorëve që përfitojnë shtesë mbi pensionin e pleqërisë bazuar në ligjin e miratuar në maj te viti 2019. Sipas përllogaritjeve të bëra deri në datë 20 janar 2020 ka arritur në 6,916 përfitues. Nga këta, për periudhën 14-20 janar 2020 janë 316 përfitues nga ky ligj. Sipas ISSH-së janë rreth 1900 persona që do të trajtohen me pensione suplementare, pavarësisht kushteve të vendosura. Të favorizuar janë po ashtu edhe të aksidentuarit në punë, të cilët do të jenë pjesë e skemës. Pesë vite më parë, qeveria vendosi të ulë edhe moshën e daljes në pension për minatorët, duke e zbritur në 55 vjeç. Ndërsa për naftëtarët dhe metalurgët, mosha e daljes në pension për gratë është 58 vjeç, ndërsa për burrat 60 vjeç. Për efekt pensioni, u njohën edhe vitet e punës në kooperativë dhe vitet e trajtimit me asistencë. Në projektligjin për këtë çështje qeveria sqaron rregullat për ata individ që pretendojnë së duhet të përfitojnë pension suplementar. Konkretisht në ligj thuhet se, personi, i cili kërkon të përfitojë pension, e përfiton atë: nga data e lindjes së të drejtës për përfitim; nga data e paraqitjes së kërkesës, kur ajo paraqitet pas një viti pas lindjes së të drejtës për përfitimin e pensionit. Ndërkohë sqarohet se personi, i cili ka përfituar pension, sipas përcaktimeve të këtij ligji, nuk ka të drejtë përfitimi të kësteve mujore të pensionit të pleqërisë për periudhën/at gjatë të cilave ushtron veprimtari ekonomike si i punësuar, i vetëpunësuar apo punëdhënës. Pagesat e përfitimeve ndalohen për çdo kohë që përfituesi është punësuar ose ka qenë ekonomikisht aktiv, me përjashtim kur vetëpunësohet në bujqësi. Më tej qartësohet se si duhet të veprohet në ato raste kur përfituesi nuk e ka tërhequr shumën ose ka tërhequr më tepër. “Përfitimet e caktuara, por të pa tërhequra, paguhen në çdo kohë, por jo më shumë se për 3 vjet. E drejta e organit kompetent për të kërkuar shumat e marra tepër gjatë një viti ushtrohet jo më vonë se 3 vjet, nga data e marrjes së tyre, por jo më vonë se 6 muaj, nga data e konstatimit. Masa e ndalesës për çdo muaj është 20% e këstit mujor të pensionit”, sqarohet në projektligj. Ndër të tjera ligji bën të qartë masat që do ndërmerren në ato raste kur përfituesi abuzon dhe ndërhyn për marrjen e një shumë jo të merituar. “Personi, i cili ka përfituar pension e kompensime në mënyrë dhe me mjete në kundërshtim me ligjin dhe që nuk njofton ndryshimin ose heqjen e masës së tyre, detyrohet ta kthejë të gjithë shumën e marrë tepër. Masa e ndalesës për çdo muaj është 50 për qind e këstit mujor të pensionit. Gjithashtu, personi dënohet me gjobë, në masën e katërfishit të dëmit të shkaktuar, pavarësisht nga dënimi i parashikuar në dispozitën përkatëse të Kodit Penal”, thuhet në projektligj. Gjithsesi në njoftimin e saj publik ISSH siguron qytetarët se ky institucion po punon rregullisht për të shlyer sa më parë të gjitha këstet, dhe për të mos lejuar asnjë abuzim nga përfituesit apo punonjësit e institucionit përgjegjës.

BERAT

Pavlo Theodhori

Shaqir Kaloçi

Agim Metaj

Petro Olldashi

 

KUÇOVË

Gëzim Tare

Nuredin Merkaj

Vita Mashkulli

Banush Lame

Sahire Sado

Llambi Çalamani

Selami Ahmeti

Zeni Sulo

Muhamet Kotobelli

Izet Ziraj

Nuredin Roko

Barjam Hima

 

MAT

Isuf Dani

Ali Hystuna

Hysni Kërtuka

Nadire Kurti

Shkurte Sulaj

Xhemal Ndregjoni

 

 

PESHKOPI

Hamit Gjulja

 

DURRËS

Nikoll Gjoka

Behar Uka

Pashk Lushi

Hazbi Hoxha

Kasem Sefa

Ndue Lleshi

Nebi Shehu

 

ELBASAN

Qemal Shehu

Vasfi Isufi

Adile Dehari

Skënder Sefa

Kurt Kurti

Hekuran Meka

Rrapush Bahja

Refide Hasa

Thimi Bibilushi

Nevruz Tufa

Hekuran Lumaraku

Pullumb Senko

Hënë Shehu

Agim Jança

 

 

Librazhd

Qerim Stojku

Gani Çela

Sefer Çollaku

Avni Çollaku

Qemal Meta

Xhevat Belba

Mefail Zito

Kudret Kojo

Sefer Çela

Sabri Kryeziu

Mehmet Dada

 

Fier

Thoma Komini

Fatime Gjeli

Pandi Dani

Haxhi Lamaj

Sokol Banaj

Habib Hodo

Hajdai Sulaj

Kozma Prifti

 

GJIROKASTËR

Agron Skënda

Sadik Nela

 

TEPELENË

Shahin Bisha

Tafil Malka

Astrit Mushamata

Resmi Cano

Syrja Xhafa

Fejzo Saka

Xhemal Mana

Fejzo Zaçe

Kadri Llaka

Hazbi Rakipi

Mino Ajdini

Liço Hysi

Zenel Duro

Skënder Muçi

Myrtezan Hysa

Astrit Çaçi

Selfo Bega

Hysen Bishani

Baftjar Imeri

Mustafa Deda

Hajri Rrapa

Shyqëri Hasani

Tefik Sela

Barjam Totaj

Adem Koçia

Kostandinos Malka

Ylli Saka

Bujar Bega

Skender Hasani

Ramo Çela

Sulo Çela

Hysni Bega

Vasil Halili

Xhevdet Caushi

Bekim Gjika

Xhemal Guci

Ilir Jaho

Hysenj Hasani

Neki Likometi

Bardhosh Hysa

Servet Avdia

Saliko Serani

Mustafa Kasneci

Bektash Kabasha

Alem Zeka

Ilir Murata

Baftjar Guci

 

DEVOLL

Fatmir Ago

Fejzi Hyzeiri

Korcë

Astrit Hysolli

Ilia Lena

Vasil Kiço

Nesti Kita

Edhmond Mete

Barjam Ceco

Shpëtim Kalendrija

Niko Sulçe

Syrjat Bregu

Barjam Farasholli

Marko Vija

Fidai Selmanllari

Agim Gengo

Theodhoraq Tori

Dhimitri Dhembi

Hysni Shkëmbi

Spiro Dinkallari

Fetah Seiti

Niko Prifti

Yllson Duda

Hysen Kalem

Jorgo Voci

Maliq Daci

Meleq Bregu

Fatmir Zenunllari

Safet Shuli

Ilmi Spahi

Gazmir Lamçe

Shaqir Malo

Fatmir Beshello

Fatmir Mehmeti

Seat Fasho

Fiqri Tare

Fehim Pilinçi

Kujtim Pilinçi

Eqerem Bezati

Enver Adri

Kostaq Dimashi

Fatmir Qari

Adem Topçiu

Amit Sejdaras

 

POGRADEC

Teki Jaçe

Vasfi Mimini

Vangjel Çobani

Kosta Beshello

Nias Shëmbitraku

Ymer Zeqollari

Nevrus Zeqollari

Agim Hamzallari

Veap Shehu

Shefki Hamolli

Neim Isallari

Bujar Shkulaku

Stavre Vangjeli

Todi Kosta

Reshat Xhukellari

Beqir Fraholli

Gëzim Afëzi

Stefan Isallari

Vangjel Taçi

Bajram Dumbo

Zaim Shkira

Nexhmije Dervishi

Bilal Xhukellari

Q Safet Manellari

Dervish Hykollari

Lefter Hyskollari

Agim Fekolli

Nexhdet Kojtari

Agim Ismail

Ilmi Pupa

Kudret Meko

Fuat Hamolli

Misir Muco

Petraq Shekollari

Bashkim Kuqo

Dhimitër Muçka

Fazlli Hamolli

Sotir Bllazhe

Safet Mertkola

Hekuran Kolneku

Isuf Hoxhallari

Sali Minarolli

Iljas Kalanxhi

Arif Hamzallari

 

KUKËS

Alil Sokoli

Zef Zefi

Adem Shema

Cen Peposhi

Rrahman Çelmanaj

Nuhi Jeminaj

Qemal Elezi

Ndue Paci

 

KURBIN

Gjon Biba

Marka Kola

 

LEZHË

Nikoll Brunga

Gjon Gjoni

Pjeter Prenga

Bardhok Margjini

 

MIRDITË

Pjetër Doçi

Pashk Noku

Ndue Marku

Gjin Bardhi

Pjetër Gjinaj

Simon Zefi

Drane Gjini

Pjetër Plaku

Gjon Deda

Preng Lekgegaj

Llesh Gjonaj

Kol Lleshi

Mark Gjoka

Preng Melyshi

Preng Gjini

Pjetër Marku

Pjeter Pepkolaj

Lek Arapi

Gjon Gjoka

Frrok Lesi

Ndue Ndoj

Davë Lleshi

Shqefën Ndoci

 

TIRANË

Petrit Rakipi

Nazar Jaçe

Beglije Hallulli

Eduard Kasapi

Haki Kullojka

Rexhep Domi

Astrit Maxhari

Osman Haxhi

Bashkim Shevroja

Dalip Zogaj

Tomorr Kapedani

Ramazan Misku

Kujtim Xhanari

Haqif Selaj

Thanas Buzo

Zihni Zuna

Zef Pjetri

Besnik Kadareja

Thodhori Bushi

Afrim Hysena

Agim Kurti

Hamit Gorçe

Haki Danaj

Skender Çera

Selman Gjyla

Mufit Hoxha

Agim Gongo

Ismail Avdiu

Bujar Goxhara

Vladimir Gjomemo

Osman Hoxha

Islam Hoxha

Fuat Qeraxhiu

Mihal Tasho

Arben Skëndo

Nikoll Marku

Njazi Çaushi

Luftim Ahmetaj

Spiro Koçeli

Tajane Ahmetaj

Mitat Gumeni

Luiza Abazaj

Bujar Vata

Lek Ndreca

Kujtim Bici

Dioni Arapi

Myslim Bërmeta

Shaban Ruçi

Ali Kataroshi

Dino Xhelaj

Agim Feka

Spartak Spahiu

Rezar Pollozhani

Artan Trebeshina

 

VLORË

Myrteza Çuçaj

Namik Myrtezaj

Metush Lilaj

Sotir Simakaj

Pandeli Dhamaj

Memo Alushaj

Lefter Seferaj

Kamber Abazaj

Muim Brinja

Paskal Mitraj

Xhevdet Elmazaj

Festim Selimaj

Merko Ibrahimaj

 

SRANDË

Arka Mesopotam

Vasillaq Gjino

Dhimiter Lako

Spiro Sulla

Stilian Xhumba

Vasil Kristo

 

TROPOJË

Isuf Aliaj

Man Hajdarmataj

Rexhep Hajdarmataj

Xhem Mulgeci

Ram Kabashi

Demo Lona

Zenel Toskaj