BREAKING NEWS

Deputetët e PS i përgjigjen Metës dhe kërkojnë hetim nga SPAK për presidentin, i kujtojnë bllokun 700 mijë euro dhe reformën në drejtësi

Deputetët e PS i përgjigjen Metës dhe kërkojnë hetim
x

Ekonomia

ISSH zbardh listën, 273 naftëtarë, minatorë dhe metalurgë përfitojnë shtesë pensioni, ja emrat sipas qyteteve

ISSH zbardh listën, 273 naftëtarë, minatorë dhe

Gazeta publikon sot listën e re me emrat e 273 minatorëve, naftëtarëve dhe metalurgëve që mund të tërheqin shtesat e pensionit. Institutit i Sigurimeve Shoqërore bën me dije se, pavarësisht pauzës për disa javë, zyrat po vazhdojnë me verifikimin e dokumenteve deri sa të plotësohet numri i përfituesve nga ligji nr. 29/2019 “Për trajtimin financiar, suplementar të punonjësve që kanë punuar në miniera në nëntokë, të punonjësve të industrisë së naftës e të gazit dhe të punonjësve që kanë punuar në metalurgji”. Sipas ISSH, puna vazhdon me ritme të shpejta për mbylljen me sukses të këtij procesi, në mënyrë që gjithkush të marrë shërbimin e merituar. Të gjithë atyre qytetarëve që iu lind e drejta e përfitimit të pensionit suplementar mund të verifikojnë nëse i plotësojnë apo jo kriteret për të marrë pagesën shtesë. Sakaq përfituesit e kësaj radhe u përkasin qyteteve si: Fieri, Tirana, Durrësi, Korça, Kukësi, Vlora, Lushnja, Mallakastra, Kuçova dhe Kurbini. Ndërkohë gazeta do të vijojë publikimin e listave me emrat e pensionistëve fitues që kanë fituar të drejtën e përfitimit të pensionit shtesë. Sigurisht, të gjithë atyre qytetarëve që iu lind e drejta e përfitimit të pensionit suplementar mund të verifikojnë nëse i plotësojnë apo jo kriteret për të marrë pagesën shtesë. Ku mes kritereve përfshihet edhe dokumentacioni i nevojshëm. Gjithashtu ligji përcakton se, së bashku me dokumentacionin për aplikim pensionisti duhet të dorëzojë edhe këto dokumente që vërtetojnë që është invalid: libreza e punës; vërtetim për vjetërsinë në punë dhe llojin e saj; vërtetim për periudhën e sigurimit; vendim gjykate për njohje të vjetërsisë në punë; çdo dokument tjetër justifikues, që vërteton qënien në punë; vërtetim nga punëdhënësi për profesionin dhe natyrën e punës. Ndërkohë sqarohet për ata që vazhdojnë të aplikojnë se, kërkesa për përfitim Përfitimi, sipas përcaktimeve në këtij ligji jepet me kërkesën e të interesuarit, i cili e paraqet atë pranë Agjencisë së Sigurimeve Shoqërore të vendbanimit të tij, ose pranë sporteleve të shërbimit në ato bashki ku ndodhet vendbanimi i përhershëm i personit, së bashku me dokumentacionin përkatës, sipas përcaktimeve të vendimit të Këshillit të Ministrave dhe rregulloreve të ISSH-së.

Si ndahen kategoritë përfituese

Bëjmë me dije se, ligji përcakton 3 lloj kategorish, përmes të cilave përcaktohet dhe shuma që do të përfitojnë. Specifikisht, këto lloje përfitimesh janë: pension për shkak të profesionit, llojit të punës; shtesë mbi pensionin e pleqërisë; si dhe shtesë mbi pensionin e invaliditetit. Sqarojmë këtu se, pensionin për shkak të profesionit e përfitojnë: ish-punonjësit, të cilët kanë kryer procese pune në miniera në nëntokë, për të cilët trajtimi me përfitime përpara moshës dhe kushteve të përcaktuara në dispozitat e ligjit nr. 7703, datë 11.5.1993, “Për sigurimet shoqërore në Republikën e Shqipërisë”. Përfitojnë gjithashtu ish-punonjësit, të cilët kanë punuar në industrinë e naftës e të gazit, në profesione e punë të përcaktuara në pasqyrën nr. 1, “Punë, që hyjnë në kategorinë e parë”. Janë përfitues të pensionit suplementar edhe ish-punonjësit, të cilët kanë punuar në industrinë e naftës e të gazit, në profesione e punë të përcaktuara në pasqyrën nr. 2, “Punë, që hyjnë në kategorinë e dytë”, kreu V, të vendimit “Për ndarjen e punëve në kategori, për efekt pensioni”, të ndryshuar, dhe personeli inxhiniero-teknik, që ka punuar në ndërmarrjet e sistemit të naftës, sipas listës së miratuar me vendim të Këshillit të Ministrave. Kategoria e fundit që përfitojnë janë ish-punonjësit, të cilët kanë punuar në metalurgji në profesione, punë dhe ndërmarrje, sipas përcaktimeve vendimit nr. 526, datë 20.12.1958, të Këshillit të Ministrave, “Për ndarjen e punëve në kategori për efekt pensioni”. Për kategoritë e sipërpërmendura, nga ata që deri më tani u është publikuar emri, kanë pasur mundësi të përfitojnë pension suplementar, përveç masës së përfitimit që marrin nga pensioni i pleqërisë. Ligji i miratuar në maj të 2019 parashikon që përveç pensionit të pleqërisë, masa e pensionit suplementar që do të marrin sipas këtij drafti varion nga 0.6 deri në 1 për qind shtesë për çdo vit pune në profesion të siguruar.

Ja lista me emrat që përfitojnë shtesë pensioni

KUÇOVË

Zydin Cako

Vasil Kurrizo

Nazime Kapllani

Maksim Cjapi

Hysen Turhanaj

Fadil Shkëmbi

Resmi Çaka

BULQIZË

Ali Kunxhiu

Destan Kona

Idai Sinani

Shyqyri Kostenja

Gjergj Shpani

PESHKOPI

Avni Lusha

Isni Tanushi

DURRËS

Inxhi Shehu

Marjanthi Ceka

Ndoc Luka

Baki Çaçi

Irakli Kallajxhi

Sokrat Mano

Fatmire Allajbeu

Isak Ozuni

Xhavit Murrja

Ali Vlashi

Patriot Ahmetaj

Hatimije Cara

Hamit Paturri

ELBASAN

Agim Ceka

Jorgulla Gulka

Shpresa Brako

Liri Tufa

Sami Hoxha

Astrit Sanço

Mustafa Paja

Selman Hushi

Fatos Shuku

Hedije Kovaçi

FIER

Valentina Lekdushi

Shane Krasniqi

Ylli Shanaj

Perije Lipe

Shqiponja Dollani

Flamur Nivica

Myzehen Mihali

Gramos Hoxha

Vasillaq Peto

Dejzdemonda Basha

Pavli Gopo

Besnik Hamataj

Agron Kuqari

Fiqirete Iliazi

Mbareza Murataj

Elvira Skënderi

Lindita Çibukaj

Miranda Xoxe

Fatmira Hekurani

Besnik Gojdeshi

Vasil Kule

Gëzim Meraj

Myzafer Shkurti

Petraq Gopo

Eli Divija

Shqiponja Bendo

Agim Petani

Adrian Shyti

Aleko Sotiri

Agron Prifti

Hysen Ajdinaj

Suzana Zako

Xhuljeta Malo

Edmond Hoxhaj

Andon Rrapi

Mimoza Basha

Raimonda Hysenaj

Fiqrete Asllani

Natasha Çuko

Inajete Meçaj

Roza Karçini

Anesti Sila

Marjeta Ballabani

Agim Myrdini

Vangjel Bare

Qerem Kapaj

Tatjana Hisa

Ilmi Xhelaj

Lumturi Lizaj

Mirka Tahiraj

Raimonda Tego

Lumturi Beldi

Donika Mekolli

Liri Zyka

Fatbardha Shemai

Fiko Hoxhaj

Engjëllushe Gjata

Merita Gode

Nasi Xoxi

Marinela Sulaj

Ahmet Bendaj

Isuf Agaj

Valentina Rrapi

Xhevaire Muhaj

Gjinovefa Mehmetaj

Edmond Qyshku

Edmond Çela

Ramadan Biqmeti

Teki Kararaj

Xhevit Lamçaj

Stoli Jani

Dashuri Barjamaj

Mimoza Muçaj

Luljeta Simoni

Marika Lena

Vitori Tyto

Maria Toska

Ilia Marku

Arben Ngjela

Luçi Masati

Kristaq Marini

Flamur Zotaj

Agim Bardhaj

Kastriot Ruçaj

Drita Bregu

Avdi Rakipi

Mbarime Rrapaj

Merlinda Çibukaj

Nigjare Luari

Sherif Ismailaj

Liri Cenko

Fatbardha Kallashi

Gentjana Golloshi

Fiqirete Hoxhaj

Donika Nazaj

Donika Golloshi

Manushaqe Guri

Halem Kalemaj

Jani Paja

Vladimir Hysi

Hair Gega

Yzedin Manaj

Agron Hoxha

Seit Krida

Gëzim Serjanaj

Enver Gega

Ardjan Ahmetaj

 Ilir Dorti

Fatmir Kapo

Teki Toska

Avni Beluli

Farije Murataj

Rita Kola

Luan Çepele

Miti Kola

Flamur Xhaxhaj

Luftar Belulaj

LUSHNJE

Todi Libofsha

 Fatmir Troshku

Pilo Boçi

Skënder Liçka

Gjergj Hila

MALLAKASTËR

Ylli Veizaj

Behije Çalaj

Zenepe Levanaj

Haneme Hoxha

Pajtim Rrokaj

Teuta Salaj

Pajtim Maskaj

Lefteri Sulaj

Nexhmie Hoxhaj

Lumturi Ymeraj

Feruze Filaj

Natasha Ymeraj

Lida Duraj

Vilajet Llanaj

Hair Brakaj

Bilbil Xhaferaj

Myftar Heqimaj

GJIROKASTËR

Vjollca Teleku

Dhiogjen Nako

KORÇË

Muhamet Gjyli

Vasil Mborja

Stavro Shëngjergji

Vasfi Shëmbitraku

Vasil Beçka

Lytfi Seranllari

Erzen Kuqo

Foti Kullolli

Hamza Hamolli

KUKËS

Cen Ukperaj

Fatos Peka

Avdi Domi

Muharrem Billa

KURBIN

Dod Palokaj

Dod Miri

Bib Malçi

Zef Nikolli

Gjon Gega

TIRANË

Agron Rrapaj

Petrit Godo

Beqir Ruçi

Largim Sallaj

Naim Imeri

Halim Vata

Inaet Haxhi

Bejami Bezati

Asllan Hysa

Bilal Sejdini

Nevrus Agolli

Halil Lami

Shefik Faslija

Bajram Kuca

Thanas Zbogo

Ramazan Alla

Muharrem Vidrica

Elida Muhaj

Neim Myslymi

Skënder Rrënjollari

Laver Jançe

Suzana Gjergo

Kastriot Abazaj

 Tahir Çuni

Ismail Fejzaj

Islam Dishnica

Haxhi Toshi

Fadil Demnushaj

Sherbet Osma

Selman Visha

Agron Pashollari

Arif Daci

Xhemaile Mëniku

Shaban Cena

Bashkim Muzhaqi

Bastri Mullaj

Vladimir Kosturi

Mehmet Cani

Abaz Berberi

Ervehe Hoxhaj

Çuman Gockaj

Ibrahim Mëhidri

Kadri Allmuça

Muharrem Çajkri

Sami Jata

Rrahim Krasniqi

Ali Brahilika

Skënder Buçaj

Veli Bekteshi

Seit Billa

Engjell Xhakollari

Liman Rrumbullaku

Sul Meta

Gazmir Isaj

Foto Gjeçi

Bashkim Hyseni

Shefqet Kollari

Fatos Lubonja

VLORË

Jashar Brakaj

Skënder Maskaj

Fitim Rrapaj

Xhevat Canaj

Xhezmi Demaj

Bedri Isufaj

Spartak Muka

Flamur Toja

Freduard Meli

Andrea Qarri

Faruk Hajro

Besnik Aliaj

Fatmir Lilaj

Dhimitri Kaçani

Pellumb Cukalla

Mustafa Ajdinaj

Hatixhe Taraj

Dhimitri Komi

Dhimitër Pap