BREAKING NEWS

“Jeni një kukull shumë interesante”/ Lindita Nikolla merr menjëherë vendimin e fortë për Gaz Bardhin

“Jeni një kukull shumë interesante”/ Lindita Nikolla merr
x
BREAKING NEWS

SPAK kërkoi dënim me burg, paraqitet në GJKKO kryetari i kësaj bashkie në vend. Ja akuza e ngritur ndaj tij

SPAK kërkoi dënim me burg, paraqitet në GJKKO kryetari i
x
BREAKING NEWS

PS rrëzon PD-në, "plas" sherr në parlament-LIVE

PS rrëzon PD-në, "plas" sherr në parlament-LIVE
x
BREAKING NEWS

Kaos në Kuvend/ Albana Vokshi i nxjerr videon Ramës, Lindita Nikolla bën veprimin që nuk pritej

Kaos në Kuvend/ Albana Vokshi i nxjerr videon Ramës, Lindita Nikolla
x
BREAKING NEWS

Rryma 'Nikola' vjen nga Rusia/ Mbërrin acari në Shqipëri, java e ardhshme më e ftohta e vitit, ja temperaturat ekstreme që nuk janë parë në vendin tonë

Rryma 'Nikola' vjen nga Rusia/ Mbërrin acari në
x
BREAKING NEWS

Kuvendi nis me tensione të forta, Nikolla i heq fjalën Boçit, Garda merr vendimin urgjent

Kuvendi nis me tensione të forta, Nikolla i heq fjalën Boçit,
x
BREAKING NEWS

Aksident i frikshëm te "Kthesa e Kamzës", ka viktima

Aksident i frikshëm te "Kthesa e Kamzës", ka viktima
x
BREAKING NEWS

“Ky është një realitet shumë i hidhur, por është i vërtetë”/ Kreshnik Spahiu zbulon hapat që ndërmerr BE për të hapur ‘thesin’ e fondeve në Ballkan

“Ky është një realitet shumë i hidhur, por
x

Ekonomia

Ja sa lekë ka lënë gjyqeve shteti shqiptar, Shqipëria rrezikon të paguajë mbi 445 mln €

Ja sa lekë ka lënë gjyqeve shteti shqiptar, Shqipëria

Taksapaguesit shqiptarë pritet të paguajnë së paku 176 milionë euro si pasojë e vendimeve të gjykatave të arbitrazhit për shkeljet kontraktuale të qeverisë shqiptare ndaj kompanive të huaja.  Shifrat kanë ndryshuar gjatë viteve duke u rënduar edhe më shumë. Nëse bëjmë një krahasim me vitin 2020 dhe 2021dëmet sa vijnë dhe rriten, ndërkohë që numri i pretenduesve është shtuar. Borxhi rrezikon të shkojë mbi 445 mln €. Sipas të dhënave të paraqitura në relacionin e projektbuxhetit 2023, vlera e detyrimeve faktike të pranuara ka arritur në 65.2 milionë euro, ndërsa vlera e llogaritur si kontigjencë për humbje të mundshme ka prekur vlerën e 111.1 milionë eurove.

Kush e groposi Shqipërinë?

Çështja tjetër për të cilën qeveria ka pranuar një detyrim faktik është ajo kundrejt GBC Oil Company, në vlerën e 13.4 milionë eurove.Ndërkohë, vlera e detyrimeve kontigjente apo të lidhura me humbje të mundshme në arbitrazh është llogaritur nga qeveria shqiptare për një vlerë prej 111 milionë eurosh. Në pjesën dërrmuese, 109 milionë euro (108 milionë euro detyrim dhe pak më shumë se 1 milionë euro kontigjencë për shpenzime ligjore), kjo kontigjencë lidhet me çështjen e humbur në shkallët e deritanishme të gjykimit me biznesmenin itaian Francesco Becchetti.Qeveria ka pranuar se në 2 prill 2021, një trupë e posaçme e Gjykatës së Arbitrazhit ka refuzuar kërkesën e Shqipërisë për të anuluar vendimin në favor të kompanive italiane, Hydro S.r.l. and Costruzioni S.r.l., dhe katër shtetasve italianë Francesco Becchetti, Mauro De Renzis, Stefania Grigolon dhe Liliana Condomitti.Sipas qeverisë, shuma që duhet t’iu paguhet subjekteve të mësipërme është 99 milionë e 487 mijë euro, plus interesat. Në prospektin e Eurobondit të fundit, thuhet gjithashtu se përfituesit kanë nisur procedurat për njohjen dhe ekzekutimin e detyrimit në Shqipëri, Austri, Belgjikë, Angli, Itali dhe Hollandë. Madje, qeveria shqiptare ka pranuar se Becchetti dhe përfituesit e tjerë kanë arritur të mbledhin një pjesë të shumës së fituar në disa shtete, duke përfshirë Anglinë, Francën dhe Italinë.

Çështja “Becchetti”

Çështja e Shqipërisë kundër biznesmenit italian Francesco Becchetti e ka zanafillën në vitin 2015, me mbylljen e televizionit Agon Channel dhe hapjen e procedimit penal ndaj tij me akuzat e evazionit fiskal dhe pastrimit të parave. Becchetti kundërshtoi akuzat dhe u shpreh se e gjithë çështja ndaj tij ishte e motivuar politikisht, për shkak të linjës editoriale të ndjekur nga Agon Channel ndaj qeverisë shqiptare. Ai hapi çështje kundër Shqipërisë në Gjykatën e Arbitrazhit Ndërkombëtar, duke fituar në ty dy shkallët e gjykimit. Sipas deklaratave të tij në prill të vitit të kaluar, shuma totale që Shqipëria duhet t’i paguajë arrin në rreth 150 milionë euro.

Risqet për buxhetin

Për çështjet e tjera që ndodhen në arbitrazh, kontigjenca e llogaritur nga qeveria shqiptare parashikohet në vlera të papërfillshme. Megjithatë, shumat e kërkuara nga kompanitë që kanë çuar shtetin shqiptar në Gjykatën e Arbitrazhit janë të mëdha dhe përfaqësojnë risqe të konsiderueshme për buxhetin. Për shembull, kompania Arka Energy, që fitoi garën për ndërtimin e kompleksit fotovoltaik në Akërni të Fierit ka kërkuar 110 milionë euro dëmshpërblim për prishje të kontratës. Gjithashtu, kompania Durrës Kurum Shipping Company ka hapur një çështje kundër qeverisë shqiptare, ku kërkon dëmshpërblim në vlerën e 100 milionë eurove për prishjen e koncesionit të terminalit të kontenierëve në Durrës.Gjat? vitit 2020 jan? regjistruar pran? Qendr?s Nd?rkomb?tare p?r Zgjidhjen e Mosmarr?veshjeve t? Investimeve (ICSID) 3 ç?shtje:

Durr?s KURUM Shipping sh.p.k dhe t? tjer? vs. Shqip?ria

Kjo ç?shtje ?sht? iniciuar n? dat? 23 Shtator 2020 nga kompania Durr?s Kurum Shipping dhe t? tjer?, ndaj shtetit shqiptar, p?r shkak t? prishjes s? nj?anshme t? kontrat?s s? koncesionit P?r Menaxhimin, opeimin, mir?mbajtjen dhe p?rmir?simin teknik t? terminalit t? kontenjer?ve n? Portin e Durr?sit, si dhe p?r shkak t? marrjes s? aseteve t? terminalit nga Autoriteti Portual i Durr?sit. Sipas t? dh?nave t? publikuara nga ICSID, shuma e kompensimit e pretenduar nga kjo kompani ?sht? n? vler?n 100 milionë Euro.

Arka Energy B.V vs. Shqip?ria

Kjo ç?shtje ?sht? iniciuar n? dat? 18 Dhjetor 2020 nga kompania Arka Energy B.V, e cila ishte kompani pjes?marr?se n? konsorciumin e shpallur fituese p?rmes nj? procedure tenderi nd?rkomb?tare, nga Ministria e Infrastruktur?s dhe Energjis? p?r nd?rtimin e Parkut Fotovoltaik n? Ak?rni n? vitin 2018. Sipas t? dh?nave t? publikuara nga ICSID, d?mshp?rblimi i pretenduar nga kjo kompani ?sht? n? vler?n 110 milionë Euro.

Costruzioni DONDI & KUBOTA CO. vs. Shqip?ria

Kjo Çështje ?sht? iniciuar n? vitin 2018 nga  kompania Costruzioni Dondi & Kubota co., e cila ?sht? kompania zbatuese e kontrat?s s? n?nshkruar në datën 30.01.2014, Për përmirësimin e Sistemit të Kanalizimeve të Tiranës së Madhe me vlerën rreth 81,000,000 Euro. Kontrata është ndërprerë në datën 04.07.2018 në mënyrë të njëanshme nga ana e Ministris? s? Infrastruktur?s dhe Energjis?, në kundërshtim me marrëveshjen e financimit dhe me kushtet e kontratës së lidhur me kontraktorin, dhe deri në këtë datë, punimet ishin kryer rreth 70% ose në vlerën 56 Milion Euro. Për prishjen e kësaj kontrate në kundërshtim me marrëveshjen e financimit dhe me kushtet e kontratës, kontraktori ka hapur çështje në gjykatën pranë Dhomës Ndërkombëtare të Tregtisë, Londër. Shuma e pretenduar është 90 milionë Euro.

Të dhënat nga “Open Data Albania”

Nj? tjet?r vler? q? i shtohet Buxhetit t? Shtetit shqiptar p?r tu paguar ?sht? rreth 45 367 986 Dollar? apo rreth 37 465 663 Euro, p?r Vendimin final t? marr? n? 1 Shtator 2020 nga Dhoma Nd?rkomb?tare e Tregtis? me qend?r Arbitrazhi Paris. B?het fjal? p?r Arbitrazhin mes Investitorit JV Copri Construction Enterprises e t? tjer? dhe Shtetit Shqipar. Pala padit?se n? k?t? rast JV Copri Construction Enterprises dhe t? tjer? kan? ngritur pretendime mbi:a) Kontrat?n p?r  “Ndërtimin e Segmentit Rrugor Tiranë-Elbasan Nr. 1;  dheb) Kontrata për “Ndërtimin e Segmentit Rrugor Tiranë-Elbasan Nr. 3. Pretendimet e paditësve lidhen me amendimet e parregullta të kontratës, pranimit të kostove shtesë dhe ndryshimit të projektit. M? 1 Shtator 2020, Arbitrazhi ICC shpalli fitues pal?n private, duke i sjell? kosto buxhetit t? shtetit vler?n e m?sip?rme prej rreth 45 367 986 Dollar? apo rreth 37 465 663 Euro. Kjo vler? nuk ?sht? paraqitur ende n? publikimet e Ministris? s? Financave dhe Ekonomis?, pavarësisht se është marrë vendimi final nga Arbitrazh ICC.T? dh?nat p?r k?t? artikull jan? marr? nga Raporti i Mes-Vitit mbi zbatimin e buxhetit 2019 dhe 2020, t? cilat jan? dokumente zyrtare q? paraqesin një vlerësim të përgjithshëm të situatës ekonomike të vendit, të treguesve makroekonomikë, fiskalë dhe buxhetorë për periudhën 5-mujore të vitit korrent dhe publikohen nga Ministria e Financave dhe Ekonomis?. Gjithashtu burime t? tjera informacioni jan? faqja zyrtare e Qendr?s Nd?rkomb?tare p?r zgjidhjen e Mosmarr?veshjeve t? Investimeve (ICSID) si dhe Raporti Vjetor Mbi Zbatimin e Buxhetit te Shtetit 2018, i publikuar nga Kontrolli i Lart? t? Shtetit.