BREAKING NEWS

Shokuese/ Përdhunoi vajzën që shkoi të denonconte përdhunimin nga disa persona, kush është shefi i lartë i Policisë: I kërkoi favore seksuale dhe mbesës së shkrimtarit të madh Martin Camaj

Shokuese/ Përdhunoi vajzën që shkoi të denonconte
x

Ekonomia

Pas OKB, tjetër parashikim për rrënim ekonomik në të gjithë Globin, pritet rënie drastike në të ardhura

Pas OKB, tjetër parashikim për rrënim ekonomik në të

Ekonomia globale po shkon drejt rrënimit. Pas OKB, dje ka dalë një tjetër parashikim për rrënim ekonomik në të gjithë Globin. Leximet më të fundit të Indeksit të Menaxherëve të Blerjes nga afër, i cili anketon drejtuesit e vjetër në kompani të sektorit privat, janë jashtëzakonisht të tmerrshme. Të dhënat e shfaqura nga superfuqitë ekonomike botërore tregojnë se, ekonomistët dhe investitorët kishin qenë në kërkim të të dhënave të mjerueshme ekonomike për këtë muaj. Por të dhënat e muajve të fundit tregojnë se gjendja po përkeqësohet. E rëndë shfaqet situata, sipas të dhënave të përpiluara sjellin në përfundimin se, PMI e përbërë e eurozonës, e cila gjurmon aktivitetin në sektorët e prodhimit dhe shërbimeve, arriti në 13.5 në prill, nga 29.7 në mars, duke kujtuar këtu që lehtësisht leximi më i keq që nga fillimi i sondazhit në 1998. Këto të dhëna pasqyrojnë se e gjithë kjo situatë është një shenjë e shkallës në të cilën ekonomia e Europës është goditur nga mbyllja për të parandaluar përhapjen e koronavirusit që goditi qytetarët nga Berlini në Paris dhe Amsterdam, të cilat janë vende me një ekonomi të fuqishme. Ndërkohë bëhet me dije se leximi më i ulët gjatë krizës financiare globale ishte 36.2 në shkurt 2009. Leximet nën 50 tregojnë se aktiviteti është në tkurrje. Se po të marrim për bazë të dhënat e PMI nga Mbretëria e Bashkuar dhe Japonia ditën e djeshme gjithashtu janë regjistruar rëniet më të këqija në prodhimin e biznesit në rekord. Ky efekt negativ vijon edhe në vende të tjera. Duke marrë këtu Korenë e Jugut, e cila reagoi shpejt për të kufizuar infeksionet e koronavirusit, sapo pësoi kontraktimet e saj më të rënda që nga viti 2008 ndërsa pandemia u peshua mbi kërkesën dhe eksportet e konsumatorit. Tregtia pritet të mbetet nën presion ndërsa mbylljet në të gjithë botën vazhdojnë. Efekt jep edhe numri i qytetarëve që aplikojnë për ndihmë, në një rast konkret qeveria amerikane gjithashtu do të lëshojë të dhëna së shpejti për numrin e njerëzve që paraqitën për javën e parë, kërkesën për përfitimet e papunësisë javën e kaluar. Ekspertët e ekonomisë mesatarisht mendojnë se një shtesë prej 4.2 milionë njerëzish paraqitën kërkesa fillestare, me mbi 22 milionë në total që u paraqitën një muaj më parë. Ndërsa kreu i Programit Botëror të Ushqimit, David Beasley, paralajmërojnë se papunësia do ta tejkalojë atë rekord në maj, duke arritur në 16.4%.

Faktorët që po rrënojnë ekonominë.

Ashtu si në këtë rast edhe në rastin e parashikimit të bërë nga OKB mbyllja e kufijve dhe izolimi i qytetarëve po tkurr në ritme të shpejta ekonominë. Le të përmendim këtu rënien e çmimit të naftës që në Amerikë ka kaluar në territor negativ duke arritur në të paktën 38 dollarë. Pastaj për kompanitë që po falimentojnë për shkak se aktiviteti i tyre është mbyllur krejtësisht apo për punëtorët, ku sipas Organizatës Ndërkombëtare të Punës kriza nga COVID-19 ka pasur një efekt shkatërrues për punëtorët dhe punëdhënësit, përmes humbjeve masive në prodhim dhe punë në të gjithë sektorët. Duke shtuar këtu se Organizata Ndërkombëtare e Punës paralajmëroi se kriza nga COVID-19 ka pasur një efekt shkatërrues për punëtorët dhe punëdhënësit, përmes humbjeve masive në prodhim dhe punë në të gjithë sektorët. Gjendja përkeqësohet teksa çmimet e produkteve rriten, por qytetarët e papunë nuk arrijnë të sigurojnë dot as ushqimet bazë. Sipas ekspertëve, rezervat e të korrave të mëparshme po përfundojnë dhe për shkak të kufizimeve të COVID-19 në shumë vende, po rriten çmimet dhe disa ushqime kryesore nuk janë në dispozicion. Po ashtu në fillim të sezonit të ri të mbjelljeve bujqit do të kenë gjithashtu vështirësi për të blerë fara dhe plehra me cilësi të lartë.