BREAKING NEWS

Shqipëria "shkundet" nga tërmeti, ja epiqendra dhe magnituda

Shqipëria "shkundet" nga tërmeti, ja epiqendra dhe magnituda
x
BREAKING NEWS

“Mund të arrestohen ish-kryeministra e ish-presidentë”/ Artan Hoxha flet me emra dhe plas ‘bombën’: Do goditet shumë lartë! SPAK më ka thirrur dhe mua të dëshmojë për këtë dosje!

“Mund të arrestohen ish-kryeministra e ish-presidentë”/
x
BREAKING NEWS

Konflikti me kryebashkiakun Dritan Leli dhe drejtorit të bashkisë që përfundoi të shoqëruar në polici/ Reagon ‘flakë për flakë’ UKV, sqaron gjithë situatën

Konflikti me kryebashkiakun Dritan Leli dhe drejtorit të bashkisë
x
BREAKING NEWS

Ndizen gjakrat, Basha i hedh dorashkën me dosjen kriminale të amerikanëve, Berisha paralajmëron me shkarkimin e kreut të PD, Fieri sfida e radhës

Ndizen gjakrat, Basha i hedh dorashkën me dosjen kriminale të
x
BREAKING NEWS

Milaim Zeka paralajmëron arrestimin e Berishës, Roland Bejko akuzon ish-kryeministrin se po tenton grusht shteti brenda partisë

Milaim Zeka paralajmëron arrestimin e Berishës, Roland Bejko akuzon
x

Ekonomia

Raporti i Tatimeve, ja sektorët ku lulëzon evazioni fiskal dhe skema që ndiqet, shtohen kontrollet

Raporti i Tatimeve, ja sektorët ku lulëzon evazioni fiskal dhe skema

Administrata Tatimore ka evidentuar sektorët ku lulëzon evazioni fiskal dhe skemat që përdorin ata për të fshehur fitimet. Duke parë që në 2020 evazioni fiskal në ekonomi u rrit ndjeshëm, Administrata vendosi të shtojë inspektimet në terren. Nga këto inspektime janë zbuluar një sërë shkeljesh nga biznese të fushave të ndryshme, ku evazioni fiskal paraqitet shumë i lartë. Sipas të dhënave, nivelin më të lartë të evazionit e regjistron sektori i ndërtimit. Tatimet bëjnë me dije se, bizneset në këtë sektor mbajnë shumë punonjës informalë edhe në shumë raste nuk deklarojnë të ardhurat e tyre, prandaj është vendosur që në vijim ky sektor do të jetë në epiqendrën e kontrolleve të përforcuara. “Sektori i ndërtimit do të jetë në shënjestrën e tatimeve në luftën ndaj evazionit fiskal këtë vit. Tatimet kanë vënë re se, të ardhurat që lidhen me ndërtime të tatueshme deklarohen në mënyrë të pasaktë. Ndërkohë, blerjet që deklarohen se, lidhen me ndërtimet e përjashtuara devijohen në ndërtimet e tatueshme. Tatimet do të bëjnë vlerësim risku të të gjithë tatimpaguesve në sektorin e ndërtimit, teksa kontrollet do të ushtrohen tek kompanitë me risk të lartë”, thuhet në raport. Më pas renditen bizneset në sektorin e turizmit dhe shërbimeve. Sipas Tatimeve, në këto bizneseve vijon të jetë problem më i madh moslëshimi i kuponëve dhe punonjësit informal. “Bizneset në njësitë e shërbimeve, bare, kafe, restorante dhe hotele historikisht paraqiten problematike për evazionin fiskal. Zakonisht ato nëndeklarojnë të ardhurat, punonjësit, pagat dhe shpenzimet. Kasat fiskale nuk përdoren, kuponët nuk lëshohen. Tatimet pohojnë se evazioni në këtë linja të biznesit do të luftohet, duke u bazuar në normat e të ardhurave, blerjeve, shpenzimeve, numrin e punonjësve dhe nivelet e pagave”, thuhet në raport.

Skema që përdorin

Në raportin e publikuar, Drejtoria e Tatimeve bën me dije se shumica e bizneseve që regjistrojnë evazion të lartë përdorin si skemë mashtrimi, mosdeklarimin real të xhirove ditore. Sipas raportit, ata ndryshonin të dhënat që të ardhurat e deklaruara të mos kapin pragun e tatimi-fitimit dhe kështu ata që deklaroheshin si të vetëpunësuar nuk paguanin taksa sepse nuk kalonin pragun e vendosur në ligj. “Kur ndryshojnë pragjet e regjistrimit, disa tatimpagues ndryshojnë edhe xhiron e tyre që të ishte më poshtë pragut të regjistrimit. Kjo ndodhte duke pakësuar artificialisht xhiron me grupe regjistrimi më poshtë pragut, ndarje të biznesit për të qëndruar nën prag, kalimi artificial nga statusi i punësuar (që tatohet nga 13 deri në 23%) në statusin e vetë-punësuar (që nuk tatohet nën prag). Tatimet njoftuan se do të analizojnë të dhënat dhe tendencat e tatimpaguesve përpara dhe pas ndryshimit”, thuhet në raport. Ndërsa bëhet me dije se, në fokus të kontrolleve do të jenë edhe personat e pasur, pasi shumë prej tyre deklarojnë si burim të ardhurash vetëm rrogën, por në fakt pasuria e tyre e lartë nuk mund të justifikohet vetëm me nivelin e pagave. Sipas DPT, kjo ndodh sepse ata gjithmonë i shmangen deklarimit të një pune të dytë apo nëse kanë burim tjetër fitimprurës.