BREAKING NEWS

Me sytë e përlotur, kryeministri Rama përkujton 4 viktimat e 21 Janarit dhe komunikon vendimin e rëndësishëm (VIDEO-LIVE)

Me sytë e përlotur, kryeministri Rama përkujton 4 viktimat e 21
x

Ekonomia

Të tjera lehtësira për bizneset, hiqen gjobat për mospagim të kësteve paraprake të Tatimit mbi Fitimin

Të tjera lehtësira për bizneset, hiqen gjobat për mospagim

Qeveria do të falë gjobat për 3 mujorin e parë për të gjithë biznesit në vend. Pas zerimit të taksës së tatim-fitimit për biznesin e vogël dhe reduktimit për biznesin e madh, tashmë qeveria ka marrë një tjetër veprim lehtësuar për të gjitha bizneset në vend. Përmes një njoftimi të fundit publik, ditën e djeshme Ministria e Financave tregoi se ka vendosur të falë të gjitha gjobat e marra nga bizneset në tre muajt e parë të këtij viti për shkak të mos pagimit në kohë të kësteve të tatim-fitimit. Në njoftim, MFE shprehet se kjo lehtësi vjen për shkak se bizneset e kanë pasur shumë të vështirë të bëjnë pagesat, sidomos në muajin mars për shkak të mbylljes së aktivitetit si pasojë e shpërthimit të pandemisë. “Të gjitha gjobat për mospagim të kësteve paraprake të Tatimit mbi Fitimin për shkak të pandemisë së Covid-19 do të hiqen. Ministria e Financave dhe Ekonomisë në kuadër të masave të marra nga Qeveria Shqiptare për lehtësimin e veprimtarisë ekonomike të subjekteve private, njofton të gjithë sipërmarrësit dhe bizneset në vend se Administrata Tatimore do të anuloje gjobat e vendosura për shkak të mospagimit në afat të kësteve paraprake të Tatimit mbi Fitimin për 3-mujorin e parë të vitit 2020, të reflektuara në periudhën e gjendjes së fatkeqësisë natyrore, në përputhje me VKM NR. 243, datë 24.03.2020 “Për shpalljen e gjendjes së fatkeqësisë natyrore”, i ndryshuar”, thuhet në vendim. Sakaq ministria ende nuk ka bërë me dije se sa do të jetë vlera e gjobave të falura dhe sa biznese do të përfitojnë. Gjithsesi në kushte aktuale pritet që efekti që do të japë ky veprim në buxhetin e shtetit do të jetë tepër i lartë, duke marrë parasysh se për muajt në vijim taksa e tatim-fitimit nuk do të paguhet fare nga 12 mijë biznese dhe do paguhet në një normë shumë të ulët nga bizneset e mëdha. Pra, po t’i shtojmë edhe vlerën e gjobave të falura është e pritshme që efekte në buxhet të jenë me miliarda lekë.

Ja si do procedohet me gjobat e paguara

Një pjesë e bizneseve të gjobitura e kanë shlyer detyrimin e masës administrative gjobë, brenda këtyre muajve dhe ata druhen se nuk përfitojnë nga kjo lehtësi. Por edhe për këtë kategori Ministria e Financave ka menduar një zgjidhje. Në njoftimin e MFE thuhet se bizneset që kanë paguar gjobat të vendosura në tre muajt e parë të 2020-ës, vlera nuk do mund t’u kthehet, por do të përdoret për detyrime të tjera në muajt në vijim. Sakaq ministria bën me dije se të gjithë tatim-paguesit që përfitojnë, do të njoftohen përmes portalit e-Filing. “Të gjitha subjektet që kanë marrë një penalitet për shkak të mospagimit në afat të kësteve të Tatimit mbi Fitimin dhe e kanë paguar atë, do të mund të përdorin këtë shumë për detyrime tatimore të mëvonshme. Administrata Tatimore do të do të vijojë zbatimin e procedurave për të njoftuar tatimpaguesit në llogarinë e tyre të deklarimit elektronik e-Filing”, thuhet aty. Gjithashtu, në njoftim sqarohet se, me shqyrtimin e subjekteve që përfitojnë dhe procedurave në vijim do të merren organizata të posaçme pranë Financave. “Struktura e apelimit pranë Ministrisë së Financave dhe Ekonomisë do të trajtojë në përputhje me përcaktimet e legjislacionit, për situatat e fatkeqësisë natyrore edhe gjobat e tjera për deklarim dhe pagesë me vonesë të detyrimeve të tjera tatimore nga ana e tatimpaguesve. MFE mbetet e angazhuar për të mbështetur biznesin në tejkalimin sa më të shpejtë të kësaj periudhë të vështirë pandemie me qëllim rimëkëmbjen e ekonomisë”, thuhet në njoftimin e ministrisë së Financave.