BREAKING NEWS

Tjetër rrjedhje/ Tronditet Kryemadhi, largohet ish deputeti i njohur i LSI dhe i bashkohet PS, vjen reagimi i fortë i tij: LSI një klub në Tiranë që mbush televizionet me sharje. Eksperimenti i kësaj partie ka mbaruar

Tjetër rrjedhje/ Tronditet Kryemadhi, largohet ish deputeti i njohur i LSI
x

Ekonomia

Zbardhet lista, 372 naftëtarë, minatorë dhe metalurgë marrin shtesë pensioni, ISSH publikon emrat për çdo qytet

Zbardhet lista, 372 naftëtarë, minatorë dhe metalurgë marrin

Ditën e djeshme Instituti i Sigurimeve Shoqërore ka publikuar listën e radhës me emrat e naftëtarëve dhe minatorëve që përfitojnë shtesë mbi pensionin e pleqërisë bazuar në ligjin e miratuar në maj të vitit 2019. Të favorizuar janë po ashtu edhe të aksidentuarit në punë, të cilët do të jenë pjesë e skemës. Pesë vite më parë, qeveria vendosi të ulë edhe moshën e daljes në pension për minatorët, duke e zbritur në 55 vjeç. Ndërsa për naftëtarët dhe metalurgët, mosha e daljes në pension për gratë është 58 vjeç, ndërsa për burrat 60 vjeç. Për efekt pensioni, u njohën edhe vitet e punës në kooperativë dhe vitet e trajtimit me asistencë. Në projektligjin për këtë çështje qeveria sqaron rregullat për ata individë që pretendojnë së duhet të përfitojnë pension suplementar. Konkretisht në ligj thuhet se, personi, i cili kërkon të përfitojë pension, e përfiton atë: nga data e lindjes së të drejtës për përfitim; nga data e paraqitjes së kërkesës, kur ajo paraqitet pas një viti pas lindjes së të drejtës për përfitimin e pensionit. Ndërkohë sqarohet se personi, i cili ka përfituar pension, sipas përcaktimeve të këtij ligji, nuk ka të drejtë përfitimi të kësteve mujore të pensionit të pleqërisë për periudhën/at gjatë të cilave ushtron veprimtari ekonomike si i punësuar, i vetëpunësuar apo punëdhënës. Pagesat e përfitimeve ndalohen për çdo kohë që përfituesi është punësuar ose ka qenë ekonomikisht aktiv, me përjashtim kur vetëpunësohet në bujqësi. Më tej qartësohet se si duhet të veprohet në ato raste kur përfituesi nuk e ka tërhequr shumën ose ka tërhequr më tepër. “Përfitimet e caktuara, por të patërhequra, paguhen në çdo kohë, por jo më shumë se për 3 vjet. E drejta e organit kompetent për të kërkuar shumat e marra tepër gjatë një viti ushtrohet jo më vonë se 3 vjet, nga data e marrjes së tyre, por jo më vonë se 6 muaj, nga data e konstatimit. Masa e ndalesës për çdo muaj është 20% e këstit mujor të pensionit”, sqarohet në projektligj.

Gjobë për ata që marrin pension të pamerituar

Ndër të tjera ligji bën të qartë masat që do ndërmerren në ato raste kur përfituesi abuzon dhe ndërhyn për marrjen e një shume jo të merituar. “Personi, i cili ka përfituar pension e kompensime në mënyrë dhe me mjete në kundërshtim me ligjin dhe që nuk njofton ndryshimin ose heqjen e masës së tyre, detyrohet ta kthejë të gjithë shumën e marrë tepër. Masa e ndalesës për çdo muaj është 50 për qind e këstit mujor të pensionit. Gjithashtu, personi dënohet me gjobë, në masën e katërfishit të dëmit të shkaktuar, pavarësisht nga dënimi i parashikuar në dispozitën përkatëse të Kodit Penal”, thuhet në projektligj. Në njoftimin e saj publik ISSH siguron qytetarët se ky institucion po punon rregullisht për të shlyer sa më parë të gjitha këstet dhe për të mos lejuar asnjë abuzim nga përfituesit apo punonjësit e institucionit përgjegjës. Sipas Institutit, shqyrtimi i dosjeve të dorëzuara për aplikim dhe më pas shpërndarja e parave në adresat e përfituesve ka vijuar edhe gjatë pandemisë. Ndërsa theksohet se do të vazhdohet puna deri në kompensimin e plotë të të gjithë përfituesve sipas numrit të përcaktuar në projektligjin për këtë çështje. Në bazë të projektligjit, 23.400 punonjës të profesioneve të vështira të minatorit, naftëtarit dhe metalurgut, të cilët janë në pension ose do të dalin në pension në vitet në vijim, do të përfitojnë trajtim suplementar shtesë. Respektivisht përfitojnë, 13.300 minatorë, 7.600 naftëtarë dhe 2.500 metalurgë, me një vlerë totale prej 14 milionë dollarë në vit. Ndërsa theksojmë faktin se para miratimit për vendosjen e kritereve dhe afateve projektligji është diskutuar me grupet e interesit, sindikatat përkatëse të minatorëve, industrisë dhe naftës, dhe individë ish-minatorë, tani në pension. Projektligji i është paraqitur për miratim edhe Këshillit Kombëtar të Punës në nëntor 2018, si detyrim ligjor i Kodit të Punës dhe në mbledhjen e fundit të këtij Këshilli, sindikatat e minatorëve, të industrisë dhe të naftës kërkuan me insistim kalimin e projektligjit me procedurë të shpejtuar.

Ja lista me emrat që përfitojnë pension suplementar

DUËRRËS

Behar Polovina

Halim Dariu

Rapi Prifti

Abaz Mustafa

Gjulinoze Qerimi

Llazar Fani

Zef Shelna

Marash Nika

Petro Çërra

Pullumb Mane

Rexhep Hajdaraj

Mihal Pateqi

Adil Hyka

Abdi Lala

Pjetër Pjetri

Zenel Toçi

Dedë Gjegjaj

Rushit Kariçi

Muhamet Mulaj

Ibrahim Gjergji

Haxhi Dine

Xhafer Xhafa

Xhavit Topalli

ELBASAN

Naumçe Miçe

Diana Gjoci

Zyhdi Çela

Ramis Belba

FIER

Todi Proko

Melda Mile

Demir Muskaj

Dragua Malo

Afina Malo

Ylli Liçaj

Resmije Fejzullau

Elvira Tupe

Gona Brahimllari

Zalike Mema

Drita Shkrela

Aliosha Bane

Astrit Qojdeshi

Pëllumb Asimetaj

Vask Yzeiraj

Bilbil Nazëraj

Petrit Hoxhalli

Hava Resuli

Drita Tase

Salushe Kamberaj

Natasha Toska

Shqiponja Meçaj

Dashuri Fejzaj

Lulzime Çelaj

Diana Filaj

Hyrije Paja

Vangjel Dhima

Selman Buzi

Lumturi Jaupaj

Andoneta Stoja

Fjorentina Skënderaj

Teki Mihaj

Pullumb Yzeiraj

Perparim Koçiaj

Filip Thomaj

Todi Kola

Faslli Etsi

Raqi Semanjaku

Novrus Hoxha

Aleksandër Nani

Namik Mazreku

Kristaq Petani

Hair Saliaj

Fatmir Mullaj

Xhelal Bidaj

 Fatmir Xhelo

Dashuri Faslliaj

Vjollca Koçiu

Zegjine Koka

Xhevi Vrioni

Shefqet Rrapaj

Jani Dane

Engjell Laska

Memet Lika

Vlashi Kola

Zyledin Gremi

Alush Çepele

Stavri Çuni

Kostandin Bualli

Harilla Sollaku

Petrit Kumanaku

Agim Driza

Marjanthi Pashaj

Raimonda Kumani

Fatime Kripa

Shkëlqim Yzeiraj

Kundret Mustafaraj

Nevreze Marraj

Venetike Qori

Rronje Muçaj

Donika Pashaj

Vjollca Nanaj

Floresha Plaku

Perlat Alushaj

Xhevair Lamaj

Aleko Dosti

Myrto Sinanaj

Syrja Aliaj

Laver Hatija

Kujtim Hoxha

Myqerem Rrapaj

Rufajete Çela

Jorgjie Shtëmbari

Pandora Dashi

Vasili Çupa

Yllka Kapaj

Qanije Brahimaj

Pëllumb Haxhiaj

Themi Ramaj

Agron Muha

Veledin Muhaj

Tajar Shehaj

Mynyr Ahmetaj

Isa Ismaili

Bashkim Kazazaj

Sami Çepele

Avni Ruçaj

Skënder Selaci

Nderim Pashaj

Agim Metaj

Novrus Myrto

Asqeri Zyka

Petraq Gjika

Hajri Lazaj

Kozma Ngjeliu

Behie Çepele

Rronjë Saliaj

Margarita Mita

Fanie Naka

Xhezmije Varfi

Liljana Kane

Niqi Foto

Nexhmije Mone

 Milika Sulollari

Jani Profka

Agron Bogdani

 Todi Prifti

Haxhi Shehaj

Mestan Alushaj

Astrit Seitaj

Ferrik Cjapi

Qani Bregu

Lefter Hoxha

Faik Gjishti

Ollga Hila

Manushaqe Kasaj

 Iljas Hoxhaj

Nasi Marku

Astrit Kamberaj

Mehmet Hyska

Tefik Zylalaj

Ymer Beharaj

Bilbil Beqiraj

Sefret Doko

Besim Çobo

Rako Tyto

Ilmi Hoxhaj

Bashkim Ramaj

Rrapi Stamatica

Anesti Dhima

Kozma Voli

Minushe Stamatica

Fatime Ziso

Kate Semini

Fetie Avdullai

Zengjel Hoxha

Aleksandër Petani

Ankushe Faslliaj

 Nevrete Kapo

Lefteri Rredhi

 Fatmir Baraj

Veli Llanaj

Bashkim Danaj

Qemal Kararaj

Bashkim Shehaj

Hysen Hyso

Agron Nuhaj

Kito Golloshi

 Sulo Metanaj

Bashkim Xhafaj

Bilal Kararaj

Kostandin Titani

Aleksandër Isufi

Enver Rrapushaj

Novrus Xhaxhaj

Gëzim Mukaj

Zeqo Agaj

Nuri Likaj

Tajar Hysenaj

Abas Kalliri

Qemal Ahmetaj

Barjam Agushi

 Selam Behari

 Agush Shpata

Barjam Luari

Lavdosh Kallashi

Riza Fejzulla

Haxhire Kodhelaj

Engjëllushe Haskaj

Bukuri Beqiraj

Nenvere Saliaj

Teuta Stefa

 Elveta Mehmeti

Vasilika Bendo

Lumturi Sula

Hekuran Lamaj

Xhezmi Bushaj

Myseret Saliaj

Gezim Cjapi

Osmën Dyle

Jorgo Hatia

Kujtim Azizaj

Rexhep Shurdha

Arrilla Baba

 Islam Agaçi

Thoma Gjika

Shaban Dosti

 Agur Çela

Aristir Kola

Skender Hazizi

Llamba Kina

Aleksandër Prifti

Asqeri Buzi

 Beshir Çraga

 Enver Hasani

 Faik Xhoraj

LUSHNJE

Mikel Biti

Thoma Todri

 Zabit Balla

Astrit Leka

Mersin Kurti

 Astrit Çela

Isat Bajaziti

Minella Çina

Mikail Bita

Agron Dushi

Kostandin Sema

Shefqet Musaku

Alush Bejko

Vasil Jongari

Gjergj Daka

MALLAKASTËR

Sybi Taraj

Ramadan Hasanaj

Hazbi Ymeraj

Barjam Kapllanaj

Shuaip Brahimaj

Vladimir Harrunaj

Sybi Shehaj

Ilmi Pashaj

 Avdul Rrapushaj

Riza Nuhaj

Pajtim Çelaj

 Luan Veizaj

Petrit Heqimaj

Ylli Sulaj

Shpëtim Myrselaj

Guri Dauti

Veledin Beqiraj

Zini Çoadëraj

Izet Rrapaj

Hajdër Hoxhaj

Tetem Xhelaj

Fatmir Imeralilaj

Engjellushe Asllanaj

Kastriote Ramaj

Nazmie Saliaj

Minushe Beqiraj

Lumturi Duraj

Jemine Velaj

Jolanda Hasani

Gjinovefa Kapaj

Sabrie Mahmutaj

Hava Taullaj

Goni Yzeiraj

 Petrit Likaj

 Kastriot Silaj

Bilbil Hysenaj

Flamur Veliaj

KORÇË

Ilia Vanko

Gjergji Peppo

Spiro Çami

Kukës

Hajdin Istrefi

MIRDITË

Dedin Deda

Kristina Ndreca

Gjovalin Lleshaj

TIRANË

 Nexhat Gjeçi

Qemal Duro

Serjan Alia

Garip Mema

Pëllumb Abeshi

Nazmi Doka

Berti Dhiaj

Novrus Çela

Avdi Osmanaj

Bajram Çejku

Lik Çurri

Zyhdi Kokomani

Kosta Koli

Bilbil Saliaj

Afërdita Rapaj

Tajar Xhanari

Petrit Dajti

Sadri Gashi

Raimonda Boriçi

Ismet Lika

Shaban Fejzo

Fehmi Tota

Qemal Sherifi

Vergjinushe Dervishi

Urime Tasho

Dile Murthi

Adem Karaj

Adile Zypçe

Nazmi Duka

Fize Kasa

Ali Ahmetaj

Astrit Maloku

Rexhep Kosova

Ahmet Bakllava

Selim Demiri

Kostandin Bushi

Fatmir Gjata

Ilirjan Çerepi

Ramadan Sulollari

Nuri Uka

Muharrem Aliaj

Fatmir Bilalaj

 Hysejn Hilaj

Tasim Gjoni

Pal Luli

Mahmut Maloku

Mustafa Basha

Hekuran Domi

Nako Petro

Medi Abedinaj

 Isa Sejat

VLORË

 Ramadan Demaj

Lirjana Sulo

 Cane Bejtaj

Ylli Hametaj

Nevrie Hysenaj

Yzeir Alisinani

Guxho Haskaj

Deko Haskaj

Agur Heqimi

Kadri Hoxhaj

Pazait Devollaj

Ismet Rakipi

Hysenjë Malaj

Pellumb Binaj

Hysen Nazëraj

Miranda Jançe

Refit Agalliu

Sotir Fetahu

Nezir Murataj

Yllka Agaraj

Qazim Llanaj

Sihat Zanaj

Selfo Merkaj

Vojsava Rama

Bujar Myrtaj

Fajre Veliaj

Halil Brahimaj

Ramis Maliqaj

 Avdul Canaj