BREAKING NEWS

Spartak Ngjela paralajmëron kthesën e madhe në politikën shqiptare

Spartak Ngjela paralajmëron kthesën e madhe në politikën
x

Ekonomia

Zbardhet lista e radhës, 188 naftëtarë, minatorë dhe metalurgë përfitojnë shtesë pensioni, ja emrat sipas qyteteve

Zbardhet lista e radhës, 188 naftëtarë, minatorë dhe

Instituti i Sigurimeve Shoqërore vazhdon me shpërndarjen e pensionit suplementar për naftëtarët, minatorët dhe metalurgët në vend. Ditën e djeshme ISSH ka publikuar listën e radhës me emrat e plot 188 individëve që do të përfitojnë pension shtesë. Si institucion përgjegjës, ISSH ka mbledhur dokumentacionin nevojshme, i ka shqyrtuar ato e më pas ka vendosur numrin e saktë të personave që përfitojnë nga ligji për trajtimin financiar të punonjësve të nëntokës. Duke qenë se qëllimi i ligjit është trajtimi financiar për të gjithë punonjësit e nëntokës, duke përfshirë edhe e ata të cilët nuk kanë derdhur kontribute për përfitim pensioni, ndryshimet e bëra parashikojnë që; në pesë vitet e para, kjo shtesë do të përballohet nga buxheti i shtetit dhe kostoja e përllogaritur është 140 milionë dollarë. Sipas ligjit, me pensione suplementare do të trajtohen ata që kanë punuar në industrinë shtetërore dhe që punojnë në sektorin privat, por parashikohet që në vijimësi punëdhënësit të paguajnë kontribute shtesë në masën 5%. Me këto kontribute parashikohet që të ulet gradualisht ngarkesa financiare nga buxheti i shtetit. Që prej 2019 ISSH ka publikuar vazhdimisht emrat e përfituesve pasi janë shqyrtuar dokumentet e aplikimit të dorëzuara nga vetë naftëtarët, minatorët dhe metalurgët. Personat që kanë emrin në listë e radhës do të përfitojnë këtë shumë bazuar në ligjin “Për trajtimin financiar, suplementar të punonjësve që kanë punuar në miniera në nëntokë, të punonjësve të industrisë së naftës e të gazit dhe të punonjësve që kanë punuar në metalurgji”. Sakaq sipas këtij ligji trajtim me pension suplementar përfitojnë të gjithë shtetasit që kanë punuar dhe punojnë në industrinë e naftës dhe gazit. Në këtë ligj e përfitojnë edhe ata persona që janë të aksidentuar në punë, pavarësisht kohës së punës në këtë industri. Personat që përfitojnë statusin, sipas përcaktimeve me ligj, pajisen me dëshmi zyrtare identifikuese, të përcaktuar nga komisioni i ngritur për këtë qëllim. Ligji u njeh përfitim të gjithë naftëtarëve që kanë dalë në pension dhe sipas viteve të vjetërsisë në punë do përfitojnë nga 1-40% shtesë në masën e pensionit që marrin aktualisht.

Përfitojnë dhe familjarët

Ligji për pensionet suplementare ka hartuar edhe një skemë, e cila përshin si përfitues edhe familjarët e ish-punonjësve që nuk jetojnë më. Sipas rregullave të paraqitur në ligj, përfitojnë pensione familjare nga personi që vdes, që përfitonte ose kishte kushtet për pension shtetëror suplementar sipas këtij ligji, këta persona në ngarkim: bashkëshorti pasjetues, jetimi dhe kur kanë plotësuar kushtet për pension familjar sipas ligjit për sigurimet shoqërore. Ndërkaq masa e pensionit që përfitojnë secila nga kategoritë e lartpërmendura janë: 50% për bashkëshortin pasjetues; dhe 25% për jetimin. Kur nuk merret pensioni i parashikuar në nenin për jetim të plotë, masa e pensionit është 50 për qind. Masa e pensionit suplementar familjar nuk mund të jetë më e lartë se pensioni suplementar që kishte. Ligji parashikon përftim shtesë me 40% të pensionit suplementar për ata persona të aksidentuar në shërbim dhe deklarohen invalidë të përhershëm. Në këtë listë përfituesit u përkasin qyteteve si Fier, Kurbin, Tiranë, Vlorë, Lushnje dhe Mallakastër. Të gjithë përfituesit mund ta tërheqin shumën që u takon në postën pranë banimit ose shuma u kalon menjëherë në llogaritë e tyre bankare, për ata të cilët e disponojnë dhe e kanë të deklaruar pranë ISSH një të tillë. Të dhënat e deritanishme të publikuar nga ISSH, tregojnë se përfitimi i këtyre profesioneve është disa herë më i lartë se i profesioneve pa trajtim të veçantë. Kështu, për një minator koeficienti i përfitimit është 332%. Për naftëtarin dhe metalurgun, ky koeficient përfitimi është 179%. Ndërkohë ky raport për pensionet e punëve jo të vështira është rreth 100%, për shembull për mësuesit koeficienti i përfitimit regjistrohet në 97%. Sistemi i pensioneve dhe çdo përfitim social i kësaj natyre, kërkon mbulim me kontribute dhe për faktin se ish-punonjësit e nëntokës në trajtim financiar të veçantë, apo të papunë dhe pa mbështetje sociale me kushte të plotësuara, nuk kishin periudha të mbuluara me kontribute me shtesë, për përfitime të parakohshme, është përcaktuar një kontribut shtesë prej 5% që paguhet nga punëmarrësit dhe punëdhënësit aktualë, si dhe financime buxhetore për mbulimin e përfitimeve aktuale si dhe pjesë të efektit financiar që nuk mbulohet nga kontributi shtesë.

Ja lista me emrat që do përfitojnë trajtim suplementar

FIER

Hasan Myrta

Agim Petro

Edmond Levanaj

Astrit Muhametaj

Pavlina Kalemaj

Kristaq Sinani

Xhevdet Brakaj

Petrit Gjokaj

Petrit Çobaj

Sifi Gjini

Margarita Nashi

Kadri Bobo

Vangjel Çoadari

Vladimir Osmënaj

Engjëllushe Kasa

Themi Gjoni

Meçan Muçaj

Kostandin Boçova

Llazar Monka

Sotiraq Bitri

Sotiraq Nilo

Shaban Ereqi

Llukë Angjeli

Bashkime Merko

Vendim Sitaj

Lulzim Kondaj

Kastriot Gishti

Irakli Marku

Theodhor Sheqi

Rrapi Shurdha

Haris Fistaj

Aristir Dushi

Gori Janka

Pavllo Dhimogjini

Ramadan Gremaj

Pellumb Memsuri

Themi Suku

Sotir Pipa

Kastriot Shpata

Maksim Çuko

Rrapi Shahini

Namik Metushi

Menekshe Gergali

Naun Zarka

Vasil Dhanili

Dhimitraq Bushi

Hekuran Kamxhiu

Andon Goga

Kozma Bozo

Asllan Dosti

Margarita Aleksi

Fatmir Skëndaj

Vasil Madhi

Lefter Meçaj

Feim Muskaj

Xhelal Nuhaj

Fuat Rapaj

Lutfije Dalipi

Zybejde Meçi

Todi Semini

Petrit Nebiu

Dhioleta Yzeiraj

Kristaq Doni

Piro Miloti

Kristaq Golloshi

Sadete Kalemaj

Nasi Tika

Nuredin Ruko

File Sinollaraj

Xhelo Senkaj

Haxhi Laçi

Kastriot Pashaj

Kastriot Bendaj

Gezim Nuhaj

Qani Haxhiaj

Hasan Peqini

Pëllumb Kita

Gezim Mehmeti

Beqar Faslliaj

Kujtim Bregu

Vasillaq Stefa

Tajar Ferataj

Isa Kripa

Kastriot Agaj

Figan Salianji

Joti Goga

Xhevair Abedinaj

Qazim Shurdha

Vasil Nushi

Rrahman Tafa

Fadil Grembi

LUSHNJE

Marko Kuqi

Bashkim Prifti

Arqile Sota

Peçi Bushi

Gani Topi

MALLAKASTËR

Xhelal Behaj

Zenel Hodaj

Syrja Saliaj

Myzafer Tato

Muharrem Lamaj

Bujar Çelaj

Enver Xhaferraj

Refije Zykaj

Vladimir Myftaraj

KURBIN

Zef Rica

Pranvera Matlija

TIRANË

Fetah Agaraj

Anastas Xhani

Vladimir Kondakçiu

Tajar Hysi

Agim Disha

Ali Kasaj

Xhemil Lindraku

Kristaq Deçolli

Xhelal Tahiri

VLORË

Resmi Arapaj

Kimet Rrapaj

Petrit Imeraj

Rexhep Tozaj

Sezai Rrapaj

Shkëlqim Shehu

Elham Aliraj

Gjergji Qerimi

Filip Bifsha

Manol Kabuci

Neim Dano

Sofi Bashaj

Hiqmet Hoxhaj

Thoma Nasaj

Flamur Heqimi

Andon Nakaj

Ismail Jazaj

Sheme Hasanaj

Kostandin Bejaj

Fadil Duraj

Rajmonda Veshaj

Ramis Sinademi

Fiqirete Islami

Fize Janko

Bashkim Cakaj

Muamet Shehaj

Tafil Ribaj

Nexhat Hoxha

 Myftar Çelaj

Aishe Biraçi

Hajro Miftaraj

Xhelil Xhelilaj

Sabri Çapuri

Kostandin Papa

Viktor Manaj

Sigfrid Sulstarova

Selfo Koçiraj

Filip Strakosha

Spiro Ruci

Perikli Gjikuria

Dule Shenaj

Anastas Stoli

Shaip Ferko

Kozma Islamaj

Vasiliqi Stoli

Aleksandra Gjinuci

Sulo Çeloaliaj

Kozma Nakaj

 Asllan Merkaj

Esat Myrtaj

Mihal Petraj

Divit Ormënaj

Latif Imeraj

Kristaq Qirjaj

Elmas Caushaj

Perllat Gjataj

Maksim Hitaj

Maliq Haxhiaj

Dhimitër Çuko

Agim Fisheku

Eleni Dhimolea

Razip Hakani

Spiro Bonjako

Shkëlqim Mukaj

Maksim Dervishaj

Shqiponja Doga

Hajre Delaj

Neshet Azizaj

Aqif Topi

Bedri Rrapaj

Petrit Çela

Llazar Balliu