BREAKING NEWS

Regjistrohen 25 raste të reja me Covid, asnjë viktimë në Shqipëri

Regjistrohen 25 raste të reja me Covid, asnjë viktimë në
x
BREAKING NEWS

Lajm i trishtë! Ndërron jetë ish-deputeti i njohur i Partisë Demokratike

Lajm i trishtë! Ndërron jetë ish-deputeti i njohur i Partisë
x
BREAKING NEWS

Italia deklasifikon 4 mijë dokumente, mes tyre akte top sekret të misioneve në Shqipëri, në ato vite kryeministër ishte Ilir Meta, priten të zbardhen emrat e ministrave dhe magjistratëve shqiptarë

Italia deklasifikon 4 mijë dokumente, mes tyre akte top sekret të
x
BREAKING NEWS

“Rrezikojmë të njëjtin tmerr...”/ Erion Braçe thirrje urgjente të gjithë shqiptarëve: Mos keni frikë! Çohuni!

“Rrezikojmë të njëjtin tmerr...”/  Erion
x
BREAKING NEWS

Degradon keq situata/ Vazhdojnë protestat masive kundër masave anti-Covid në Gjermani, mijëra njerëz zbarkojnë në rrugë, një burrë pësoi atak kardiak teksa u arrestua nga policia (DETAJET)

Degradon keq situata/ Vazhdojnë protestat masive kundër masave
x
BREAKING NEWS

THELLOHET TRAGJEDIA! Shpërthimi i bombolës së gazit brenda hotelit në Velipojë, pas 2 vajzave ndërron jetë edhe nëna. Ja si paraqitet gjendja e djalit të vetëm të familjes që ka mbijetuar

THELLOHET TRAGJEDIA! Shpërthimi i bombolës së gazit brenda
x
BREAKING NEWS

Alarmohen qytetarët në Elbasan, zbulohet një granatë në mes të rrugës, njoftohen me urgjencë forcat xheniere

Alarmohen qytetarët në Elbasan, zbulohet një granatë në
x
BREAKING NEWS

GJKKO nuk rihapi hetimin për Fatmir Mediun, SPAK bën një tjetër lëvizje

GJKKO nuk rihapi hetimin për Fatmir Mediun, SPAK bën një
x

Ekonomia

Zbardhet lista e radhës, 354 naftëtarë, minatorë e metalurgë marrin shtesë pensioni, ja emrat sipas qyteteve

Zbardhet lista e radhës, 354 naftëtarë, minatorë e

Ndahet shtesa 5% për 354 ish-punonjës të minierave, gazit dhe naftës. Instituti i Sigurimeve Shoqërore ka publikuar dje listën me emrat e përfituesve në Berat, Kuçovë, Peshkopi, Durrës, Elbasan, Librazhd, Fier, Lushnjë, Mallakastër, Korçë, Kukës, Mirditë, Tiranë, Tropojë dhe Vlorë. Referuar ligjit “Për sigurimet shoqërore në Republikën e Shqipërisë”, të ndryshuar, do të vazhdojë të bëhet sipas përcaktimeve në dispozitat e ligjit nr. 150/2014, “Për pensionet e punonjësve që kanë punuar në miniera, në nëntokë” bëhet e ditur se, punonjësit e nëntokës, të cilët kanë dalë në pension para vitit 2015 duhet të drejtohen pranë Institutit të Sigurimeve Shoqërore për të përfituar shtesë mbi pagesat mujore. Përfitues të shtesave të veçanta për vështirësi pune, sipas këtij ligji, janë pensionistët që kanë përfituar pension edhe sipas ligjit të vitit 1966 për sigurimet shoqërore, por edhe atë të vitit 1993. Po kështu, projektligji vendos rregulla edhe për ata, që kanë kryer procese pune në miniera në nëntokë dhe do të plotësojnë kushtet e këtij ligji në vitet e ardhshme, punonjësit që kanë punuar në industrinë e naftës e të gazit dhe personeli inxhiniero-teknik, që ka punuar në ndërmarrjet e sistemit të naftës, si shpim-kërkim, shpim-shfrytëzim, prodhimit, sizmikës, gjeofizikës kantieriale, përpunimit dhe transport me naftësjellës dhe gazsjellës si dhe punonjësit që kanë punuar në metalurgji në profesione, punë shumë të vështira; shkrirje etj. Por gjithashtu një kategori tjetër punonjësish nuk përfitojnë. Duke u fokusuar në parimin e dhënies së një trajtim të veçantë financiar, i adresuar për profesione shumë të vështira, projekti që paraqitet për shqyrtim e miratim përjashton nga përfitimi punonjësit e industrisë mekanike të naftës. Nuk përfitojnë nga shtesat punonjës që kanë punuar në ndërmarrjet e naftës, por që nuk kanë pasur lidhje të drejtpërdrejtë me punët në shpim-kërkimin, shpim-shfrytëzim, prodhimin, sizmikën, gjeofizikën kantieriale, transportin me naftësjellës dhe gazsjellës.

Përfitime të tjera nga ligji

Ndër të tjera ligji sqaron të gjithë aplikantët se, në vitet e përgjithshme të sigurimit, përveç punës në industrinë minerare dhe në ish-ndërmarrjet shtetërore apo në sektorin privat janë përfshirë edhe puna në ish-kooperativa, vetëpunësimi në bujqësi si dhe koha e trajtimit të tyre me pagesë papunësie në asistencë apo në trajtim financiar të veçantë, periudha për të cilat është paguar kontribut minimal nga vetë përfituesit ose janë mbuluar me kontribute minimale nga shteti. Sakaq ligji sqaron se të gjithë personat që kanë punuar dhe që subjektet punëdhënëse janë mbyllur, është përgjegjësi e ISSH që të merret me gjetjen e dokumentacionit. “Në rastet kur subjektet punëdhënëse nuk janë aktive ose janë të mbyllura, dokumentacioni vërtetues i llojit të punës dhe kohëzgjatjes së saj, si dhe baza e vlerësuar për efekt të kalkulimit të pensionit plotësohen nga strukturat përgjegjëse të sigurimeve shoqërore dhe bashkohen në projektligj përcaktohet edhe shtesë në pension pleqërie për punonjësit e industrisë së natës dhe gazit”, thuhet në ligj. Sipas projektligjit do të përfitojnë financim shtesë të gjithë ata të cilët kanë përfituar pension pleqërie, përfitojnë shtesë pensioni për çdo vit periudhe sigurimi në profesion, sipas përcaktimeve në nenin 3, si më poshtë: punonjësit e nëntokës, 1% të masës së pensionit të pleqërisë; punonjësit e industrinë së naftës e të gazit dhe punonjësit e metalurgjisë, 0,6% të masës së pensionit të pleqërisë. Përveç shtesave mbi pensionin e pleqërisë, projektligji përcakton shtesë edhe për ata të cilët marrin pension invalidi, që janë dëmtuar gjatë kohës në punë.

Ja lista me emrat e naftëtarëve, minatorëve dhe metalurgëve që përfitojnë shtesë pensioni

BERAT

Nimet Doka

Mikail Koroveshi

PESHKOPI

Dilaver Çera

DURRËS

Alfons Koçi

Luman Bufi

Ali Mukaj

Baftjar Peca

Kajan Dinoshi

Shefki Manuka

Lek Locaj

Xhevair Taulla

Ali Çapja

Sako Sharka

Mark Zefi

Gani Xhafa

Dashuri Çala

Luan Dalipaj

Fadil Vrijoni

Riza Baki

Shkurt Kaja

Destan Alla

Refik Allushi

Selman Mimin

Gëzim Çullhaj

Refat Gjatolli

Petref Kodheli

Ahmet Kurti

Gani Farruku

Beshir Ilami

Vesel Xhaferri

Gjon Kedheli

Kujtim Bajramaj

Mërkur Çullhaj

 

ELBASAN

Naun Kenuti

Sali Kuminja

Enerjeta Qemalli

Janaq Dhimareli

Adem Kurti

Agim Shehu

Ramazan Murati

Xhevdet Sene

Tefta Shehu

Shefqet Kalemi

Kajo Novaku

Qerim Çollaku

 

LIBRAZHD

Telo Dashi

Xhevahir Belba

 

FIER

Aferdita Levanaj

Guri Aliaj

Themi Qori

Velo Agaraj

Eqerem Sulejmani

Lefter Tasi

Jorgo Janaqi

Nexhmie Lloshi

Eleni Çunaj

Isa Xhindoli

Bujare Taullaj

Laver Basha

Haki Merkaj

Seit Sulaj

Agim Begotaraj

Harilla Ngjeliu

Belul Ramaj

Ndrek Kondakçiu

Feriz Aliaj

Arqile Tupa

Bahtjar Shpata

Vasiliqi Dhami

Kalipso Çanole

Halit Lelaj

Gori Kola

Serjan Kasa

Ymer Nazëraj

Lili Mici

Trifon Gjeka

Arif Çabra

Stathi Ifti

Shaqir Sulejmanaj

Elez Qelia

Banush Shkurti

Verolina Qarri

Xhafo Pashaj

Afërdita Miço

Sotir Gorreja

Rustem Jaupaj

Islam Rakovica

Elsa Çelomemaj

Lutfije Çela

Myrteza Mamutaj

Dhimitër Trifoni

Maksut Brahimllari

Dhanil Profka

Neki Mahilaj

Qerim Gishti

Xhevaire Sulkaj

Nasibi Saliaj

Aishe Haxhiaj

Muharrem Hoxha

Iljas Islami

Laver Skenderaj

Trifon Koçi

Hilmi Mitrovica

Kamber Subashaj

Nexhip Muçaj

Behar Lamkaj

Dule Dogani

Gjergji Ndreko

Enver Tahirllari

Kristo Gushi

Hamza Qallija

Ali Sinaj

Nazif Beqiri

Gori Gushi

Ramazan Arapi

Hysen Skëndaj

Novrus Islamaj

Llazar Ciko

Luftar Kuka

Sali Çobaj

Ramadan Ruçaj

Hasan Dulaj

Alush Ymeraj

Haxhi Bregu

Aliko Zaimi

Novrus Kripa

Skender Kripa

Kujtim Jemini

Bani Karemanaj

Liri Prifti

Medi Ago

Myqerem Toska

Vasil Mata

Kristaq Kaçeli

Islam Zyka

Qazim Plaka

Rrapi Dosti

Agim Ajdini

Medi Lamanjaku

Rrapi Çepele

Nexhip Sopiku

Marko Ngjeliu

Haki Plepi

Thoma Çuka

 

LUSHNJE

Sadik Lamçe

Sotir Velo

Petrit Gjoni

Ristan Mone

Lipi Cauli

Spiro Marina

Bexhet Kuka

Petrit Gjermëni

Agim Boçi

Skender Toromani

Ndriçim Hasalla

Spiro Arapi

 

MALLAKASTËR

Hysni Kalemi

Shefqet Lamaj

Çoban Veliaj

Idajet Barjamaj

Antoneta Mejdani

Qemal Lutaj

Hekuran Shabanaj

Brahim Caca

 

DEVOLL

Esat Shoshari

Spiro Jovani

Muhamet Kaja

 

KORÇË

Pavllo Skendi

Stavri Lubonja

Spiro Nace

Naum Postol

Musa Meçollari

Haxhi Kosinaj

Agim Alushani

Thimi Pikuli

Haxhi Muslli

Thanas Tarusha

Gëzim Selimollari

Neki Agolli

Artur Haxhillari

Llazo Proj

Kristo Ziko

Dhionis Mihallari

Lefter Çulli

Jani Çoçka

Irfan Kodrasi

Riza Haxhillari

Fari Dangolli

Dhimitër Miçollari

Festim Dinoshi

Bashkim Allko

Bujar Shkurti

Heqerem Pere

Vasil Brisku

Gurali Adri

Arshin Riska

Mirdash Xhafer

Albert Toska

Davit Hysolli

Dashnor Çallëkas

Shpëtim Curaj

Anesti Bendo

Artur Duri

Ermal Skorovoti

 

 

POGRADEC

Kurti Haxhillari

Sami Seitllari

Ferik Lipo

Kamber Selimaj

Hysni Guçe

Isuf Leka

Todi Dollakaj

Nazmi Ibro

Polikron Buda

Astrit Sofi

Bashkim Kasmollari

Esat Killo

Prefit Zade

Besim Çota

Durim Meko

Kujtim Pllaha

Luan Llapa

Aqif Seitllari

Astrit Durbaku

Pellump Laraku

Hajçe Jasharllari

Astrit Muçi

Dhimitër Haxhillari

Josif Pilinçi

Fuat Çekiçi

Hyqmet Jakupllari

Asim Mingo

Fuat Dumani

Dehar Veizi

Agim Shkulaku

Neim Çela

Bexhet Mimini

Zija Durollari

Selami Muçllari

Çlirim Torollari

Dylber Korça

Aleks Muçllari

Artan Xhydollari

Nevrus Zylfollari

Fatmir Novaku

Ilia Tanellari

Isa Leka

Jetor Muço

Sami Muço

Mersin Menkshi

 

HAS

 Sahit Kastrati

Kadri Muhadri

KUKËS

Miftar Morina

Xhemali Hajdari

Lazime Pashkaj

Ethem Nika

Xhemal Kertolli

Beqir Basha

Haxhi Braha

Sherif Kordhaku

 

MIRDITË

Kol Marku

Gjergj Kola

Pashk Margjini

Lizë Lleshi

Gjelë Doda

Prena Lleshi

Gjovalin Mhilli

 

PUKË

Prek Gjergjaliaj

Preng Prenga

 

 

 

TIRANË

Talar Shehu

Muharrem Caushi

Nurçe Begaj

Melaize Begaj

Sinan Alija

Nikoll Doçi

Hamid Fjolla

Shefqet Hoxha

Çlirim Zeqo

Gjergj Bajramaj

Kudrejt Myrtollari

Ramiz Bruçi

Bujar Bashllari

Besnik Zenollari

Ferit Puca

Sadik Miha

Salih Koldashi

Nazif Budini

Gjin Gjini

Osman Xexa

Asqeri Voka

Adil Malka

Hajdar Karafili

Gëzim Çeçi

Muharrem Ormëni

Fatmir Taku

Luan Veis

Myzafer Gjoni

Safet Kolgjini

Albert Gura

Osman Deda

Hamdi Lami

Barjam Bidaj

Qemal Skënderi

Vesel Dragoshi

Mehdi Kaba

Hytbi Ropi

Barjam Kondi

Lutfi Grana

Bedri Margjeka

Hetem Caca

Haxhi Shurdhi

Bajram Kërçiku

Haxhi Lika

Vllash Macaj

Bashkim Bega

Shkendije Goduni

Aliko Hyseni

Imer Allaraj

Hamdi Sada

Nuri Myrta

Nazmi Hoxha

Simon Spirollari

Vesel Avdiu

Hekuran Likrama

Kadri Alla

Zitë Matraxhi

Agim Karreçi

Fehmi Bici

 

VLORË

Luan Dano

Kristaq Shuta

Miti Ziu

Novruz Ferataj

Theodhori Maneli

Lavdi Runaj

Anife Zanaj

Bilbil Sherifaj

Tomorr Mataj

Ymer Shehu

Dhimitraq Dedaj

Kimete Baboçi

Fadil Hoxhaj

Feti Kumanaku

Safa Pashaj

Muharrem Memetaj

Mehmet Beqaraj

Piro Ruçaj

Petrit Canaj

Pandeli Gjonça

Resul Agaçi

Panajot Mano

Brahim Dervishi

Petrit Mustafa

Muhamet Ballshani

TROPOJË

Idriz Mulgeci

Avdyl Jahelezi