BREAKING NEWS

Surpriza ‘të pakëndshme’ 24 orët e fundit, Ministria e Shëndetësisë jep detajet sa raste të reja janë shënuar me COVID

Surpriza ‘të pakëndshme’ 24 orët e fundit, Ministria
x

Ekonomia

Zbardhet lista e radhës, 531 naftëtarë, minatorë dhe metalurgë marrin shtesë pensioni, emrat sipas qyteteve

Zbardhet lista e radhës, 531 naftëtarë, minatorë dhe

Vijon shpërndarja e pensioneve suplementare për ish-punonjësit e nëntokës në të gjithë vendin. Përmes një njoftimit zyrtar, Instituti i Sigurimeve Shoqërore bëri të ditur se tashmë është gati lista me 531 ish-punonjës të nëntokës që përfitojnë pension të parakohshëm me shtesë mbi nivelin e pensionit bazë të pleqërisë. Në këtë listë përfituesit i përkasin qyteteve si Berat, Kuçovë, Bulqizë, Tiranë dhe Fier me më shumë përfitues në këtë radhë, duke qenë se për Fierin ishte parashikuar që shqyrtimi i aplikimeve të mbyllej brenda tetorit. Por me sa duket pandemia ka ndikuar në ritmin e punës të ISSH, pasi edhe numri i punonjësve në zyra duhet të jetë më i ulët. Ndërkohë, lista vijon më tej edhe me qytetet si Mat, Durrës, Elbasan dhe Librazhd, Lushnjë, Mallakastër, Tepelenë, Korçë dhe Pogradec, duke u ndjekur më tej nga qytetet Kukës, Kurbin, Pukë, Vlorë, Delvinë dhe Gjirokastër. Sipas këtij njoftimi, të gjithë përfituesit mund ta tërheqin shumën që u takon në postën pranë banimit ose shuma u kalon menjëherë në llogaritë e tyre bankare, për ata të cilët e disponojnë dhe e kanë të deklaruar pranë ISSH një të tillë. Të dhënat e deritanishme të publikuara nga ISSH, tregojnë se përfitimi i këtyre profesioneve është disa herë më i lartë se i profesioneve pa trajtim të veçantë. Kështu, për një minator koeficienti i përfitimit është 332%. Për naftëtarin dhe metalurgun, ky koeficient përfitimi është 179%. Ndërkohë ky raport për pensionet e punëve jo të vështira është rreth 100 %, për shembull për mësuesit koeficienti i përfitimit regjistrohet në 97%. Sistemi i pensioneve dhe çdo përfitim social i kësaj natyre, kërkon mbulim me kontribute dhe për faktin se ish-punonjësit e nëntokës në trajtim financiar të veçantë, apo të papunë dhe pa mbështetje sociale me kushte të plotësuara, nuk kishin periudha të mbuluara me kontribute me shtesë, për përfitime të parakohshme, është përcaktuar një kontribut shtese prej 5% që paguhet nga punëmarrësit dhe punëdhënësit aktuale, si dhe financime buxhetore për mbulimin e përfitimeve aktuale si dhe pjesë të efektit financiar që nuk mbulohet nga kontributi shtesë.

Ja kush tjetër përfiton

Personat që kanë emrin në listë e radhës do të përfitojnë këtë shumë bazuar në ligjin “Për trajtimin financiar, suplementar të punonjësve që kanë punuar në miniera në nëntokë, të punonjësve të industrisë së naftës e të gazit dhe të punonjësve që kanë punuar në metalurgji”. Sakaq sipas këtij ligji trajtim me pension suplementar përfitojnë të gjithë shtetasit që kanë punuar dhe punojnë në industrinë e naftës dhe gazit. Në këtë ligj e përfitojnë edhe ata persona që janë të aksidentuar në punë, pavarësisht kohës së punës në këtë industri. Personat që përfitojnë statusin, sipas përcaktimeve me ligj, pajisen me dëshmi zyrtare identifikuese, të përcaktuar nga komisioni i ngritur për këtë qëllim. Ligji u njeh përfitim të gjithë naftëtarëve që kanë dalë në pension dhe sipas viteve të vjetërsisë në punë do përfitojnë nga 1-40% shtesë në masën e pensionit që marrin aktualisht. E drejta për të përfituar pensionin e pleqërisë, sipas këtij ligji, nuk parashkruhet. Personi i cili kërkon të përfitojë pension, e përfiton atë kur kërkesa paraqitet brenda një viti nga data e lindjes së të drejtës për përfitim dhe nga data e paraqitjes së kërkesës, kur ajo paraqitet pas një viti pas lindjes të së drejtës për përfitimin e pensionit. Personi i cili ka përfituar pension sipas këtij ligji, nuk ka të drejtë përfitimi të kësteve për periudhën gjatë të cilave ushtron veprimtari ekonomike si i punësuar, i vetëpunësuar apo punëdhënës, me përjashtim kur vetëpunësohet në bujqësi. Gjithashtu, përfitimet e caktuara, por të pa tërhequra, paguhen në çdo kohë, por jo më shumë se për 3 vjet, ndërsa përfitimet e caktuara, por të paguara më pak, jepen në çdo kohë, por jo më shumë se për 3 vjet. Sakaq, që me miratimin e ligjit të fillim të 2019, qeveria i ka bërë të qarta edhe kushtet kur mund të përfitohet. Përveç pragut kontributiv, që për minatorët është 12.5 vite dhe për naftëtarët dhe metalurgët 15 vite për gratë dhe 20 vite për burrat, është caktuar edhe një kusht tjetër, mosha e daljes në pension.

JA EMRAT QË PËRFITOJNË PENSION SUPLEMENTAR

BERAT

Servet Cankaj

Luan Mustafaraj

Kristofor Shtrepi

Ajet Zyberi

Nuri Zyka

Thimi Komini

Ahmet Baro

Agim Hyka

Kristo Velo

 

KUÇOVË

Rushit Hajderi

Sofie Papa

Shyqyri Hoxha

Lami Muka

Ramadan Çela

Thoma Xharau

Idajet Karavidha

Dhimitraq Xheka

Vangjel Vasili

Shaban Marra

Islam Hoxha

Kristaq Pjetri

Ndreko Paço

Dylber Plaka

Llazar Prifti

Sotir Lluka

Miti Zoga

Nikoll Koroveshi

Lili Naska

Vlashi Kote

Flamur Hima

Sotiraq Zoga

Ramazan Paja

Enver Pirja

Xhevdet Ziu

Paskal Gaqi

Dhimitër Gjoza

Besim Myrteli

Aleks Thoma

Vangjel Zoga

Nevrus Brisku

Sotiraq Niço

Muharrem Sulçe

Kozma Naska

Rustem Berhanaj

Dhimitër Vera

Enver Hafëzi

Xhevair Bako

Vladimir Prifti

Mystehak Hoxha

Edmond Çilingiri

Petrit Jaçe

Vjollca Mërtiri

Myslim Dybeku

Jorgo Çela

Stavri Zoga

Milto Sholla

Kosta Davella

Petrit Baki

Odise Binaj

Rexhep Demo

Sadik Nazaj

Jani Gega

Leonard Janko

Sokrat Çala

Kristo Papa

Liri Dhame

Kostandina Çelibashi

Polikseni Xhelili

Luljeta Ibro

Donika Sulçe

Valentina Kumaraku

Vasilika Valle

Ibrahim Avduramani

Ferik Veizaj

Nikollaq Ndina

Leonart Tase

Jorgji Dimo

Enver Ago

Vangjush Sota

Bardhyl Matarangasi

Novrus Musaj

Thanas Larushi

Stefanaq Dhëmbi

Rushit Xhindoli

Dhimo Trifi

Isak Melonashi

Jani Jorgji

Viktor Budo

Agim Nazo

Bashkim Korfuzi

Agron Xhafaj

Llambi Kumaraku

Stefan Këri

Admirosha Myftaraj

Natasha Ifti

Josif Morava

Kujtim Dabaku

Ramazan Marra

Efteli Kumaraku

Floresha Sejati

Shpresa Strori

Vesel Musaj

Kristaq Shella

Fjorentina Vera

Manushaqe Tanellari

Liljana Xhafaj

Diana Ismaili

Halim Pirja

Fatmir Sheshi

Artur Polovina

Miltjadh Velo

Bujar Hoxha

Koçi Toli

Dhimitraq Jorgji

Vangjel Shyti

Elpiniqi Jorgji

Gëzim Shehati

Adelina Siuti

Andon Këri

Vasillaq Shana

Shpëtim Nishani

Mina Kocaqi

Nikollaq Halilaj

Vladimir Laçka

 Ervehe Xhelo

Xhuljana Dragoti

Zalihe Laçka

 

BULQIZË

Hasan Leka

Idajet Lleshi

 

MAT

 Hysni Kola

Ahmet Hoshi

 

DURRËS

Idris Mehalla

Vlash Kaçorri

Fatmir Resnjaku

Shefik Puja

Et-Hem Leka

Muharrem Kurti

Aleko Ngjeliu

Ramis Pajo

Beqir Hoxha

Xhavit Lika

Athanas Xoxi

Abdyl Hasa

Hajdar Ademi

Skënder Vreto

Luan Velo

Dile Tefaj

Qemal Dumani

 

KRUJË

Petrit Halili

Shaqir Farruku

Hamdi Xhixha

 

ELBASAN

Natasha Tabaku

Kosta Gorica

Mendu Kasa

Adile Karaj

Shpresa Milo

Xhevair Boriçi

Donika Demiri

Manushaqe Zhuka

Rita Mëhalla

Xhevit Çekini

Ali Pema

 

LIBRAZHD

Elez Gjura

Haki Cekani

 

FIER

Mynyr Metaj

Festim Hoxha

Maksim Nako

Ilirjan Mitre

Lefteri Arapi

Besnike Toska

Shaniko Shehaj

Nazif Cjapi

Xhelal Velaj

Fari Shehaj

Myqerem Nazëraj

Servet Çelaj

Tefik Bendaj

Tarzan Myrselaj

Agim Mustafaj

Agron Sakaj

Petrit Beqaj

Bardhul Mehmeti

Lefter Ferzaj

Hekuran Skënderaj

Rapi Serjani

Stavri Çollaku

Rrapo Cekaj

Leonora Xhangolli

Lavdie Muskaj

Natasha Çuko

Merita Lako

Kimet Xhelaj

Vangjel Mihali

Behar Likaj

Nazmije Osmeni

Valentina Rapi

Elvira Sofroni

Skënder Agaj

Mitat Velaj

Bashkim Pashaj

Pajtim Xhemaj

Sadik Gega

Foti Liati

Bukuri Meka

Agllahi Papaqako

Xhezmi Saliaj

Idajet Hyka

Pandeli Kane

Pavli Stambolliu

Sotiraq Devija

Janaq Jano

Lulzim Kasa

Fëllëzë Ymeraj

Nadire Duraj

Miranda Çelo

Petrit Matuka

Evelina Budri

Tatjana Beqiri

Ilir Pashaj

Brahim Sulaj

Refat Zavalani

Agim Arizi

Xhevahir Zifle

Kujtim Agalliu

Gezim Buzi

Kristo Guri

Lavdosh Koçiu

Lefteri Veshi

Hedije Malko

Dallandyshe Zarka

Ismail Qole

Lumturi Begaj

Neki Muskaj

Vasillaq Çala

Novrus Beqiraj

Bedri Zeqo

Ali Metaj

Veledin Beraj

Sotir Polo

Astrit Silaj

Zoi Ndreçolli

Lefter Alia

Kadrie Kollçaku

Shpresa Mullisi

Spiro Bare

Hateme Shanaj

Miho Saimeja

Vladimir Begaj

Kosta Prifti

Shemo Manaj

Nazmi Muskaj

Nartjan Curri

Mikel Çobo

Nikollaq Pelari

Namik Elmazi

Rejhane Mezini

Drita Voli

Viktori Koçi

Petrit Begaj

Skënder Hoxha

Asqeri Rapaj

Tomor Progonati

Nikolla Papanikolla

Liri Zana

Bedri Lanaj

Gjinovefa Myftari

Bashkim Sherifaj

Dhimitër Kota

Bujar Tahiraj

Petraq Kule

Bujar Gorica

Shefqet Troka

Sadik Grëmbi

Sokrat Gorre

Albert Kënata

Lutfi Osmëni

Aristir Mefsha

Ramadan Ramushaj

Kozma Mile

Albert Peçollari

Vllasi Kërri

Xhevit Kapaj

Gjergji Harizaj

Shpëtim Metaj

Apostol Korçari

Aftali Zanaj

Arqile Semanjaku

Ilia Jaso

Luan Hasanbelliu

Myslim Spahiu

Zinije Budo

Hazbie Pipa

Refije Gropa

Viktori Fejzulla

Rozana Dhimogjini

Agron Nushi

Kostandin Bakalli

Fikrete Sulejmani

Petrit Hoxhaj

Kasëm Dulla

Nazif Zykaj

Bashkim Kallashi

Evelina Prifti

Banushe Baraj

Flamur Gjata

Xhelo Sakaj

Osmën Kumanaku

Jorgo Gjikuria

Zylyftar Rapaj

Vasillaq Dashi

Pëllumb Guma

Perparim Peçuli

Vasil Islamaj

Shpëtim Doksani

Nezir Likaj

Aristidh Semini

Donika Dimo

Hava Likaj

Lira Minxha

Vangjeli Guxo

Etem Braçaj

Pandeli Zhupa

Ceno Dorda

Kujtim Hamataj

Enver Kalaj

Llazar Laska

Miti Golloshi

Leko Hasanaj

Refat Hoxha

Kasëm Muskaj

Tefik Shehaj

Refije Rapaj

Hatixhe Ferataj

Agron Osmënaj

Fejzi Beqiraj

Gramos Shpata

Sulejman Rrapaj

Shkëlqim Hasanbelliu

 Behar Xhanari

Viron Fani

Rrapush Muhaj

Ilirjan Sadikaj

Bashkim Muçaj

Xhemal Ballaj

Nazmi Llanaj

Jonus Fejzullah

Edmond Hazizaj

Petrit Metushi

Novrus Gropa

Engjell Muharemi

Fiko Banaj

Enver Pobrati

Kadri Nuhaj

Petro Bitri

Nexhat Kodhelaj

Flamur Gjoka

Luan Nako

Ylli Memetaj

Xhevair Cekaj

Qerim Saliaj

Asqeri Bendo

Ramis Hazizaj

Arshin Arapi

Agron Lutaj

Flamur Canaj

Petraq Kola

Dafina Skënderaj

Aritika Dapi

 Arziko Halimi

Violeta Demaj

Kamedi Brahimaj

Violeta Begaj

Natasha Zyka

Bahir Nuhaj

Xhevdet Zeqiraj

Petraq Golloshi

Sotiraq Golloshi

Fiqiri Kamberaj

Tefta Kondakçiu

Pelivan Kapllani

Laze Hoxha

Bashkim Plaka

Rushit Myrtezai

Malo Dyle

Selfo Dyle

Vasil Profka

Liko Ruko

Ramis Bregu

Trifon Suku

Baftjar Dyle

Namik Çepele

 Lavdi Sufka

Gjergji Frashlliu

Shaban Senka

Vasillaq Blido

Teki Bani

 Iljas Çerçizi

Vasil Nito

Vait Zyberi

Aleksandër Prifti

Skënder Lushka

Vasil Gjata

Aferdita Gjata

Petrit Azizaj

Vasillaq Shabani

Bilbil Grembi

Bari Jaupaj

Xhevdet Sulaj

Hekuran Cani

 

LUSHNJE

Faik Dada

Lili Gopo

Shefqet Dervishi

Kamber Hoxha

Hyrije Zhuri

Aristotel Prifti

Shpëtim Hasaj

Jani Qirko

Mikail Kondakçiu

Xhevdet Qosja

Violeta Mëhilli

Agim Korreshi

Moisi Bitri

Mexhit Mebelli

 

MALLAKASTËR

Izet Lamaj

Myseret Hysenaj

Nezir Shehaj

Agur Kamaj

Petrit Lazaj

Pëllumb Shehaj

Fadil Saliaj

Bilbil Llanaj

Petref Skënderaj

 Myqerem Rushitaj

Ramadan Malaj

Pëllumb Çilotaj

 Namik Malaj

Mehmet Jahaj

Fatmir Duraj

Sami Resuli

Flamur Hoxhaj

Mystehak Abedinaj

Fatmir Pashaj

Gëzim Baraj

Vladimir Sulaj

Xhevit Osmënaj

Enver Velaj

Muharem Sulaj

 Ilmi Muhametaj

Vezire Sulaj

Ervehe Kapaj

Anko Taullaj

Kastriot Avdulaj

Bilbil Alushaj

Bukuri Jazaj

Kamber Taraj

Laze Elmazaj

Bilbil Zotaj

Xhafer Murataj

Batjar Çalaj

 

GJIROKASTËR

Kosta Malo

 

TEPELENË

Zoto Cani

Vangjel Paço

Hysen Shehu

 

KORÇË

Mintas Shurdho

Llazar Panariti

Ropi Tajko

Kristipa Koça

Nevzat Veizi

Bektash Dushku

 

POGRADEC

 Qirill Naum

Dhori Cale

Lytfi Ibi

 

KUKËS

Bislim Istrefi

Idriz Zhubi

Enver Sokoli

Riza Toçilla

Hysen Billa

Ramadan Disha

Musli Muçmataj

 

KURBIN

 Tone Leti

 

 

PUKË

Avdi Xheladini

Marka Preçi

 

TIRANË

Agim Vargu

Durim Killo

Millka Shatraj

Xhafer Osmanaj

Mersin Elezaj

Agim Sulaj

Zenel Keta

Ali Yzeiri

Merko Sulaj

Shaban Stafa

Bashkim Habili

Xhevahir Shehu

Rrapush Filolli

Ferdi Leka

Sabri Lika

Aleksandër Prifti

Trëndafil Beqiraj

Perikli Kanani

Shukri Kotarja

Ramiz Prençi

Ismail Doçi

Beqir Baj

Lirim Banushaj

Ramadan Hasa

Naim Kasaj

 

VLORË

Koçi Lelaj

Hito Agaj

Hetem Lamaj

Durim Maliqaj

Shezai Tahiraj

Aleksandër Karanxha

Ali Mamutaj

Viron Aliaj

Afete Gjergji

Bardhul Ribaj

Timotheo Dhimolea

Mitat Cane

Astrit Allushaj

Dallandyshe Sejdiraj

Agron Çobanaj

Qemal Gjata

Fatos Mile

 Kristaq Feka

Kiço Hoxhaj

Kristo Gaba

Bekim Bregu

Nezir Kapllani

Shask Imeraj

Edmond Nasi