BREAKING NEWS

Regjistrohen 25 raste të reja me Covid, asnjë viktimë në Shqipëri

Regjistrohen 25 raste të reja me Covid, asnjë viktimë në
x
BREAKING NEWS

Lajm i trishtë! Ndërron jetë ish-deputeti i njohur i Partisë Demokratike

Lajm i trishtë! Ndërron jetë ish-deputeti i njohur i Partisë
x
BREAKING NEWS

Italia deklasifikon 4 mijë dokumente, mes tyre akte top sekret të misioneve në Shqipëri, në ato vite kryeministër ishte Ilir Meta, priten të zbardhen emrat e ministrave dhe magjistratëve shqiptarë

Italia deklasifikon 4 mijë dokumente, mes tyre akte top sekret të
x
BREAKING NEWS

“Rrezikojmë të njëjtin tmerr...”/ Erion Braçe thirrje urgjente të gjithë shqiptarëve: Mos keni frikë! Çohuni!

“Rrezikojmë të njëjtin tmerr...”/  Erion
x
BREAKING NEWS

Degradon keq situata/ Vazhdojnë protestat masive kundër masave anti-Covid në Gjermani, mijëra njerëz zbarkojnë në rrugë, një burrë pësoi atak kardiak teksa u arrestua nga policia (DETAJET)

Degradon keq situata/ Vazhdojnë protestat masive kundër masave
x
BREAKING NEWS

THELLOHET TRAGJEDIA! Shpërthimi i bombolës së gazit brenda hotelit në Velipojë, pas 2 vajzave ndërron jetë edhe nëna. Ja si paraqitet gjendja e djalit të vetëm të familjes që ka mbijetuar

THELLOHET TRAGJEDIA! Shpërthimi i bombolës së gazit brenda
x
BREAKING NEWS

Alarmohen qytetarët në Elbasan, zbulohet një granatë në mes të rrugës, njoftohen me urgjencë forcat xheniere

Alarmohen qytetarët në Elbasan, zbulohet një granatë në
x
BREAKING NEWS

GJKKO nuk rihapi hetimin për Fatmir Mediun, SPAK bën një tjetër lëvizje

GJKKO nuk rihapi hetimin për Fatmir Mediun, SPAK bën një
x

Ekonomia

Zbardhet lista e radhës me emrat e 282 naftëtarëve, minatorëve dhe metalurgëve që do të marrin shtesë pensioni, ndarja sipas qyteteve

Zbardhet lista e radhës me emrat e 282 naftëtarëve,

Instituti i Sigurimeve Shoqërore ka publikuar dje listën me emrat e 282 naftëtarëve, minatorëve dhe metalurgëve që marrin shtesë pensioni. Përfituesit e radhës janë kryesisht në qytetin e Fierit dhe Tiranës, ndjekur nga Durrësi, Vlora dhe Pogradec, Mallakastër,  Dibër, Ledhë dhe Berat. Ndërsa garanton se personat përgjegjës për marrjen dhe shqyrtimin e aplikimeve po bëjnë punë intensive që të gjithë përfituesit të marrin në kohë shumë e merituar nga ligji për pension suplementar, ISSH tregon se punonjësit e minierave përfitojnë më tepër nga shtesa për shkak të punë së vështirë. “Për një minator koeficienti i përfitimit është 332%. Për naftëtarin dhe metalurgun, ky koeficient përfitimi është 179%. Ndërkohë ky raport për pensionet e punëve jo të vështira është rreth 100%, për shembull për mësuesit koeficienti i përfitimit regjistrohet në 97%.

Përfitimet nga ky ligj financohen nga kontributet dhe nga buxheti i shtetit”, thuhet në projektligj. Për të qenë më qartë me pensionistët në shumat që do përfitojnë dhe  procedurat që duhet të ndjekin për financim në projektligj parashtrohen së pari llojet e kontributeve. Konkretisht në ligjin për këtë çështje thuhet se, personat e punësuar në industrinë minerare, në industrinë e naftës e të gazit dhe në metalurgji dhe punëdhënësit e tyre janë të detyruar të paguajnë kontribut për: pension për shkak të profesionit; përfitimet shtesë mbi pensionin e pleqërisë. Shuma e kontributit varet nga paga totale (bruto) e punëmarrësit. Kontributi nuk mund të paguhet nën pagën minimale dhe mbi pagën maksimale mujore për efekt të pagimit të kontributeve të sigurimeve shoqërore. Sakaq në projektligj sqarohet se diferenca ndërmjet efektit financiar të dy llojeve të përfitimeve, sipas këtij ligji, me kontributet shtesë, do të përballohet nga fondet e buxhetit të shtetit.

Masa e kontributit

Për sa i përket derdhjes së kontributeve, në projektligj përcaktohet se kontributi që kontributi që paguhet për mbulimin e përfitimeve shtesë mbi pensionin e pleqërisë përcaktohet në masën 5% të pagës bruto dhe ndahet në 2,5% nga punëdhënësi dhe 2,5% nga punëmarrësi. Ndër të tjera sqarohet se kontributet, sipas kategorive të lartpërmendura  paguhen në fondin publik për të punësuarit mbi moshën 48 vjeç. “Për të punësuarit nën moshën 48 vjeç, kontributet do të paguhen në skemën e pensioneve profesionale, krijuar sipas nenit 5/2, të ligjit nr. 7703, datë 11.5.1993, “Për sigurimet shoqërore në Republikën e Shqipërisë”, të ndryshuar. Një sqarim jepet edhe për kontributet për të punësuarit mbi moshën 48 vjeç, të cilat mblidhen dhe derdhen në fondin e sigurimeve shoqërore, sipas procedurave për mbledhjen e kontributeve të sigurimeve shoqërore të detyrueshme, të përcaktuara në ligjin nr. 9136, datë 11.9.2003, “Për mbledhjen e kontributeve të detyrueshme të sigurimeve shoqërore dhe shëndetësore në Republikën e Shqipërisë”, të ndryshuar”, thuhet në dokument.  Ndër të tjera në projektligj thuhet se  personi, i cili kërkon të përfitojë pension, sipas përcaktimeve të këtij ligji, e përfiton atë: nga data e lindjes së të drejtës për përfitim, kur kërkesa paraqitet brenda një viti nga data e lindjes së kësaj të drejte. Përfitimet, sipas këtij ligji, indeksohen çdo vit, sa herë indeksohen edhe pensionet e caktuara sipas ligjit nr. 7703, datë 11.5.1993, “Për sigurimet shoqërore në Republikën e Shqipërisë”, të ndryshuar. Indeksi dhe koha e zbatimit të tij përcaktohen me vendim të Këshillit të Ministrave.

Ja lista me emrat e naftëtarëve , minatorëve  dhe metalurgëve që përfitojnë shtesë pensioni

BERAT

Adik Pirja

Evgjeni Lala

Rako Bushi

Jorgjia Bano

DIBËR

Xhafer Xhafa

Besim Koleci

Gani Gjoni

DURRËS

Ramazan Metaj

FIER

Fatbardha Kërri

Agron Shehaj

Lulzim Murataj

Luljeta Sinanaj

Agush Hadaj

Shkëlqim Dalipi

Xheladin Yzeiri

Nexhat Troka

Xhevdet Brahimaj

Leonora Tole

Petrit Tahaj

Piro Babaronja

Llukan Avrami

Safet Shahaj

Sofie Buzi

Ramazan Hazizi

Gramos Çelo

Bilbil Pashaj

Vasilika Koti

Ilir Buzi

Hekuran Hyska

Agron Mustafaraj

Alie Troka

Teki Goxhaj

Irakli Rista

Luçi Rezhdo

Shtator 2020

Filip Zeqo

Hetem Seiti

Shaqe Xhelaj

Nexhmije Metaj

Lumturi Gramozi

Xhoxhi Mici

Ali Hasani

Fadil Haxhiçi

Rrapo Zenelaj

Ylli Vlusha

Aristir Çuko

Agim Bregu

Aleko Lamaj

Imran Malo

Vilson Doga

Bexhet Agalliu

Kujtim Plaku

Bektash Buzi

Vangjeli Pelari

Bashkim Allkaj

Ismail Qyrana

Qerim Tahiri

Selam Ismailaj

Sokrat Daka

Nikolla Mone

Rexhep Myftaraj

Rrapi Laska

Dizo Mero

Marie Hallanjaku

Lefter Barxha

Mesut Shpata

Mio Dupi

Tetem Likaj

Sulo Beraj

Gush Ahmetaj

Bashkije Malaj

Haki Murataj

Sofokli Hysi

Myribane Kararaj

Arshin Toro

Shaqir Kripa

Hasan Beqiraj

Sadik Murataj

Tafil Rapaj

Agur Nazeraj

Flamur Nuhaj

Miho Shollo

Bujar Zgëna

Kujtim Bregu

Lumturi Bregu

Barjam Habibi

Muharrem Dyle

Muharrem Çepele

Tomorr Ajdini

Bashkim Kaja

Mustafa Gjishti

Isa Baha

LUSHNJE

 Kozma Mëhilli

Miço Qose

Bajram Këmbora

Koli Sako

Ismet Malo

Sifi Petro

MALLAKASTËR

Dhimitrulla Metaj

Selaudin Sulaj

Asqeri Sinaj

Kujtim Isufaj

Mehmet Likaj

Petraq Kule

Sofije Isufaj

Drita Kumanaku

TEPELENË

Adem Qenani

Sulo Dida

Shefqet Goxha

Memo Sula

Hysen Beqirai

Ali Jonuzi

KORÇË

Novrus Hidersha

Shkëlqim Beqirllari

Thoma Risto

POGRADEC

Pandeli Kristo

Selajdin Çollaku

Shahin Pura

Pelivan Fraholli

KURBIN

Gjetë  Kadeli

Ndue Gjoka

LEZHË

Kol Gjini

Ndrec Gjura

Pjetër Përgega

Llesh Çupi

Lazër Gjoka

Simon Marena

SHKODËR

Qazim Tela

TIRANË

Petrit Akrobati

Vasilika Rrapi

Shahin Dura

Jonus Hoxha

Kujtim Mekollari

Kristaq Naka

Mustafa Kanani

Mitër Gjeka

Veli Izvira

Batjar Halili

Naim Gjetani

Roland Lazaj

Andre Vlashi

Xhevit Xhanmi

Shefqet Spaho

Hysen Alia

Nazmi Metaj

Vasil Aleksi

Kudret Shkembi

Hiqmet Troksi

Fran Kolndreu

Ruzhdi Shoraj

Prek Stakaj

Halil Muja

Namik Koxhaj

Bajram Meta

Xheladin Dalipi

Asllan Fuçia

Hajrije Murati

Teki Çela

Pasho Basha

Vezir Çela

Jorgjie Shtëmbari

Kujtim Troka

Sofoni Komino

Agur Jahaj

Fatbardha Kambo

Vezire Sulkaj

 Ismail Senka

Miranda Boçi

Shefqet Kodra

Petrit Serani

Neki Koçi

Sabajdin Seitaj

Engjell Hoxhalli

Avdi Tota

Bashkim Kuçi

Fatbardha Kruja

Frang Lleshi

Festim Murati

Sulejman Xhaferi

Sami Bulku

Dali Kola

Hiqmet Gërbaj

Trqazim Lika

Faik Lala

Gjelosh Steaj

Tahir Prengzi

Banush Osmanaj

Ramazan Mali

Pandeli Baklla

Pajtim Fejzaj

Rukë Margjeka

Fiqmete Ajazi

Xhelal Shehu

Rrahman Sahitaj

Xhevdet Peti

Agim Jakova

Beqir Kateshi

Dalip Basha

Agim Dosti

Xhovalin Marku

Veli Almadhi

Ferik Loga

Pëllumb Burimi

Mustafa Valisi

Sotiraq Dema

Qemal Allaraj

Agim Huqi

Bujar Zeneli

Muhamed Lala

Nezir Vlashi

Tomorr Bilani

Abdulla Hoxha

Sefer Palushi

Gjon Prendi

Nurije Çelibashi

Skënder Ramushi

Hasan Imerri

Mustafa Murati

Haxhi Dedja

Hodo Kekenezi

Zade Çeka

Orhan Koçi

Mehmet Saliu

Hasan Doçi

Hysen Kacollja

Hysen Sina

Milaim Istrefi

Nikë Mirashi

Sami Jata

Dashmir Tola

Gjet Kuka

Rexhep Lala

Ismen Mema

Xhemal Çali

Halit Vata

Manush Dule

Nazif Mani

Qemal Xheçuka

Dali Rusi

Shaban Ahmati

Kujtim Cukali

Gzim Vata

Kamber Haslika

Shaqir Ahmati

Isak Dulla

Hamdi Basha

Faik Rrumbullaku

Selman Haka

Qazim Balla

Mustafa Dedja

Myslym Hoxha

Sabri Lami

Haxhi Kalaja

Shkurt Merepeza

Feriz Meçe

Indri Gjata

Ymer Kurti

Fatmir Domi

Vesel Kodra

Ismail Kurti

Hyzni Roqi

Pëllumb Haxhiu

Vladimir Mici

Nikollaq Pogaçe

Vesel Hoxha

Dhimitraq Avram

Aleks Leka

Bukuroshe Hazizaj

Nikollaq Kotini

VLORË

Lindita Sulaj

Gjenovefa Malaj

Laze Kashuri

Luan Danaj

Astrit Binaj

Fuat Haxhiaj

Eliezer Kule

Durmish Balleshaj

Shezai Sherifi

Aleksandër Skendaj

Hamet Çelaj

Nase Çarçanaj

Asqeri Caushaj

Refit Mahilaj