BREAKING NEWS

Gunshots in Kavaja, injuries are reported

Gunshots in Kavaja, injuries are reported
x
BREAKING NEWS

The 36-year-old man is found dead in Mat, the first suspicions are clarified

The 36-year-old man is found dead in Mat, the first suspicions are clarified
x
BREAKING NEWS

The event that brought the state to its feet/ According to Blendi Fevzi, this is why the gun attack on the offices of Top Channel happened

The event that brought the state to its feet/ According to Blendi Fevzi, this is
x
BREAKING NEWS

The journalist reveals the two new candidates competing for Alibeaj

The journalist reveals the two new candidates competing for Alibeaj
x
BREAKING NEWS

Elections of May 14/ The coalition of Berisha and Meta presents another candidate, the deputy reacts with strong tones to the government: He eats, drinks and farts like pigs together with the mayor today

Elections of May 14/ The coalition of Berisha and Meta presents another
x
BREAKING NEWS

"Rama is barking like street dogs", the deputy president of the PL explodes at the prime minister: Throw and spin as much as you want Edvin...

"Rama is barking like street dogs", the deputy president of the PL
x
BREAKING NEWS

Artan Hoxha publishes for the first time the video surveillance that arrested the RENEA policeman

Artan Hoxha publishes for the first time the video surveillance that arrested
x
BREAKING NEWS

May 14 elections/ The journalist finds out if there will be other departures from Alibeaj's lists

May 14 elections/ The journalist finds out if there will be other departures
x

Aktualitet

'Dressed' in many mysteries, the secrets of the former dictator Enver Hoxha's villa will be declassified

'Dressed' in many mysteries, the secrets of the former dictator Enver

"Villa no. 31", or as it is otherwise known "Villa e ex-dictator, Enver Hoxha", will no longer be classified as "State Secret". The decision was published yesterday, and Albanian Radio Television brings details about the causes and reasons that have pushed the Government Services Directorate, not to further classify the information about this building as "Classified" and "Secret of State".

The Commission for Declassification and Devaluation of Classified Information "State Secret (KDZH) in the Directorate of Government Services, it is known that it has already completely declassified the classified information for "Villa no. 31" as "Confidential".

This is already confirmed by the document with the accompanying letter, "Government Residence Project, Villa no. 31", with classification level "Confidential", "On information classified 'State secret'", "On the approval of the regulation for the declassification and invalidation of information classified 'State secret'".

The reasons for the declassification of the above-mentioned document refer to a letter received from the Ministry of Culture "Proposal for cooperation in the field of culture", where the interest is expressed for this document to be declassified, as it is dictated by various other interests compared to the need for kept the document about "Villa no. 31", as classified.

Following the aforementioned letter from the Ministry of Culture, the working groups between the Ministry of Culture and the Directorate of Government Services have held several consecutive meetings, analyzing priorities and long-term objectives in support of cultural programs, which will are offered to a wider public and should take place in the premises of the Government Residence, "Villa no. 31".

In these meetings, it was assessed that there is an interest in resizing/renovating the premises of the Government Residence, "Villa no. 31", in function of various artistic, cultural, etc. organizations and promotions, by local and foreign researchers, which is an advantage, as well as in function of improving and developing favorable policies in the field of artistic creativity for our country .

“Implementimi i zbatimit të projektit në ridimensionimin e ambienteve të Rezidencës Qeveritare, Vila nr. 31, ka për qëllim të ruajë karakterin e saj ceremonial, por njëkohësisht të jetë edhe i hapur për publikun. Duke qenë se, dokumenti “Projekti i Rezidencës Qeveritare, Vila nr. 31”, i klasifikuar “Konfidencial”, përbën një element të rëndësishëm për zhvillimin e procedurës së hapur të prokurimit publik, me objekt: “Rikonstruksioni i Rezidencës Qeveritare, Vila nr. 31”, ai duhet të deklasifikohet.”- thuhet në bibliografinë e informacionit të deklasifikuar në Drejtorinë e Shërbimeve Qeveritare dhe që bëhet publik nga televizioni publik.

Një kopje e publikimit të bibliografisë do t’i dërgohet zyrtarisht edhe DSIK-së.

Çfarë është “Vila nr. 31” dhe pse mori këtë emër?

Kur bëhet fjalë për ish- vilën e diktatorit Enver Hoxha, ende publiku në ditët tona i referohet këtij objekti si “Vila nr.31”.

Pavarësisht se kuptimi i këtij numri, pas përmbysjes së sistemit komunist ka rënë, dhe nuk figuron gjëkundi, prap ky numër vijon të mbetet në fuqi. Rajoni i banimit të udhëheqësve të partisë e të shtetit administristrohej nga pikëpamja e sigurisë nga Drejtoria e Dytë e Sigurimit të Shtetit në MPB.

Objektet kryesore kishin nga një numër. Në kohë lufte, nga të gjitha pikëpamjet, këto objektet administroheshin nga MPB-ja. Në fakt i ka mbetur “Vila nr. 31”, pasi me këtë numër ishte në listën e Ministrisë së Punëve të Brendëshme, që do të ruhej në rast lufte.

Ndërtesa e ish- vilës së Hoxhës

The villa where the former communist dictator, Enver Hoxha lived, is a construction of the communist period with an architecture that imitates, in part, the architecture of the 30s. And the rest is a heavy concrete construction covered with white stone tiles.

This house, located in the area of ??the former Block, was an untouchable object, taboo, and shrouded in mystery during the communist dictatorship.