BREAKING NEWS

COVID-19/6 loss of life and 959 new cases in the last 24 hours in Albania, here are the "hottest" areas

COVID-19/6 loss of life and 959 new cases in the last 24 hours in Albania, here
x
BREAKING NEWS

He invited him to visit Kosovo, Rama replied to Kurti: Thank you

He invited him to visit Kosovo, Rama replied to Kurti: Thank you
x
BREAKING NEWS

"There is no turning back" / Lulzim Basha takes a firm stand for the expulsion of Berisha from the Democratic Party and issues a strong warning: These three are the greatest misfortune for every Albanian!

"There is no turning back" / Lulzim Basha takes a firm stand for the
x
BREAKING NEWS

Albin Kurti sends a public letter to Edi Rama: Let us start the preparations for ...

Albin Kurti sends a public letter to Edi Rama: Let us start the preparations for
x
BREAKING NEWS

Unexpected decision / The German Embassy in Tirana closes, all meetings are canceled. The official announcement is whitewashed

Unexpected decision / The German Embassy in Tirana closes, all meetings are
x
BREAKING NEWS

Shocks Spartak Ngjela, shows the terrible end that awaits Sali Berisha: He is in trouble! He is so strong, when he was in front of Ramiz Alia ...

Shocks Spartak Ngjela, shows the terrible end that awaits Sali Berisha: He is in
x
BREAKING NEWS

Yuri Kim reacts after the meeting with Lindita Nikolla, gives a strong message for Albanian politics

Yuri Kim reacts after the meeting with Lindita Nikolla, gives a strong message
x
BREAKING NEWS

The document comes out / From Berisha to Kryemadhi, the deputies who did not vote for the "Rama 3" government, here is who abstained (NAMES)

The document comes out / From Berisha to Kryemadhi, the deputies who did not
x

Aktualitet

"Ignorance is the parent of fear", Ilir Alimehmeti shows which variant is more dominant: Delta does not allow the spread of "Mu"

"Ignorance is the parent of fear", Ilir Alimehmeti shows which variant

The "Mu" variant of COVID-19 increased the fear of citizens in many countries. But epidemiologist Ilir Alimehmeti says that "Delta" dominates the "Mu" variant and does not allow its spread.

The doctor says that "the virus does not know Greek, so the naming of variants with Greek letters is not necessarily reflected in higher aggressiveness or infectivity" reassuring citizens.

Full post;

"Ignorance is the parent of fear"

Cit.: Herman Melville (1819-1891)

 As soon as a variant of SARS-CoV-2 is baptized with a Greek letter a new wave of media coverage begins my friends!

 This time it was Mu's turn.

 Let's take a look together!

 Using the official GISAID platform and data we can see that:

 the Mu variant is widespread in Colombia and surrounding states in northwestern South America (the Mu variant in red).

 But they do not show any significant percentage of any of:

 other South American countries,

 European countries, or

 North American states.

 The Mu variant first appeared on January 7, 2021, while

 The Delta variant appeared later, around February 2021.

 But the Delta (green) variant became dominant worldwide within a few months, reducing the circulation of all other variants.

 While the Mu variant is not able to show this dominance.

 Dominanca e Deltës ndaj Mu-së vërehet edhe për faktin që sapo ka hyrë në qarkullim ka ulur përqindjen e variantit Mu në Amerikën Jugore.

 Pasi hyri në korrik 2021 në Kolumbi varianti Delta ka filluar të zërë vend, fillimisht në kurriz të varianteve lambda dhe gama, por ka filluar një tkurrje e lehtë edhe e variantit Mu.

 Në Brazil shohim shumë qartë që varianti Mu është pothuajse inekzistent, pasi shfaqja e tij ndodhi njëkohësisht me variantin Delta dhe qartësisht u dominua prej këtij të fundit.

 Në Europë vëzhgohen me interes Britania e Madhe që bën nivele shumë të larta sekuencimesh gjenetike të varianteve, Spanja për marrëdhëniet e ngushta me ish-kolonitë spanjolle dhe Portugalia për marrëdhëniet e ngushta me Brazilin.

 Vërejmë se:

 Britania e Madhe pothuajse nuk ka pasur asnjë ndikim nga varianti Mu, krejtësisht i padukshëm në grafik.

 Spain has had few Mu cases from May to July 2021, when the full dominance of the Delta variant was established.

 Portugal has almost no case with the Mu variant.

 We can briefly conclude that:

 Delta seems to dominate the Mu variant and does not allow its spread, and

 The virus does not know Greek, so naming variants with Greek letters is not necessarily reflected in higher aggressiveness or infectivity.