BREAKING NEWS

The gun jumps in Shkodër

The gun jumps in Shkodër
x
BREAKING NEWS

They asked for release from the cell, the Supreme Court takes the decision for Lefter Koka and three other officials arrested for the incinerator affair

They asked for release from the cell, the Supreme Court takes the decision for
x
BREAKING NEWS

"We no longer have criminals who reach out with a Kalashnikov and kill half the bar"/ The forensics expert gives a strong warning: Professionalism has increased, from 2012 until now...

"We no longer have criminals who reach out with a Kalashnikov and kill half
x
BREAKING NEWS

"It is done to attract the attention of the State Police"/ The former head of the police reveals who takes the photos of the much-wanted Ervis Martinaj

"It is done to attract the attention of the State Police"/ The former
x
BREAKING NEWS

"Initially they give him the car for..." The former head of the State Police reveals how contract killers are recruited

"Initially they give him the car for..." The former head of the State
x
BREAKING NEWS

The journalist shocks with the statement: Police systems were built by a Russian company, this is the damage caused by hackers in the system

The journalist shocks with the statement: Police systems were built by a Russian
x
BREAKING NEWS

The testimony of the two Beqiraj brothers / Klodiana Lala breaks the strong statement: Random criminal events have 'whitened the face of the police'

The testimony of the two Beqiraj brothers / Klodiana Lala breaks the strong
x
BREAKING NEWS

"In Albania, he only has left...", Klodiana Lala speaks with names: Who is the well-known character of the world of crime who received the fine of 500 thousand euros

"In Albania, he only has left...", Klodiana Lala speaks with names:
x

Aktualitet

The well-known former Albanian president celebrates his 78th birthday today, the special congratulations of the Academy of Sciences come: He left a quality mark in all stages of life

The well-known former Albanian president celebrates his 78th birthday today, the

Former president Rexhep Meidani celebrates his 78th birthday today. The Academy of Sciences of Albania has given a special congratulations to Meidan, who holds the high title of academician.

The Presidency of the Academy of Sciences wishes acad. Rexhep Meidanin:

The well-known former Albanian president celebrates his 78th birthday today, the

Happy birthday, dear Professor, our dear dear friend.

You are not only for us, but for the entire Albanian community of intellectuals, one of the most outstanding personalities of science and civic action.

Academician,   former president of Albania, Rexhep Meidani is one of those figures of the Albanian intellectual world who have left a quality personal mark in all stages of life, in all social times and political seasons, in their field of formation and in the public duties they have performed.

In his personality, family values ??are organically intertwined with those of citizens, the scientific personality with the high stature of the public official of the state.

Acad's birthday For Meidan, it is one more reason to congratulate him publicly as a friend and colleague, as an academic scientist, for everything he has achieved in his life, becoming a point of reference for the entire Albanian academic world and the wider world. 

Edhe 100, mik e koleg i shtrenjtë, me shëndet të mbarë e mendje të freskët, me rol gjithnjë evident në zhvillimin e dijes dhe lëvizjen shqiptare të mendimit.

Rexhep Meidani u lind në vitin 1944. Në rrethin e tij të jetës detyra më e lartë është ajo e Presidentit të Republikës së Shqipërisë (1997–2002), në kryerjen e së cilës u shqua për maturi dhe ekuilibër. Në jetën profesionale si fizikan ai ka fituar të gjitha gradat shkencore dhe titujt akademikë, që nga doktorata tek titujt “profesor” dhe “akademik”. Ai bën pjesë në atë grup ekspertësh të shkencave të sakta që u formuan në Perëndim dhe u shfaqën me zotësi konkurruese cilësore në atë mjedis në një kohë kur vendi ishte i mbyllur dhe nuk e njihte konkurrencën si faktor lëvizës të shoqërisë.

Akademik Rexhep Meidani kreu shkollën e mesme dhe studimet e larta në Fakultetin e Shkencave Natyrore të Universitetit të Tiranës (1966). U emërua pedagog në katedrën e fizikës në Universitetin e Tiranës (1966). Kreu studimet pasuniversitare në Francë, në Universitetin e Kanës dhe në Universitetin “Paris XI”, ku mbrojti dhe doktoratën e ciklit të tretë në fizikën e trupave të ngurtë (1973-1976), ndërsa në Shqipëri përgatiti dhe një doktoraturë të dytë për gradën “doktor”. Vijoi veprimtarinë mësimore e kërkimore në Universitetin e Tranës.

Si pedagog, përgjegjës katedre (1986-1990, 1992-1996) dhe dekan i Fakultetit të Shencave Natyrore (1988-1992), ka dhënë ndihmesë në zhvillimin e procesit mësimor e të veprimtarisë shkencore, sidomos në fushën e fizikës teorike (mekanikës kuantike, fizikës statike, fizikës së trupit të ngurtë etj.).

Akademik Meidani ka shkruar mj? numur artikujsh shkencor?, tekste si dhe monografi t? fush?s, t? botuara brenda dhe jasht? vendit si: “Mbi lëvizjen fizike” (1985), “Të vërtetat dhe të fshehtat e entropisë” (2006), “A është deterministe teoria kuantike? – debat filozofiko-shkencor” (2007), “Mbi hapësirë-kohën” (2008), “Ndikime filozofike të paradigmës ajnshtajniane” (2015), “Mbi ndërtimin e botës”, (2016), “Entropia: rregulli e kaosi, informacioni e evolucioni” (2017); “Bazat teoriko-konceptuale të fizikës” (1997), “Fizika statike dhe termodinamika I, II” (1985) etj.

Me ndryshimin e sistemit politik në Shqipëri, Rexhep Meidani u aktivizua në jetën politike e shoqërore dhe dha ndihmesë në proceset demokratike që nisën në vend. Në dhjetor 1990 u emërua kryetar i Komisionit Qendror të zgjedhjeve të para pluraliste. Në votimet e qershorit 1997 u zgjodh deputet në Kuvendin e Shqipërisë dhe në korrik 1997 u zgjodh President i Republikës së Shqipërisë, mandat të cilin e mbajti deri në vitin 2002. Gjatë viteve 1986-1990 ka qenë anëtar i Komitetit për Mirëkuptimin Ballkanik dhe në vitet 1994-1996, kryetar i Bordit të Qendrës Shqiptare të të Drejtave të Njeriut, kryetar i bordit të IKF.