BREAKING NEWS

"I was 10 meters away when we heard the incident..."/ Neutralized the aggressor who hit Berisha, Erzen Breçani recounts the moment of the intervention: Suspicious movements were caught in the yard of the DP before the protest, but...

"I was 10 meters away when we heard the incident..."/ Neutralized the
x
BREAKING NEWS

The attack on Berisha, Flamur Noka reveals the behind-the-scenes: I have reliable information that shows that...

The attack on Berisha, Flamur Noka reveals the behind-the-scenes: I have
x
BREAKING NEWS

"We risk going to civil war", Jozefina Topalli makes a strong warning: I hope we reflect, as...

"We risk going to civil war", Jozefina Topalli makes a strong warning:
x
BREAKING NEWS

"Infiltrated Gerti Shehu"/ The strong statement of the DP deputy: This is why the prosecution has issued an informal document

"Infiltrated Gerti Shehu"/ The strong statement of the DP deputy: This
x
BREAKING NEWS

Violence against Berisha/ Klodiana Lala discloses shocking details: the perpetrator has a history of injury, at the time of the attack it is suspected that he had with him...

Violence against Berisha/ Klodiana Lala discloses shocking details: the
x
BREAKING NEWS

"It had to be done"/ Raped Sali Berisha, Klodiana Lala discloses strong details from the bodyguard's conversation with the author

"It had to be done"/ Raped Sali Berisha, Klodiana Lala discloses
x
BREAKING NEWS

The attack on Sali Berisha, the British Embassy reacts strongly: Violence has no place in democracy, we support...

The attack on Sali Berisha, the British Embassy reacts strongly: Violence has no
x
BREAKING NEWS

What happened? Prime Minister Mitsotakis cancels the meeting with the Greek minority in Himara

What happened? Prime Minister Mitsotakis cancels the meeting with the Greek
x

Aktualitet

"The biggest threat to...", the US Ambassador makes the strong warning

"The biggest threat to...", the US Ambassador makes the strong warning

The 2BS Forum, one of the main political and security conferences in Southeast Europe, organized by the Atlantic Council of Montenegro, which is being held in the Montenegrin city of Budva, is focusing on the challenges brought about by Russia's war in Ukraine and the need for a Euro-Atlantic future for the countries of the Western Balkans.

In the panel on the future of the region, the American Ambassador in Podgorica, Judy Reising Rajnke, said that the biggest threat to Montenegro is a government that puts party interests before social ones.

Ms. Rajnke said that three types of threats have been identified - external, internal and existential.

"The world changed on February 24 in Russia's criminal attempt to destroy Ukraine's sovereignty. Therefore, our security cooperation is more important than ever. Internal threats are something that disturbs and increases divisions in society - she said.

Existential threats, she says, are something that endangers Montenegro's security in the long-term future, and that is the inability to tackle entrenched corruption.

"Corruption must be stopped and I want to say that the real threat is the government that succeeds in placing party interests over social interests," said Rajnke.

Ms Rajnke said that Russia's attack is not only an attack on Ukraine, but an attack on the security-based order.

"When you have an aggressor, you don't have a regular situation. We must continue the economic and diplomatic pressure on Russia and continue to support Ukraine," said Ambassador Rajnke.

She praised Montenegro's condemnation of Russia's fake referendum in Ukraine, condemning Russia's attempt to annex part of Ukrainian territory, but also criticized political representatives who did not clearly condemn Russian aggression.

"On the other hand, those Montenegrin leaders who failed to clearly and publicly condemn the Russian aggression, have shown that they do not share our Euro-Atlantic values", emphasized Judy Reising Rajnke.

The Deputy Secretary General of NATO, Mirco Joana, said that Russia is behind the cyber attack on the Government of Montenegro.

“Mali i Zi është i ekspozuar ndaj një sulmi kibernetik që vjen nga një grup rus, ne pamë diçka të tillë në Bosnje dhe Hercegovinë, kështu që do të shohim se çfarë do të ndodhë më pas. Por ne jemi të pranishëm, në Kosovë kemi 20 mijë ushtarë atje dhe kjo është prania më e fortë ushtarake në Ballkan, sepse duam të garantojmë paqen në rajon “, tha zoti Joana.

Ai kujtoi gjithashtu se Rusia filloi një luftë të tmerrshme, me pasoja që janë ende në vazhdim.

“ Zaporozhia dhe rajone të tjera me madhësinë e Portugalisë janë aneksuar në Rusi. NATO nuk do ta njohë kurrë këtë grabitje toke. Gjithashtu, retorika bërthamore është diçka që është përshkallëzuar sepse lufta nuk po shkon ashtu siç e ka imagjinuar Rusia, sepse Moska po përballet me rezistencë të fortë edhe nga njerëzit e zakonshëm”, tha zëvendëssekretari i përgjithshëm i NATO-s.

Ndërkaq, ish-ministrja e Mbrojtjes dhe organizatorja e këtij Forumi, Milica Pejanovi? ?uriši? tha se që nga 24 shkurti, kur filloi agresioni rus kundër Ukrainës, ne jetojmë në një botë krejtësisht tjetër.

“Agresioni rus kundër Ukrainës shënon fundin e një epoke sigurie që u krijua pas Luftës së Dytë Botërore. Disa e quajnë fundi i historisë moderne, për të cilën ka argumente të vlefshme. Ne po përballemi jo vetëm me një sulm ndaj Ukrainës, por edhe me vënien në pikëpyetje të vlerave të demokracisë, “ tha zonja Pejanoviq.

Ajo tërhoqi vëmendjen për ato prirje në rajon që vënë në dyshim të drejtat demokratike dhe që po ushtrojnë me një ndikim të rëndësishëm në dinamikën politike të karakterizuar nga paqëndrueshmëria, me potencial për të rrezikuar paqen tashmë të brishtë.

“ Mungesa e kapaciteteve demokratike, institucionet e dobëta dhe mungesa e fokusit të partnerëve perëndimorë kanë lehtësuar ndërhyrjen e aktorëve që duan të kërcënojnë BE-në dhe NATO-n përmes destabilizimit të rajonit”, tha zonja Pejanoviq.

I dërguari i posaçëm i BE-së për dialogun ndërmjet Beogradit dhe Prishtinës, Miroslav Lajçak, tha se lufta në Ukrainë solli një ndërgjegjësim në BE, për nevojën e integrimit të shpejtë të Ballkanit.

“Ata (BE-ja) e kuptuan se duhet ta shohin Ballkanin sa më shpejt në BE, sepse nuk dihet se sa do të jetë i qëndrueshëm”, tha zoti Lajçak.

Ai theksoi se kriteret teknike janë të rëndësishme për zgjerimin, por se përputhja me politikën e BE-së dhe standardet e saj është shumë më e rëndësishme.

Zoti Lajçak bëri thirrje për shtimin e angazhimit ndaj reformave dhe plotësimin e standardeve të nevojshme për integrim evropian dhe paralajmëroi se përkushtimi ndaj vlerave evropiane ka rënë.

“Raporti për progresin e Malit të Zi që do të publikohet ndoshta do të jetë më i keq se pesë vjet më parë. Bashkëpunimi rajonal është më i keq se pesë vjet më parë, kështu që të gjithë treguesit tregojnë se vendosmëria dhe përkushtimi ndaj reformave që do ta afronin BE-në janë më pak të pranishme sot”, tha zoti Lajçak.

Ai iu përgjigj edhe rezervave në rajonin e Ballkanit Perëndimor për hapat e përshpejtuar të afrimit të Ukrainës, Gjeorgjisë dhe Moldavisë me BE-në.

“Duhet ta dini se Evropa nuk po I kthen shpinën Ballkanit dhe fakti që po zgjerohemi në lindje nuk do të thotë se do të ketë ndikim negativ në Ballkan”, tha zoti Lajçak.

The 2BS (To Be Secure) Forum marks twelve years of efforts to influence, change and respond to various regional and global challenges.

Representatives of the diplomatic corps, international organizations, as well as well-known experts in the field of security and international relations are taking part in the Forum.

On Saturday, Ukrainian President Volodymyr Zelensky will speak via video link, addressing the participants of the Forum in Budva and the citizens of Cetina./VOA