BREAKING NEWS

Scary/ Lightning strikes in Berat, the house crumbles, the firefighters miraculously escape...

Scary/ Lightning strikes in Berat, the house crumbles, the firefighters
x
BREAKING NEWS

Covid-19 in Albania/ The Ministry of Health publishes the figures, here are how many new cases there have been in the last 24 hours

Covid-19 in Albania/ The Ministry of Health publishes the figures, here are how
x
BREAKING NEWS

The tragic event in Himare, Spartak Njela makes a strong statement about the former police officer: It turns out to be...

The tragic event in Himare, Spartak Njela makes a strong statement about the
x
BREAKING NEWS

Drastic change in temperatures, what is expected to happen with the weather tomorrow

Drastic change in temperatures, what is expected to happen with the weather
x
BREAKING NEWS

Frrok Çupi discovers the sensational names that have been removed from politics and exposes them all: Azem Hajdari told me that 'I will kill Berisha, or he will kill me', Ilir Meta wanted to execute Becchetti for 2 million euros, here how they poisoned...

Frrok Çupi discovers the sensational names that have been removed from
x
BREAKING NEWS

What is happening? Two explosions in Tirana / Explosives are planted in two apartments, the police reveal the details

What is happening? Two explosions in Tirana / Explosives are planted in two
x
BREAKING NEWS

Troubles for Ilir Meta are increasing, the Assembly asks the File Authority to publish the names of former insurance agents who are part of the Public Administration

Troubles for Ilir Meta are increasing, the Assembly asks the File Authority to
x
BREAKING NEWS

The behind-the-scenes "bombshell" is revealed, this is why Berisha took out the spy file from Meta, Begaj's decree, flirting with Rama and ambassador Kim made the head of "Foltore" mad

The behind-the-scenes "bombshell" is revealed, this is why Berisha
x

Aktualitet

"The High Judicial Council violated the law to the detriment of the citizens", Anila Hoxha brings out the behind the scenes and raises the alarm: They will act like Nastradini when they saw that he was sitting in vain and asked him ...

"The High Judicial Council violated the law to the detriment of the

Journalist Anila Hoxha has raised the alarm for the change of the new court map, which she considers a major violation to the detriment of citizens.

Full post:

The High Judicial Council violated the law to the detriment of citizens

Normally, discussions about the new court map, for which it is argued that the big problem of evacuation by vetting, will be solved by creating a second even bigger problem are passing in front of deaf listeners.

The government of the judiciary in this case, institutionalized as the High Judicial Council, insists that 18 courts should be merged with more emotional than factual justifications, unfounded in the highest interest of the citizen according to constitutional principles, for an efficient justice, for the citizen and not for a post mortum justice. As it is taken

Let's take the facts in turn

1. The High Judicial Council has flagrantly violated the law "On the organization of the judiciary in the Republic of Albania", number 98/2016. In order to conceive and insist on a court map in which all appeals merge into a single one in the capital and to remove with a drop of a pencil 9 courts of general jurisdiction, one must evaluate not only the actual context.

But as a leadership, the Klgj must look even further, in time and in assessments, not only in the costs and capacities of all courts. But what is more important, based on the expertise that has shown that the courts are decided according to the territorial division

2. nenet e këtij ligji të shkelura janë konkretisht neni 14 dhe 15 që flet për parime të rëndësishme mbi  të cilat kompetencat tokësore të gjykatave ( pra harta e re) duhet ti garantojë në mënyrë absolute, per cdo kend qe sot eshte nje qytetar e neser edhe vete kryeministri dhe ministrat.

a- ligji urdhëron  garantim të aksesit në gjykatë , që lidhet me afërsinë e individit me gjykatat. Kjo afërsi , as që garantohet për qytetarët , sa kohë studimi përmend se qytetarit do ti duhen 4 ore e 56 minuta  për të mbërritur dhe anasjelltas për tu kthyer ne qendren e banimit. Kështu që standarti suedes I aksesimit të gjykatave brenda dy orëve ngelet I pakrahasueshëm apo I llogaritur keq sepse në matematikë një plus një vazhdojnë të bëjnë 2.

b-  I njëjti nen thekson se kompetencat e gjykatave ( pra harta e re në këtë rast)   duhet të ulë kostot, me qëllim përdorimin me efektshmëri të burimeve publike. Kjo hartë nuk I ul kostot e asnjë qytetari , qofshin këto kosto financiare apo shprehur filozofikisht edhe vlerën/kosot e kohës. Burimet publike as që do të përdoren me efektshmëri , sa kohë KLGJ konsideron se do ti lërë nëpunësit nëpër gjykatat nëpër godinat gjyqësore që do mbyllen për të pritur qytetarë. Me fakt  do kemi një administratë që do veprojë si Nastradini që kur e panë se po rrinte kot dhe e pyetën : cfarë po bën ? Ai u përgjigj:- ja po mbaj qiellin mos  të rrëzohet

c- I njëjti nen i ketij ligji , kërkon rritje të cilësisë dh përshtatshmëri të shërbimeve të ofruara që sdo  as mend as llogari për ta kuptuar se cilësia as që do ofrohet, përderisa gjykatat ku do vërshojne  dosjet do kalojnë menjehere në kolaps. Cilësisht qytetari do marrë  drejtësi në kalendat greke, sepse e vërteta është që gjykata e apelit Tiranë ka kapitulluar me kohe prej  stokut te dosjeve që ka. Një gjyqtar gjykon krej i vetem rreth 3 mijë qe e presin ende kapice. Mjafton pak mbledhje dhe zbritje për tu qartësuar se në të vërtetë të gjitha dosjet nga Shqipëria do stivosen dhe  kjo gjykatë do kthehet në një magazinë fashikujsh. Për qyetarin nuk mendoi sërisht askush

2. argumenti I mungesës së gjyqtarëve është një qarje institucionale nga KLGJ por si ai i ferkimit te duarve nga Ponc Pilati. Mjafton një orientim dhe kërkesë drejtuar egzekutivit për të këmbëngulur në buxhete të mjaftueshme drejt shkollës së magjistraturës, ngritjen e koutave aty dhe prej andej shkollim magjistratësh prokurorë dhe gjyqtarë. Vetëm nëse anëtarët e KLGj të dehur nga ëndërrat e emërimit në gjykatën e Apelit Tiranë që kryhet mbas përfundimit të mandatit që mbajnë , mund ti shtyjë ata drejt një gafe të tillë katastrofike për drejtësinë qe sjell  gabime trashanike si mbyllja e gjykatës së Apelit Vlorë, Korcë dhe Shkodër ( shëmbuj sa për ilustrim)

3. mjafton një shembull dhe fakt marrë nga përqasja e hartës së re për të cilën egzekutivi duhet ta flakë në kosh.  Kjo KLGJ  e nderuar propozon hapjen e gjykatës administrative në Lushnjë dhe mbylljen e disa të tjerave me argumentin e ofrimit të drejtësisë pranë banorëve. Ne kete rast gjykata administrative e Lushnjes do mbledhe Saranden, Gjirolastren, Korcen, Vloren Fierin meqe Dendesia e popullsise ne Lushnje eshte e larte. Por Lushnja sipas kalkulimeve të Klgj ka 100 mijë banorë. Sipas të njëjtës matematikë Fieri ka 300 mijë banorë. Por ironikisht ju hiqet drejtësia 300 mijë banorëve te cilet duhet ta kene me larg dhe ju dërgohet 100 mijë të tjerëvë.

Ka një raport të zhdrejtë këtu, fakte që kërcasin dhe llogjike që nuk qëndron dhe akoma me tepër argumente të dobëta ne mos edhe skandaloze nga ana e Klgj.

I am not counting in this example the citizens of Saranda, Gjirokastra, Vlora, or on the other hand those from Tropoja, Kukes, Shkodra who will come to Tirana for a police fine lawsuit.

Do you really have it?

Finally some facts; Tirana Court of Appeals counts 18 thousand pending files, and is still judging 2017

- At the time of the Serious Crimes Court, which was the only special one at the national level, the serious problem of lack of access to justice was noticed, because due to problems with public transport, witnesses did not appear.

- the international principle is; send justice to the citizen and not the citizen to justice.