BREAKING NEWS

"Albanian gangs 'occupy' the streets of Britain", the Secretary of the Interior does not stop: This is only the beginning, here are the measures that will be taken

"Albanian gangs 'occupy' the streets of Britain", the
x
BREAKING NEWS

Shots fired in Kruja, suspected victims

Shots fired in Kruja, suspected victims
x
BREAKING NEWS

The citizenship scheme for investors, the EU reacts and gives a strong warning to Albania

The citizenship scheme for investors, the EU reacts and gives a strong warning
x
BREAKING NEWS

New details from the Vlora assassination have come to light: the two victims had clothes with them in the car, it is suspected that they were traveling towards...

New details from the Vlora assassination have come to light: the two victims had
x
BREAKING NEWS

"The hour of justice has come", ex-president Meta warns: Here's what will happen in September

"The hour of justice has come", ex-president Meta warns: Here's
x
BREAKING NEWS

The disappearance of Ervis Martinaj, the ex-prosecutor makes a sensational warning: SPAK and the police who are dealing with this case will be revealed very soon...

The disappearance of Ervis Martinaj, the ex-prosecutor makes a sensational
x
BREAKING NEWS

Murders in the country/ "The police are being used by politics", Bujar Leskaj harshly criticizes the government: Rama is encouraging gangs and mafia groups, then...

Murders in the country/ "The police are being used by politics", Bujar
x
BREAKING NEWS

"Elbasani in a critical situation", Ilir Meta raises the alarm: the city is abandoned in all perspectives

"Elbasani in a critical situation", Ilir Meta raises the alarm: the
x

Aktualitet

The crimes that shocked the country/ "In the murder of Aishe Vata, we identified the biological father of the fetus", how to identify the 'key' corpses, the tooth and the femur

The crimes that shocked the country/ "In the murder of Aishe Vata, we

From laboratory to laboratory, the Top Story film crew, for each environmental change in the DNA sector, asked you to change sterilized clothing. Experts at scientific levels compare the models for biological expertise by extracting criminal truths against murderers who, although they killed in a sophisticated manner, were betrayed by their bodies. The DNA sector was opened in 2009 shortly after Albania's judiciary was disturbed by the sensational assassination with suspect Lavdërim Tufa and where the DNA of a single strand of hair turned the trial of the kart track massacre into a judicial odyssey.

"This is a blood stain, on the basis of which we follow the profile of a person or several persons and with robotics extract what is needed for the investigation. We have a daily work process, the moment an author is taken out through the hair, we find hair in blankets, hats, clothes, the hair is opened, photographed and sampled", says Erida Mesi, biologist expert.

But recently, court requests for paternity recognition have increased.

"These are expertise that last one or two days", explains Mesi to journalist Anila Hoxha.

"At that time we did not have a DNA laboratory, for all these events we kept evidence files in the hope that when these evidences were implemented in the laboratory and in fact it happened that we kept evidence at minus 40 degrees and through which we have obtained", says Armanda Deda, biological expert.

As the biologists and geneticists of the scientific police are weighing the results to build the profiles for a crime with an exchange of firearms that happened in Elbasan, for Professor Zaimi the silent work of experts inside the laboratories is understood only when a murderer is arrested.

"It was the case of Aidhe Vata's murder, we stayed on the ground, took profiles and found out that the deceased was murdered, and we found out with DNA that the deceased was pregnant and what was the author's profile. This happened within 48 hours and this case was the first that shocked the police and they realized how important this is", explains Ela Zaimi, head of the biological and DNA examinations sector.

Is it difficult to identify the missing?

E vështirë por ne kemi identifikuar dy deri tani, njëri prej tyre nga femuri i dhëmballës, thotë ekspertja. Dosja nën hetim e zbardhur së fundmi përmes ADN-së është identifikimi në krye të shtatë viteve si i zhdukur i fëmijës Mariglen Gjonaj, për të cilin familja denoncoi dhe kërkoi kohë mbas kohe fatin e tij
Sinkron Ela Zaimi. Kemi pak kërkesa relativisht ne gamen e personave qe po ekzaminohen në Shqipëri, por kemi mjaft kërkesa nga vendet europiane sepse shtetas te humbur raportohen përditë dhe na kërkojnë të kryejnë krahasimin e regjistruar në databasen tonë.

“Ishte një adoleshent i zhdukur në zonën e Lezhës, kockat e tij kishin dalë në sipërfaqe nga kafshët, ekspertët na sollën mbetje kockore, ne bëmë krahasimin me familjen e tij dhe identifikimin e kockave”, shprehet Aleksandër Bushati, ekspert ADN-je.

“Jo vetëm qytetarët që kanë kërkuar të afërmit që pretendohet që është i zhdukur apo me të vërtetë mund të jetë i zhdukur por edhe institucionet të tjera të viktimave të komunizmit që është një institucion prestigjoz ka kryer një marrëveshje me policinë që ne të japim kontributin tonë si polici shkencore për gjetjen e viktimave të komunizmit. Përmes AND së kockave është hera e parë realizon edhe ADN e kockave është një pajisje që falë ndërhyrje që falë lidershipit të policisë dhe ministrit të Brendshëm të blihet kjo pajisje. Ne e kemi vënë në punë sepse ne kemi kualitete me nivel të lartë dhe me integritet të lartë për gjetjen e zhvillimin e ADN-së“, thotë eksperti Niko Brahimaj.

 

 

Most read