BREAKING NEWS

"Albanian gangs 'occupy' the streets of Britain", the Secretary of the Interior does not stop: This is only the beginning, here are the measures that will be taken

"Albanian gangs 'occupy' the streets of Britain", the
x
BREAKING NEWS

Shots fired in Kruja, suspected victims

Shots fired in Kruja, suspected victims
x
BREAKING NEWS

The citizenship scheme for investors, the EU reacts and gives a strong warning to Albania

The citizenship scheme for investors, the EU reacts and gives a strong warning
x
BREAKING NEWS

New details from the Vlora assassination have come to light: the two victims had clothes with them in the car, it is suspected that they were traveling towards...

New details from the Vlora assassination have come to light: the two victims had
x
BREAKING NEWS

"The hour of justice has come", ex-president Meta warns: Here's what will happen in September

"The hour of justice has come", ex-president Meta warns: Here's
x
BREAKING NEWS

The disappearance of Ervis Martinaj, the ex-prosecutor makes a sensational warning: SPAK and the police who are dealing with this case will be revealed very soon...

The disappearance of Ervis Martinaj, the ex-prosecutor makes a sensational
x
BREAKING NEWS

Murders in the country/ "The police are being used by politics", Bujar Leskaj harshly criticizes the government: Rama is encouraging gangs and mafia groups, then...

Murders in the country/ "The police are being used by politics", Bujar
x
BREAKING NEWS

"Elbasani in a critical situation", Ilir Meta raises the alarm: the city is abandoned in all perspectives

"Elbasani in a critical situation", Ilir Meta raises the alarm: the
x

Aktualitet

"A place in the Serbian Assembly, extremely important", Shaip Kamberi, the voice of the Albanians in the Serbian Parliament

"A place in the Serbian Assembly, extremely important", Shaip Kamberi,

"Winning a seat in the Assembly of Serbia is extremely important for the Albanian side, especially for those parties that defend the idea of ??parliamentarism and consider it decisive in the efforts of Albanians for their rights".

This is what Shaip Kamberi, representative of the "Coalition of Albanians of the Valley", said in an interview for Radio Free Europe, a list that won a mandate in the Serbian Assembly after the elections were repeated several times in Ternoci-e-Madh, in the south of Serbia.

The Republican Election Commission on July 5 confirmed the final results of the Serbian parliamentary elections that were held on April 3 and also confirmed that this list of Albanians won a mandate in the Assembly.

With this, the Assembly of Serbia won another opposition vote, the only one that can speak directly on behalf of the Albanian national minority.

But it took three months for the Albanians to win a mandate. The elections in Tërnocin e Madh, a village in the Municipality of Bujanoci, were repeated four times and only on the fifth time, on June 30, the voting ended without any complaints.

The epilogue at the end was 698 votes for Kamber's list out of 725 voters. Kamber's list won the mandate instead of the Socialist Party of Serbia, a long-time partner of the ruling Serbian Progressive Party. Because of this single mandate, the vote was repeated several times.

Priority, economic development

Kamberi, who was also a deputy in the previous parliamentary legislature, said that during the past mandate, the position of Albanians living in the south of Serbia has not improved significantly, therefore he will not change the priorities of his activity in the Assembly.

According to him, the priorities of the Albanians living in the south of Serbia are defined in the "Seven Point Plan", a document that the representatives of the Albanians sent to the Serbian Government almost a decade ago.

"First of all, it is the integration of Albanians in state and public institutions. These are the problems and issues that exist in education, especially the issue of recognition of diplomas and, of course, the economic development of this region", said Kamberi.

Among other priorities, Kamberi mentioned the economic development in the south of Serbia.

It is estimated that close to 60,000 Albanians live in Serbia, mainly in three municipalities in the south of the country: Preshevo, Medvegja and Bujanoc.

These three municipalities are among the most underdeveloped municipalities in Serbia. There is no accurate data on the number of unemployed people, but the mayor of the Municipality of Preševo, Ardita Sinani, declared for BIRN in May 2021 that unemployment in her municipality was around 70 percent.

"Due to the lack of jobs, many young people, Albanians and Roma, are leaving here, therefore the economic development of this part will be one of our priorities and it should also be a priority of the new Government", said Kamberi.

Correction factor

Naim Leo Beshiri from the non-governmental Institute for European Affairs, told Radio Free Europe that he does not expect any different dynamics in the work of the Assembly after receiving the mandate of the deputy from the "Coalition of Albanians of the Valley".

"The representative of the Albanians was in the opposition in the previous legislature and is expected to be so in this legislature as well", said Beshiri.

In the last legislature, Shaip Kamberi was the chairman of the Parliamentary Group of the United Valley - SDA Sanxhak.

During the year and a half that legislature was in office, Kamberi was one of the few critical voices in the Assembly, as most of the opposition boycotted the elections that were held in June 2020.

Kamberi accused the Government led by the Serbian Progressive Party of autocracy and totalitarianism and said that in Serbia "xenophobia is flourishing" and threats are being made against non-majority communities.

The Assembly is the place where it is good to hear the voice of the non-majority communities, Beshiri said, but emphasized that the representative of the Albanians in the Serbian Assembly will face restrictions.

"So far it has proven to be a good corrective factor. Kamberi's speeches in the Assembly have been noticed several times, but if he acts as an independent deputy, according to the Assembly's regulations, he will have very little time to present his arguments", said Beshiri.

Urimet nga rajoni

Që nga 30 qershori, Kamberi dhe “Koalicioni i Shqiptarëve të Luginës” kanë marrë urime të shumta nga vendi dhe rajoni. Ndër personat që kanë uruar Kamberin ishte edhe kryeministri i Shqipërisë, Edi Rama, si dhe Ermina Lekaj Përlaskaj, deputete shqiptare në Kuvendin e Kroacisë.

“Në Kuvendin e Serbisë kemi të vetmin deputet shqiptar i cili do të jetë zëri i shqiptarëve. Edhe pse e dimë që aty është e vështirë të realizohen të drejtat e shqiptarëve prapëseprapë zëri i Shaipit do të jetë një dritare për BE-në, që do të tregojë se Serbia shkel të drejtat elementare të shqiptarëve”, ka shkruar ajo në Facebook.

Kamberi tha se në luftën sfilitëse për të fituar mandatin e deputetit në Kuvendin e Serbisë, sigurisht se nuk do të kishin sukses pa miqtë dhe zyrtarët që kanë përkrahur kandidaturën dhe nevojën e shqiptarëve për të luftuar për mandatin e deputetit.

“Sa i përket mbështetjes së zyrtarëve nga Kosova dhe Shqipëria, mendoj se është sinjal i mirë sepse fakti është se ata kërkojnë që ne të integrohemi në këtë shoqëri, gjë e cila kontribuon në stabilitetin për të cilin po përpiqet i gjithë Ballkani”, tha Kamberi.

Me kë mund të bashkëpunojë përfaqësuesi i shqiptarëve?

Partia Përparimtare Serbe (SNS), që udhëhiqet nga presidenti aktual i Serbisë, Aleksandar Vuçiq, në legjislacionin e ri parlamentar do të ketë 120 deputetë dhe e vetme nuk do të mund të formojë shumicën parlamentare.

Opozita e Bashkuar e Serbisë e udhëhequr nga Partia për Liri dhe Drejtësi e Dragan Gjilas ka fituar 38 ulëse në Kuvendin e ri.

Partnerja e mëhershme e partisë së Vuçiqit, Partia Socialiste e Serbisë (SPS) ka fituar 31 mandate.

Koalicioni i të gjelbërve të majtë, Moramo (Ne duhet) ka fituar 12 ulëse. Po ashtu janë edhe disa parti parlamentare djathtiste – Zavetnici (Të betuarit) dhe Dveri me dhjetë deputetë dhe koalicioni NADA (Shpresa) me 15 deputetë.

Në mesin e listave që përfaqësojnë komunitetet joshumicë në legjislaturën e re do të jenë edhe: Partia e Hungarezëve të Vojvodinës (SVM) me gjashtë deputetë, Partia e Drejtësisë dhe Pajtimit me tre, dhe SDA Sanxhak dhe Së Bashku për Vojvodinën me nga dy deputetë.

Kamberi tha se është mirë që në legjislaturën e re do të ketë më shumë deputetë të opozitës, sepse është, të paktën formalisht, një pasqyrë e demokracisë dhe parlamentarizmit. Ai shtoi se shpreson se do të mund të ngrehë çështje të ndryshme që do të jenë në interes të përbashkët me deputetët e tjerë të opozitës.

“Ne do të vazhdojmë bashkëpunimin me Partinë e Veprimit Demokratik [SDA] Sanxhak dhe do të shohim se me kë do të mund të bashkëpunojmë. Ne sigurisht që mund të bashkëpunojmë me të gjitha ato parti që duan vlera të përbashkëta, pra në radhë të parë me Bashkimin Evropian dhe me vlerat që i përfaqëson BE-ja”, tha Kamberi.

I pyetur nga REL-i se si e sheh bashkëpunimin me partitë demokratike opozitare, të cilat nuk e njohin pavarësinë e Kosovës, siç janë Partia për Liri dhe Drejtësi dhe Partia Popullore, Kamberi tha se bashkëpunimi me parti të tilla është i pamundur.

“Qëndrimi ynë për pavarësinë e Kosovës është i qartë. Pavarësia e Kosovës është e njohur dhe kjo nuk mund të ndryshojë. Çdo interpretim tjetër është mospranim i realitetit dhe mashtrim i votuesve. Për këtë arsye ne nuk mund të bashkëpunojmë me këto opsione politike”, tha Kamberi.

Ai theksoi se një avokim i përbashkët për integrimet evropiane, pa një qëndrim të qartë për pavarësinë e Kosovës, nuk është një argument mjaft i fortë për bashkëpunim eventual në Kuvendin e Serbisë dhe se çështja e Kosovës lidhet drejtpërdrejt me procesin e integrimeve evropiane.

“Për çështjen e integrimeve evropiane edhe qëndrimi ynë është i qartë. Duhet të përshpejtohet i gjithë procesi dhe integrimi evropian duhet të jetë synimi kryesor i politikës së jashtme të Qeverisë së re. Politika e uljes në shumë karrige vetëm sa ka dëmtuar procesin e integrimit në BE dhe kjo duhet të ndalet”, tha Kamberi.

Në legjislaturën e re të Kuvendit të Serbisë, Shaip Kamberi, do të jetë në një pozitë specifike, për dallim nga mandati i kaluar kur ishte i vetmi deputeti i opozitës, tani ai do të jetë i vetmi deputet në Kuvendin serb që e njeh pavarësinë e Kosovës.

Mandati i tij i mëparshëm parlamentar u karakterizua me një fjalim të gjatë në seancën për zgjedhjen e Qeverisë, seancë në të cilën ai kritikoi ashpër Qeverinë e Aleksandar Vuçiqit dhe e akuzoi për shkatërrimin e demokracisë.

Në legjislaturën e re, Kamberi shpreson se do të mund të iniciojë një sërë temash të rëndësishme për komunitetin shqiptar, por edhe për të gjithë qytetarët e Serbisë. Njëra ndër këto nisma ai tha se do të jetë edhe nënshkrimi i marrëveshjes përfundimtare me Kosovën.

Një opozitë e fragmentuar

Naim Leo Beshiri e përjashtoi mundësinë që deputeti i “Koalicionit të Shqiptarëve të Luginës” të bashkëpunojë me deputetët e partive të djathta, siç janë ata të Partisë së Hungarezëve të Vojvodinës.

“Partia e Hungarezëve të Vojvodinës është mjaft e afërt me partinë e kryeministrit hungarez, Viktor Orban, dhe deri më tani ka qenë gjithmonë në shumicën qeverisëse ose ka mbështetur Qeverinë në Kuvend. Kështu që as me këtë parti nuk do të mund të bashkëpunojë shumë”, theksoi Beshiri.

Kur flitet për koalicione më të mëdha opozitare, sikurse Opozita e Bashkuar e Serbisë dhe Moramo, Beshiri tha se ka disa fërkime brenda këtyre blloqeve, kështu që tani nuk është lehtë të flitet për bashkëpunimin e tyre me grupe të tjera parlamentare.

“Është e qartë se opozita është shumë e fragmentuar dhe se edhe pse do të sjellë një dinamikë dukshëm më të madhe në diskutimet parlamentare, do ta kenë të vështirë të pajtohen për veprime të përbashkëta, prandaj mund të kemi një periudhë të trazuar parlamentare”, vlerësoi Beshiri.

Problemet e shumta të komunitetit shqiptar në Serbi

Përfaqësuesit e shqiptarëve në Serbi prej vitesh kanë ngritur zërin për problemet me të cilat përballet komuniteti shqiptar. Në fillim të qershorit, në Shtetet e Bashkuara nisi lobimi që në agjendën e Kombeve të Bashkuara të vendoset çështja e komunave Preshevë, Medvegjë dhe Bujanoc – që njihen edhe me emërtimin Lugina e Preshevës – ku jeton shumica e popullsisë shqiptare.

Siç kishte shpjeguar atëbotë për REL-in kryetari i Këshillit Kombëtar të Shqiptarëve, Ragmi Mustafi, propozimi i tyre është që të vendosen “standarde të unifikuara për trajtimin e pakicave kombëtare” paralelisht me normalizimin e raporteve midis Prishtinës dhe Beogradit.

Po ashtu, më 2013 përfaqësuesit e shqiptarëve nga tri komunat në jug të Serbisë, i kishin dorëzuar Qeverisë serbe “Planin Shtatëpikësh”, në të cilin ishin paraqitur problemet e komunitetit shqiptar në jug të Serbisë dhe propozimet e tyre për zgjidhjen e këtyre problemeve.

Ky plan po ashtu propozon integrimin e plotë të shqiptarëve në institucionet shtetërore në përputhje me pjesëmarrjen proporcionale në popullsinë e çdo vetëqeverisjeje lokale, zhvendosjen e forcave speciale të policisë dhe krijimin e kushteve të duhura për kthimin e popullsisë së zhvendosur.

Plani po ashtu propozon rimëkëmbjen e shpejtë ekonomike në komunave në Luginë të Preshevës si dhe decentralizimin e sistemit të gjyqësorit.

Dokumenti po ashtu vë në pah problemet për njohjen e diplomave të lëshuara në Kosovë dhe problemin e mungesës së teksteve shkollore.

So far, only the last issue has been resolved. At the end of 2021, representatives of the Ministry of Education of Serbia and the National Council of Albanians reached an agreement on textbooks in the mother tongue for students of the Albanian community. /Rel

Most read