BREAKING NEWS

Asked about investments in the north, Rama openly admits: It is a debt that we will repay, but ... ('LIVE' Conference)

Asked about investments in the north, Rama openly admits: It is a debt that we
x

Aktualitet

"Tirana does not have the highest mortality from COVID-19", epidemiologist Alimehmeti publishes data and reveals the most problematic counties in our country

"Tirana does not have the highest mortality from COVID-19",

Epidemiologist Ilir Alimehmeti through a post on social networks has rejected all claims that Tirana is the city with the highest mortality from COVID-19. According to Alimehmet, there are indeed a large number of cases in Tirana, but we must also see the fact that this is one of the cities with the largest population in relation to other cities.

Full post:

"If you torture the data enough, they will be confessed."

Cit .: Prof. Ronald H. Coase

???????? My friends, it is time to take a closer look at our official data!

 The WHO slogan "Test, Test, Test" is already coming to us in a dream, but we have probably overlooked the real importance.

 Let’s look at our data and understand more!

???????? The Ministry of Health provides us daily with a data bulletin that needs clearer processing in order to be more accessible to the general population.

 The false impression has been created that Tirana has the highest number of cases and mortality, where we see that Tirana has had 30,500 cases while the second district is Fieri with 5,855 cases where it mistakenly looks like Tirana has 5.2 times more cases.

 This is partly understandable because it is the county with the highest population count and its highest density, but ONLY PARTIALLY!

 To regulate this phenomenon, it is enough to express the data for every 100,000 inhabitants and not in absolute values.

Nëse e bëjmë vërejmë se rastet e evidentuara për 100.000 banorë sipas qarkut riformatohen shumë.

Në detaj:

 Berat 2.373 raste

 Dibër 1.394 raste Durrës 1.931 raste

 Elbasan 1.510 raste

Fier 2.020

Gjirokastër 3.616

 Korçë 1.733 Kukës 2.083

 Lezhë 2.725

 Shkodër 1.971 Tiranë 3.366

 Vlorë 2.184

Vini re se si tashmë numrin më të lartë e ka Gjirokastra dhe Tirana del në vend të dytë.

 Të njëjtin kuadër shohim edhe me humbjet e jetës.

Në total, Tirana ka 534 humbje jete dhe i dyti vjen Durrësi me 133 humbje jete, pra duket sikur Tirana ka 4 fish më shumë vdekje.

  Nëse e bëjmë llogarinë për 100.000 banorë, Tirana mbetet e para por shifrat janë shumë më të përafërt dhe tani diferenca me Durrësin nuk është 401% por 22% (ridimensionim 401/22 = 18 herë më i ulët).

 KUJDES: Siç e dimë të gjithë, diferenca ndërmjet Tiranës dhe qarqeve të tjerë nuk është vetëm numri i popullatës, por është edhe fakti se Tirana është zona më e fuqishme ekonomike, administrative dhe politike.

 Këtë e vëmë re shumë lehtë në numrin e testimeve të kryera në Tiranë në krahasim me qarqet e tjera.

 Në krahasim me Tiranën, për çdo 100.000 banorë:

 Berati ka bërë 4.5 fish më pak testime

 Dibra ka bërë 5.2 fish më pak testime

 Durrësi ka bërë 4.2 fish më pak testime

 Elbasani ka bërë 7.4 fish më pak testime

 Fieri ka bërë 8.0 fish më pak testime

 Gjirokastra ka bërë 2.2 fish më pak testime

 Korça ka bërë 6.7 fish më pak testime

 Kukësi ka bërë 2.5 fish më pak testime Lezha ka bërë 3.4 fish më pak testime

 Shkodra ka bërë 4.3 fish më pak testime

 Vlora ka bërë 5.4 fish më pak testime

 Duke e ditur që “TEST, TEST, TEST” është strategjia e duhur, vëreni se si përqindjet më të ulëta të testimeve pozitive vërehen pikërisht në qarqet ku është testuar më shumë për çdo 100.000 banorë, ku tashmë duket se Tirana është qarku më i mirë, pra me përqindjen më të ulët.

Në detaj:

 Berati 43.8%

Dibra 29.5%

 Durrësi 33.7%

 Elbasani 45.9%

 Fieri 66.4%

 Gjirokastra 32.5%

 Korça 47.7%

 Kukësi 21.3%

 Lezha 38.6%

 Shkodra 34.4%

 Tirana 13.8%

 Vlora 48.7%

 E për më shumë, për ata që ende kanë dyshime që rritja e testimeve është faktor kyç, vëreni se si numri i rasteve dhe i vdekjeve është më i ulët pikërisht në qarqet ku kryhen më shumë testime.

Në detaj, për çdo 1.000 testime:

Berati ka 438 raste

Dibra ka 295 raste

Durrësi ka 337 raste

 Elbasani ka 459 raste

Fieri ka 664 raste

 Gjirokastra ka 325 raste

Korça ka 477 raste

Kukësi ka 213 raste

 Lezha ka 386 raste

Shkodra ka 344 raste

Tirana ka vetëm 138 raste

Vlora ka 487 raste.

E njëjta gjë vërehet me humbjet e jetës, ku për çdo 1.000 testime:

Berati ka 7.7 humbje jete

Dibra ka 4.2 humbje jete

Durrësi ka 8.0 humbje jete

Elbasani ka 13.8 humbje jete

Fieri ka 13.4 humbje jete

Gjirokastra ka 4.7 humbje jete

Korça ka 9.4 humbje jete

 Kukësi ka 3.9 humbje jete

 Lezha ka 6.1 humbje jete

Shkodra ka 6.5 humbje jete

Tirana ka vetëm 2.4 humbje jete

 Vlora ka 6.1 humbje jete.

Shifrat janë kokëforta miqtë e mi dhe nuk të lënë të hamendësosh.Prandaj shtimi i testimeve të shpejta është element kyç dhe duhet të liberalizohen dhe të përdoren masivisht.

By testing more it seems as if the figures go worse in the short term, but in fact they simply point out to us what really happens with or without testing, but enabling us to act, which in the absence of testing is necessarily less informed and more incorrect.

Dr. Shk. Ilir Alimehmeti

Epidemiologist Clinic

Faculty of Medicine, UMT

For details:

https://coronavirus.al/statistika/

"Tirana does not have the highest mortality from COVID-19",