BREAKING NEWS

Prime Minister Rama gives the coded message, warns of great change in Albania

Prime Minister Rama gives the coded message, warns of great change in Albania
x

Aktualitet

Earthquake damaged by the earthquake in Kavaja, Veliaj: Good day for education, optimal conditions for children

Earthquake damaged by the earthquake in Kavaja, Veliaj: Good day for education,

The new 9-year school "Shtodhër" in Helmës, Kavaja is nearing completion, more beautiful, stronger and with optimal conditions according to the best European standards for children and teachers. Political Coordinator Erion Veliaj together with the Mayor of Kavaja, Redjan Krali and Deputy Minister of Infrastructure, Etjen Xhafajt inspected the construction site in the new school, where the preschool system is integrated, while sports fields have been added.

Veliaj said that the reconstruction process is continuing throughout the territory affected by the November 26 earthquake, emphasizing that work is being done with the same pace and quality, both in the center and in the suburbs, to provide every community with the best possible service. good.

"It is a one-year period from the earthquake, where we had probably one of the most dramatic years in Albania. The anniversary of the earthquake will be remembered, not with pain, but now with a resurgence, even with a renaissance of education, especially in the suburban areas. And the fact that everything is getting much better, to resist not only the earthquakes, as the school was yesterday, but the fact that the school is even stronger, even better, even more accessible, and the fact that work is being done the same in the center of Tirana and on the outskirts of Tirana, both in the center of Kavaja and in the suburbs of Kavaja, both in the communities that may be bullfighters, and in the communities that may have been populated with immigrants, especially in those communities where the Roma and Egyptian population have the same quality, the same standard, as all other schools in Albania have ", said Veliaj. Describing it as a good day for education in our country, Veliaj said that he is moving at a high pace with the reconstruction of houses, both in Tirana and Kavaja, but above all with schools.

The political coordinator of Kavaja said that cooperation and solidarity has a positive impact on facing the difficult challenges we are facing, such as the earthquake and the pandemic.

"I strongly believe that when we are together we can do wonderful work. The fact that now Tirana and Kavaja in this cooperation, for the next campaign, but also for an effort to take further, not only the reconstruction process, but all the transformation and recovery after the earthquake, I believe does us honor. It is better when we grow up together, than for each other, and lack solidarity. Therefore, if I have a message for the approach of the holidays, if all this history of the pandemic and all the challenges with the earthquake taught us something, it is that "unity brings strength", produces results, we stand up faster, and support each other ", he said.

Veliaj nënvizoi se procesi i ringritjes në Shqipëri pas tërmetit ka ecur edhe më shpejt se shumë vende të tjera edhe më të mëdha. “Edhe kryeministri ka qenë gjithë kohën i preokupuar dhe me merak, a do arrijmë dot brenda afatit që disa nga këto punë të shpërndahen në qindra kantiere, në gjithë territorin e prekur nga tërmeti, do të mbaronin në afat; sot mund të themi që po. Edhe fakti që shkollat edhe në periferi po mbarojnë në afat dhe me të njëjtën cilësi, është një moment krenarie. Edhe vërtet tërmeti na rrëzoi, por fakti që u ngritëm shpejt, ndoshta edhe më shpejt se shumë vende të tjera që janë më të zhvilluara dhe kanë më shumë pasuri, por prej burokracisë ju ka marrë vite rimëkëmbja; na bën të ndihemi vërtet mirë, edhe besojmë që më e mira është akoma përpara”, deklaroi Koordinatori politik i Kavajës, Erion Veliaj.

Zv.ministri i Infrastrukturës, Etjen Xhafaj, u shpreh se rindërtimi i shkollës pa kaluar një vit nga tërmeti, i vjen në ndihmë komunitetit të zonës, në mënyrë që fëmijët të mos jenë të detyruar të lëvizin drejt shkollave më të afërta.

“Është shumë e rëndësishme të gjykojmë se e para nuk janë vetëm dhe sigurisht bashkia dhe qeveria u janë gjendur në këtë moment të vështirë dhe brenda vitit shkolla është gati, më e mirë seç ka qenë dhe sigurisht me një mundësi përdorimi jo vetëm si një qendër e dijes por edhe si qendër komunitare jo vetëm për fshatin “Shtodher” por dhe për të gjithë njësinë administrative”, theksoi zv.ministri.

Për kryebashkiakun e Kavajës, Redjan Krali, shkolla e re i jep mundësi fëmijëve të zonës të shkollohen në kushte shumë të mira.  “Parashkollorët janë 33 dhe 132 janë nxënës. Këtu është dhe pjesa e madhe komuniteti egjiptian. Më vjen mirë, e shoh me kënaqësi të jashtëzakonshme këtë pjesë se unë vet kam mbaruar te “Mehmet Baba Musta” ku shkolla ka qenë e gjitha pa xhama. Më vjen mirë që e ardhmja në Kavajë, brezi i ardhshëm të rritet në kushte të jashtëzakonshme, optimale, të ketë kapotë, ashensor, ngrohje, siç e meritojnë. Jam tepër i privilegjuar që realizohen gjithë këto objekte kaq të mëdha”, tha Krali.

The earthquake of November 26 caused great material damage in Kavaja, and following the reconstruction process in this district, it is planned to build 3 educational buildings, 9 residential buildings and over 100 private apartments which are considered uninhabitable.

Earthquake damaged by the earthquake in Kavaja, Veliaj: Good day for education,