BREAKING NEWS

Over 4 thousand tests! The data are revealed, how many new cases with COVID were registered in the last 24 hours in Albania, the 'hottest' areas are revealed

Over 4 thousand tests! The data are revealed, how many new cases with COVID were
x

Aktualitet

THE BACKGROUND IS WHITE! Problems with two cars and an apartment put the well-known prosecutor in trouble

THE BACKGROUND IS WHITE! Problems with two cars and an apartment put the

Prosecutor Tasim Puci closed his hearing on Tuesday on foot, while reading a statement with biblical references on responsibility and holding it. "I always knew I would be held accountable someday," Puci said.

In his speech he referred to the Independent Qualification Commission as the "last judge" whose task according to biblical reference was to divide the weeds and the wheat even though they had grown up together.

As stated at the hearing, the body headed by Olsi Komici, with rapporteur Suela Zhegun and member Genta Tafa (Bungon), had investigated Puci on all three criteria and based on the report, he was found to have problems in all three.

But from the attitudes at the hearing and the question-and-answer discussion, the Commission appears to have focused on Puci's estate, mainly a 108-square-meter apartment in the name of the father-in-law, but which had a lighting contract in Puci's name. The latter turned out to have made a notarial contract, from which it was implied that he had owned the apartment, which he denied during the hearing. But what had happened remained unclear.

Tasim‌ ucPuci‌ started his career in the justice system in 1998 as a Judicial Police officer and worked as a prosecutor in the Prosecutions of Berat, Çorovoda and Lushnja.

Relation on wealth

.The High Inspectorate of Declaration and Control of Assets and Conflict of Interest had brought to KPC a negative report on Puci. According to this report, Puci had concealed assets, had no legal sources and had inaccurate and false declarations of assets.

The commission said from the verification that on behalf of the entity there was in fact neither movable nor immovable property. According to Zhegu, two cars declared by Puci owned by him and for which there were sale-purchase contracts, were never registered with the General Directorate of Road Transport.

Zhegu tha se ishin ngritur dyshime se mos regjistrimi i makinave të blera në vitet 2000, njëra prej të cilave e shitur më pas për skrap, ishte bërë me qëllim shmangien e pagesës së detyrimeve. Komisioni sipas relatores i kishte kaluar Pucit barrë prove për mos regjistrimin e makinave.

Puci pretendoi në seancë se ai nuk i kishte përdorur makinat dhe se si e para edhe ajo që kishte tani, qëndronin të parkuara në oborrin e prokurorisë, pasi ai jetonte afër dhe nuk lëvizte me to. Puci duke iu referuar një aksidenti në vitin 2002, deklaroi se kishte një farë fobie nga makinat, por tha se do bënte regjistrimin.

Por Komisioni vuri në dukje se makina e dytë ishte përdorur dhe ndaj saj kishte tre gjoba nga policia, të cilat nuk ishin paguar. Puci pranoi marrjen e gjobave, njëra prej të cilave ishte për lëvizje me patentë të skaduar, por tha se ato ishin vendosur në rastet e rralla që makina ishte përdorur, duke këmbëngulur se ishin lëvizje emergjente.

Pasuria tjetër në diskutim ishte apartamenti, me të cilin Puci pretendoi se nuk kishte asnjë lidhje dhe as nuk kishte qenë në të më shumë se 2-3 herë. KPK nga ana e saj kishte gjetur një kontratë me OSHEE në emër të tij për atë apartament, një kontratë sipërmarrje dhe një kontratë noteriale të vitit 2011 në të cilën ai hiqte dorë nga të drejtat prej apartamentit dhe ja kalonte këto vjehrrit.

Në këtë kontratë thuhej se Puci kishte shlyer gjithë vlerën e apartamentit. Bazuar mbi këtë kontratë KPK gjeti se ai ishte me bilanc negativ prej rreth 2 milion lekë dhe se nuk kishte pasur mundësi të paguante apartamentin.

Puci në fjalën e tij mohoi të kishte në pronësi hyrjen. Ai tha se ajo ishte blerë nga vjehrri dhe kunati dhe se ai kishte paguar vetëm një faturë në emër të kompanisë dhe ajo faturë ishte paguar pasi i vjehrri kishte qenë i pamundur me shëndet.

Puci paraqiti dokumente të tjera nga ato që referoi KPK, duke vënë në dukje një kontratë sipërmarrje mes vjehrrit dhe kompanisë së ndërtimit dhe kontratën e shit-blerjes. Ai tha se dokumentet e tjera ishin në emrin e tij për arsye që ai nuk i dinte dhe se nuk kishte qenë në dijeni të tyre. “Në fillim u terrorizova”, tha Puci për kontratën noteriale.

Në seancë u la të kuptohej që ai kishte dhënë shpjegime të ndryshme me shkrim, duke pranuar se mund të kishte firmosur si garantues, ndërsa gjatë pyetjeve mbajti qëndrimin se nuk e dinte arsyen e këtyre kontratave, që mund të ishin bërë nga vjehrri dhe kompania e ndërtimit.

Puci tha si argument në favor të tij se vjehrri në testament apartamentin ia kishte lënë nipit të tij që jetonte në SHBA, pasi i biri ishte ndarë nga jeta. Ai tha se nuk kishte jetuar aty dhe se familja e tij kishte jetuar në Berat deri në vitin 2017 dhe se gruaja dhe fëmijët po jetonin me vjehrrin vetëm pas vdekjes së bashkëshortes, për tu kujdesur për të. Ai tha se ai vetë vijonte të qëndronte në Berat edhe në fundjava dhe familja i shkonte atje për vizita.

Këmbënguljes së trupës pse kishte firmosur kontratën noteriale dhe nëse ishte apo jo firma e tij, Puci iu përgjigj në mënyrë evazive, duke këmbëngulur mungesën e dijenisë.

Problemet e figurës dhe profesionalizmit

Zhegu relatoi shkurt se Drejtoria e Sigurimit të Informacionit të Klasifikuar, DSIK, e kishte cilësuar Pucin në një raport të parë për figurën në vitin 2017 si të përshtatshëm. Por në një raport të dytë ai u gjet i papërshtatshëm.

Vetë KPK nuk relatoi më gjatë mbi këto gjetje. Puci e cilësoi raportin të pavërtetë, ndërsa duke iu referuar përmendjes në të një rasti të dyshuar korrupsioni në vitin 2008, shtroi si pyetje se pse ky rast nuk ishte përmendur në raportin e parë. Puci tha se nuk kishte dijeni ku bazohej raporti dhe këmbënguli duke iu referuar çështjeve për të cilat kishte kallëzime ndaj tij se gjetjet nuk ishin të sakta dhe se bëhej fjalë për çështje që ai i kishte trashëguar nga prokurorë të tjerë.

Komisioni ndërkohë vuri në dukje se nga një numër denoncimesh vetëm tre ishin marrë parasysh, ndërsa u përmendën edhe disa gjetje nga dosjet e shqyrtuara.

Zhegu në relatimi theksoi tre raste që kishin të bënin me profesionalizmin e Pucit. Në ratin e parë rezultonte se një vendim mos fillimi i prokurorit ishte prishur nga eprori dhe më pas Puci kishte ndjekur çështjen dhe kishte kërkuar fajësi për të pandehurit dhe madje kishte apeluar pafajësinë e vendosur nga Gjykata e Shkallës së Parë për dy prej tyre.

Në një rast tjetër cilësimin e akuzës si shpërdorim detyre, kur bëhej fjalë për vjedhje përmes shpërdorimit të detyrës dhe kërkimin e një mjaft të ulët për të akuzuarin. Dhe një vendim pushimi, për një çështje me akuza të ngjashme.

Puci referoi me detaje njërën prej çështjeve, duke thënë se abuzimi i pretenduar në shitjen e një tuboje çeliku të ujësjellësit të Kuçovës, ishte 12 mijë lekë dhe se i akuzuari kishte blerë me paratë një saldatriçe në shërbim të ndërmarrjes dhe i kishte dhënë po ashtu edhe paratë cash. Gjatë fjalës ai u ndërpre nga kryesuesi që i kërkoi të mos hynte në detaje të çështjeve.

Për rastin që ishte nisur procedimi me ndërhyrjen e eprorit, Puci pretendoi se qe një vendim i marrë në konsultim dhe se bëhej fjalë për një çështje në të cilën shpërdorimi i detyrës edhe pse kishte ndodhur nuk kishte pasur pasoja.

Ai tha se në rastin e një punonjësi të postës që kishte vjedhur pensionet nuk kishte kërkuar dënim më të rëndë, pasi kishte mbajtur parasysh se i akuzuari duhej të kthente shumën të dëmtuarve dhe kjo nuk mund të ndodhte nëse ai do ishte në qeli.

After Puci's speech that he asked to be confirmed, the Commission announced that the decision would be given at 9.30 on April 15./BIRN