BREAKING NEWS

The terrible accident at "Kodra e Diellit" where the 29-year-old woman ran over three passers-by, one of them died in the hospital (NAME)

The terrible accident at "Kodra e Diellit" where the 29-year-old woman
x
BREAKING NEWS

The appeal of GJKKO takes the decision for the well-known judge and the lawyer. The given measure is whitened

The appeal of GJKKO takes the decision for the well-known judge and the lawyer.
x
BREAKING NEWS

"A relative of ours from Puka, who lives abroad, told us that he disappeared"/ The country where the person who informed Ervis Martinaj's uncle about the disappearance of the much-wanted justice is located is revealed for the first time

"A relative of ours from Puka, who lives abroad, told us that he
x
BREAKING NEWS

Have they eliminated Ervis Martinaj? The prosecution takes the immediate decision

Have they eliminated Ervis Martinaj? The prosecution takes the immediate
x
BREAKING NEWS

Petro Koçi: The Berisha-Metaj couple, a 'tango' danced in the basements of Albanian politics

Petro Koçi: The Berisha-Metaj couple, a 'tango' danced in the
x
BREAKING NEWS

Here is the legal scheme that will be used to expel Berisha from politics, in September the Assembly will cause "earthquakes" for "non gratas" and spies

Here is the legal scheme that will be used to expel Berisha from politics, in
x
BREAKING NEWS

Spartak Ngjela: It is guaranteed that there is evidence for Sali Berisha, if he is no longer a deputy, the criminal process will begin against him, in September we will have new events

Spartak Ngjela: It is guaranteed that there is evidence for Sali Berisha, if he
x
BREAKING NEWS

The parallels between the case of "Berisha" and that of the vice president of Paraguay after the declaration "non grata" by the USA, here is the red line that separates them

The parallels between the case of "Berisha" and that of the vice
x

Aktualitet

The enlargement of the EU, good news for Albania, increases the chances of membership

The enlargement of the EU, good news for Albania, increases the chances of

The Montenegrin media "Vijesti.me" has given good news regarding the advancement of the countries of the Western Balkans towards integration into the European Union.

According to "Vijesti.me", within the European Union there has been a strong turn in terms of expansion, where Montenegro, Albania, North Macedonia and Serbia will follow a different path for membership in the European family, from the one that will followed by Ukraine, Moldova, Georgia, but also Bosnia-Herzegovina and Kosovo.

Specifically, Podgorica, Belgrade, Skopje and Tirana have the prospect of becoming full members of the EU, while Kiev, Chisinau, Tbilisi, Sarajevo and Pristina can be part of the European political community, but will pass at a level second of the EU.

The article emphasizes that behind this scenario is the French President Emmanuel Macron, who has the support of all the main members of the EU. In this context, Paris, Berlin and Brussels worked wholeheartedly to give the green light to start negotiations with North Macedonia and Albania and grant candidate status to BiH, along with Ukraine and Moldova.

In this way, they wanted to make it clear which countries are in the process of full membership – two that are already negotiating, Montenegro and Serbia, plus Albania and North Macedonia, which were supposed to start the negotiation process – and those who are candidates for a place in the future European political community.

The generator of the new trend is Macron, as he has changed his stance and now believes that the four countries of the Western Balkans should be stimulated to accelerate integration in order to join within acceptable conditions. However, this does not mean that Podgorica, Belgrade, Skopje and Tirana will be looked down upon, rather that process will be highly meritocratic, conditional, merit-based and reversible. Therefore, the states will be able to regress in European integration and not only in progress

The only country that can jump from one train to another, that is, from the perspective of entering the European political community and the chances of becoming a full member of the EU, is Bosnia and Herzegovina. The problem is that not all EU members think so, there are some, among them very influential, who are convinced that Sarajevo does not have the capacity to become a full member of the EU. On the other hand, Poland believes that Serbia does not deserve to be in the group of countries with a perspective for full membership.

Burimet mediatike në Malin e Zi dhe institucionet evropiane nënvizojnë se “Ballkani i Hapur” është një histori dhe ide amerikane, por që nuk është kjo e metë, pasi BE dhe SHBA janë partnerë. BE-ja ka një pozicion parimor për të qëndruar pas çdo nisme që është gjithëpërfshirëse dhe e bazuar në vlerat evropiane të Serbisë, Maqedonisë së Veriut dhe Shqipërisë.

“Nëse Ballkani i Hapur përfshin Malin e Zi, Kosovën dhe BiH, do të ketë mbështetjen absolute të BE-së. Ne nuk kemi asnjë problem me Ballkanin e Hapur si ide, shqetësimi ynë është që ai të mos jetë i pjesshëm dhe që në pak vite të mos kontribuojë në ndarje dhe rivalitete të reja në rajon, që do të çonin në destabilizimin. BE po frenohet sepse dëshiron të shohë nëse tre vendet e tjera të Ballkanit Perëndimor do të hyjnë gjithashtu në Ballkanin e Hapur. Qëllimi ynë është të parandalojmë çdo burim jostabiliteti. Një Ballkan i hapur duhet të jetë gjithëpërfshirës në mënyrë që të funksionojë dhe të ketë kuptim dhe t’i shërbejë një qëllimi. Procesi i Berlinit dhe Ballkani i Hapur janë plotësues, nuk e përjashtojnë njëri-tjetrin dhe mund të sjellin përfitime për të gjithë me kusht që të respektohen parimet dhe vlerat evropiane, duke filluar nga gjithëpërfshirja”, theksoi burimi i “Vijesti” në Bruksel.

 

Most read