BREAKING NEWS

The decision enters into force immediately / The General Director of Taxes is appointed, who is the well-known name entrusted with the important position

The decision enters into force immediately / The General Director of Taxes is
x
BREAKING NEWS

Project / Assets that exceed 2 times the income are seized, here are the properties owned by Albanian politicians, from Meta and Berisha, to Rama, Basha and MPs

Project / Assets that exceed 2 times the income are seized, here are the
x
BREAKING NEWS

Circular turns white, PD overthrows Berisha: Topalli, Imami and all the "old guard" were expelled from him, "Foltoren" is being used as a tool of blackmail

Circular turns white, PD overthrows Berisha: Topalli, Imami and all the
x
BREAKING NEWS

Dismissal of Meta without a deadline, the session in the Constitutional Court is not foreseen even in November, the president continues the fight behind the scenes

Dismissal of Meta without a deadline, the session in the Constitutional Court is
x

Bota

DW / Merkel's Analysis? Who is the 60-year-old who wants to reach the top and fight hard. The senior management positions he has held are published (PROFILE)

DW / Merkel's Analysis? Who is the 60-year-old who wants to reach the top

The Prime Minister of the German state of North Rhine-Westphalia (NRW) Armin Laschet has been leading the CDU since mid-January. In the September 26 parliamentary elections, the 60-year-old is running for chancellor for the CDU and CSU parties.

But at least since the flood disaster with over 170 casualties, which hit the state of Rheinland-Pfalz and some areas of the state of North Rhine-Westphalia, the CDU chairman is under pressure. Since the end of August the Social Democratic SPD shows better results in the polls than the conservative parties of the CDU-CSU Union. A few days before the elections on 26.09. the CDU chairman no longer looks like the favorite.

In fact Laschet reacted immediately to the floods. He offered support to the government of the affected land, talked to the people affected by the disaster and to helpers. But his presentation was marred by statements that showed a course of avoidance and inappropriate behavior.

Laughing and insisting

After a joint visit with the German President to the damaged 50,000-strong municipality of Erftstadt, southwest of Cologne, while Frank-Walter Steinmeier expressed his concern and shock, the cameras caught a few meters behind the head of state Armin Laschet, joking with some employees and shivering with laughter. The Prime Minister apologized several times for this scene in the days that followed. But even his appreciation for the torrential rains caused irritation. "Just because today is such a day, we will not change policy," he initially said firmly, when most were already talking about a link between weather and climate change. But a few days later he stressed, "we have to do everything we can to fight climate change."

Since his appointment as Chancellor Laschet it has not been clearly defined on many issues, which arise in the election campaign or in interviews. Therefore the election program presented in mid-June by the two parties of the Union, the CDU, which competes in 15 of the 16 German states, and the CSU, which exists only in Bavaria and is only there on the ballot, remains unspecified at some point.

In some things Laschet is for the continuity of Merkel's policy, in others he changes and he does not say this out loud. One of the few exceptions was his assessment of the withdrawal from Afghanistan and the dramatic developments in the country. He spoke of a "catastrophe" for the West and the German government.

In the power struggle against Söder 

In mid-April the prime minister of the most populous state won as Union candidate for chancellor in a fierce battle against CSU chairman Markus Söder. The polls clearly spoke for Söder and against Laschet. But the CDU chairman showed strong nerves and patience. Basic features that a prime minister needs.

What does Laschet represent? When a full digital CDU congress in January 2021 elected Laschet party chairman in the second round of voting against Friedrich Merz with 53 percent of delegates and a subsequent mail-in vote confirmed it with 83.5 percent, many considered him the guarantor of the course. of Merkel so far.

Armin Laschet, one of the five federal vice presidents of the CDU since 2012, has long been the trusted partner of Presidents Angela Merkel (until 2018) and Annegret Kramp-Karrenbauer (2018-2020). And then exploited the weaknesses of his predecessor to get into position. "We will only win if we stay strong in the middle," this phrase is heard very often in his speeches.

Me këtë moto Laschet u bë kryeministër i landit Nordrhein-Westfalen në 2017, kryetar partie në janar 2021, dhe më pas kandidat për kancelar në muajin prill. Në të njëjtën kohë katoliku nga qyteti Aachen thekson shpesh dhe me vetëdije traditën e gjatë të ndikimit të zonës e Rinit në CDU. Vetëm njëri nga tetë kancelarët gjermanë të deritanishëm vjen nga landi Nordrhein-Westfalen: kancelari i parë Konrad Adenauer (1949-1963), që themeloi dhe bashkoi partinë. Selia e partisë në Berlin mban emrin e tij edhe sot e kësaj dite.

Laschet ka një bashkëpunim të ngushtë me kancelaren Angela Merkel. Kur Merkel u kritikua nga disa pjesë të partisë së saj për shkak të hyrjes së qindra mijëra refugjatëve që prej vitit 2015, Laschet i qëndroi asaj besnik.

Por gjatë defekteve dhe dobësive në luftën kundër pandemisë korona Laschet gradualisht u distancua nga kancelarja. "Ne nuk mund të vazhdojmë kështu", u shpreh ai në debatin për shtrëngimin e masave për Pashket 2021.

Toni midis partive të Unionit dhe Të Gjelbërve është ashpësuar që nga emërimi i tij. Të dy kampet kanë problemet e tyre me kandidatët për kancelar: Laschet, që është përballur me disa skandale të vogla gjatë periudhës së tij në NRW, dhe me paraqitjen e tij të papërshtatshme në kohën e përmbytjeve, kandidatja e Të Gjelbërve Annalena Baerbock me te dhëna biografike të pasakta dhe me botimin e një libri programatik pjesërisht të kopjuar.

Por ishte Lascheti, i cili para disa dekadash për çështje politike si integrimi kishte më shumë aleatë tek Të Gjelbrit se tek partia e tij. Lascheti, i cili pasi hyri ne Bundestag në 1994, punoi shpejt për krijimin e një raporti miqësor mes politikanëve të Unionit dhe Të Gjelbërve.

Slogani i tij si kandidat për kryesinë e CDU-së në janar vlen edhe si slogan në fushatën si kandidat i Unionit për kancelar: "T`i bëjmë vitet njëzet një dekadë modernizimi për Gjermaninë: dinamizëm të ri ekonomik, siguri gjithëpërfshirëse, mundësi më të mira dhe më të drejta për arsimim".

Armin Laschet i njeh të gjitha anët e politikës. I diplomuari në drejtësi ai ka qenë anëtar i këshillit të qytetit Aachen (1989-2004), i Bundestagut (1994-98), i Parlamentit Evropian (1999-2005) dhe Parlamentit të landit Nordrhein-Westfalen (që nga viti 2010). I rritur në rajonin kufitar me Belgjikën, ai mendon si  evropian. Që nga viti 2019 Laschet është edhe përfaqësues i Gjermanisë për marrëdhëniet kulturore franko-gjermane. Kështu që ai mban prej kohësh kontakte të ngushta me udhëheqjen politike në Paris. Në marrëdhënien transatlantike Laschet, i cili në 2019 zhvilloi një vizitë disaditore në SHBA si kryeministër i landit gjerman NRW, sigurisht që ka për të thelluar.

"Armin Laschet është një politikan me të gjitha predispozitat për të ushtruar postet më të larta partiake dhe shtetërore në nivel kombëtar", thuhet prej shumë javësh në faqen kryesore të Fondacionit Konrad Adenauer, i afërt me CDU. Laschet do të duhet t'i bindë votuesit për këtë. "Një kryeministër, që qeveris me sukses një land gjerman me 18 milion njerëz, mund të jetë edhe kancelar", i pëlqen atij të thotë.

Por për këtë atij do t'i duhen partnerë koalicioni. Në Düsseldorf ai drejton një koalicion të CDU dhe FDP, në nivel federal qeveria përbëhet nga partitë e Unionit dhe socialdemokratët. Sido që të jenë rezultatet në javët pas zgjedhjeve atij do t'i duhet të gjejë partnerë për një aleancë politike. Lidhur me AfD-në e djathtë populiste Laschet përsërit vazhdimisht refuzimin e çdo bashkëpunimi dhe tolerance. Por rruga për në zyrën e kancelarit është ende një rrugë e gjatë dhe e vështirë.

Disa javë para zgjedhjeve, duket sikur CDU-CSU mund të formojë një qeveri të ardhshme dhe të mbajë postin e kancelarit vetëm në një koalicion me Të Gjelbrit dhe Liberalët. Sepse në fund të gushtit SPD i tejkaloi partitë e Unionit në një sërë sondazhesh serioze. Nga viti 2002 CDU-CSU ka kryesuar gjithmonë barometrin politik.

The candidate is under pressure. The CDU-CSU has often called on Laschet to be more militant. Now he vigorously attacks the SPD and warns of the danger of the republic shifting to the left. For this he was congratulated at a party congress, CSU two weeks before the election.

In the final phase of the election campaign he will have several public appearances with Chancellor Merkel. With former competitor Merz he wants to emphasize the course of economic and financial policy. And Laschet himself points out that the close victory of the CDU in the state of North Rhine-Westphalia, with social democratic convictions, in 2017 surprised many experts. He now wants this to happen again. / DW analysis