BREAKING NEWS

Ministry of Health informs on the epidemiological situation in the country: One victim in the last 24 hours, here are how many infections have been registered

Ministry of Health informs on the epidemiological situation in the country: One
x
BREAKING NEWS

"Rama's private plane", Basha publishes the photo and reveals the dizzying price it costs

"Rama's private plane", Basha publishes the photo and reveals
x
BREAKING NEWS

He punches the policemen of "Shqiponjave" without mercy / The son of the well-known Albanian humorist is arrested. The event unfolds

He punches the policemen of "Shqiponjave" without mercy / The son of
x
BREAKING NEWS

New KED members elected for 2022, Ambassador Yuri Kim reacts and gives a strong message

New KED members elected for 2022, Ambassador Yuri Kim reacts and gives a strong
x
BREAKING NEWS

Expected cyclone? It is coming from the north! Map, all the cities that will face massive rainfall and lightning over the weekend. Here is when the worst is expected

Expected cyclone? It is coming from the north! Map, all the cities that will
x
BREAKING NEWS

Sad news! He fought for a month with the dangerous virus, the director of this gymnasium in Albania dies (NAME)

Sad news! He fought for a month with the dangerous virus, the director of this
x
BREAKING NEWS

Sali Berisha prepares for riots, mobilizes his people to start protests after December 11, rallies in front of the Prime Minister and the PD headquarters

Sali Berisha prepares for riots, mobilizes his people to start protests after
x
BREAKING NEWS

Berisha receives bad signals, the prosecution under pressure from the Americans for his arrest, the embassy duo pays a flash visit to the PD headquarters

Berisha receives bad signals, the prosecution under pressure from the Americans
x

Bota

Resignation of the President of the German Central Bank, DW: Signal of a new era

Resignation of the President of the German Central Bank, DW: Signal of a new era

The resignation of the president of the Central Bank of Germany, the Bundesbank on Wednesday, has attracted attention in Europe. Jens Weidmann headed for 10 years one of Germany's most historically respected institutions. 

In his post Weidmann was a powerful voice in Europe as well. As President of the Bundesbank, he was a member of the Frankfurt-based Council of the European Central Bank. There he argued for the independence of the European Central Bank. And he has opposed the monetary policy of the former President of the European Central Bank, the Italian Mario Draghi. Here, however, Weidmann's success was limited.

Draghi is known to have combined the massive buying of bonds of countries in crisis in the Eurozone with a policy of low banking interest rates. This brought great dissatisfaction in Germany and in some northern European countries. It was judged that the European Central Bank exceeded its mandate and that with the massive purchase of bonds of countries in crisis, with the common money of the Eurozone countries, where the most powerful economic actors are the countries of the North, is financing southern Europe; that this Bank mixes monetary policy - its real duty for the stability of the euro, with fiscal policy.

Weidmann's departure - end of an era

It is about the Bundesbank tradition at the European Central Bank, a tradition which Weidmanni defended. He started this difficult task in 2011, when he became president of the Bundesbank, having previously been Chancellor Merkel's economic adviser. According to the Frankfurter Allgemeine Zeitung, for more than a decade, from its founding in 1998 to 2011, the European Central Bank remained true to the German concept of its mission: to simply pursue monetary policy to stabilize the euro. The euro crisis, in 2008/2009, shook this tradition. With the coming to power of the Italian Mario Draghi Bank, the Central Bank launched an American understanding of monetary policy.

What is the traditional meaning of monetary policy, from Germany and some northern European countries? And what is the American and mainly European European sense of monetary policy?

These consist primarily of the different role that the parties consider to belong to the Central Banks.

The essence of the dispute with the European Central Bank

In the traditional German sense, the Central Bank must maintain its independence and intervene little. Monetary policy should be separated from fiscal policy. So the task of Central Banks, as well as the European Central Bank is to deal with monetary policy and price stability. This is determined by the law of monetary union. This was defended by Weidmanni.

Ndërsa kuptimi amerikan i politikës monetare e quan artificiale ndarjen e rreptë të politikës monetare nga politika fiskale. Ky interpretim u intereson shteteve me probleme ekonomike kryesisht të jugut të Evropës, Italisë, Spanjës, por edhe Francës. Ato duan që Banka Qendrore Evropiane t’u blejë atyre me paratë e kontribuesve të Eurozonës obligacionet problematike, t’u blejë borxhet.

Dallimi i dytë në pikëpamje konsiston në masën sa duhet të tolerohet inflacioni për hir të rritjes ekonomike. Pikëpamjet tradicionale gjermane ushqehen ndër të tjera nga përvoja e hiperinflacionit, të viteve 1920.

Ndryshim pozicionesh i Gjermanisë

Por këto pikëpamje „konservatore” kohët e fundit kanë evoluar. Kjo është pasqyruar edhe në mbështetjen e qartë të Bankës Qendrore Evropiane nga Gjermania. Në letrën e ndarjes që Jens Weidmann-i u shkroi bashkëpunëtorëve të mërkurën (20.10.) theksoi se „Mjedisi, në të cilin veprojmë, ka ndryshuar masivisht”. Vendimet monetare dhe politike pas krizës financiare, krizës së borxheve dhe pandemisë do të kenë pasoja të qëndrueshme.

Weidmanni ka qenë dendur në minoritet në Këshillin e Bankës Qendrore Evropiane me qëndrimin e tij se blerja e borxheve të shteteve në nevojë, blerja e obligacioneve, lejohet vetëm në situata krize emergjente. Dhe se zgjerimi i blerjes së obligacioneve të shteteve, përtej kohës së krizave emergjente, e bën politikën monetare të varur nga qeveritë dhe nga tregjet.

Në këtë kuadër, Gjykata Kushtetuese Gjermane e detyroi Bankën Qendrore Evropiane të dëshmojë se në veprimet e saj kujdeset që të mos financojë shtetet me obligacione, pasi kjo nuk është detyrë e saj.

Megjithatë, kohët e fundit Weidmanni dëshmoi me një sërë veprimesh sensin realist të tij dhe të Gjermanisë ndaj zhvillimeve në Evropë.

Kështu, në emër të Bankës Qendrore të Gjermanisë, Weidmanni mbështeti Programin e Blerjes së Borxheve të Pandemisë (PEPP). Ky program përfundon në mars dhe Bankës Qendrore Evropiane i duhet të vendosë në dhjetor për fatin e programit.

Ai mbështeti edhe verifikimin strategjik për inflacionin, që miratoi në qershor të këtij viti Banka Qendrore Evropiane, sipas të cilit do të quhen të pranueshme devijimet nga objektivi 2% i inflacionit.

Pasardhësi i Weidmannit pritet më pranë Bankës Qendrore Evropiane

Në Gjermani, largimin e Weidmann-it e shpjegojnë kryesisht me lodhjen shumëvjecare në qëndrimin shpesh opozitar në Bankën Qendrore Evropiane. Në aftësitë si ekonomist ai vlerësohet me notat maksimale, në Gjermani dhe në Evropë. Por qëndrimet e tij të fundit në BQE tregojnë edhe se ai i kishte kuptuar drejt sinjalet e kohës.

Momenti i largimit të Jens Weidmann-it njëkohësisht është shenjë e një fryme të re në Gjermani. Weidmanni largohet në të njëjtën kohë me Angela Merkelin, këshilltar i së cilës ishte fillimisht. Analistë thonë se ka pak dyshim se personi që do të zgjedhë në krye të Bankës Qendrore, Bundesbankës qeveria e re gjermane e drejtuar nga socialdemokratët, do të ketë më pak rezerva për politikën e blerjes me dorë të lirë të obligacioneve të shteteve në nevojë nga Banka Qendrore Evropiane.

As a possible successor to Weidmann, the post mentions, among others, a staunch supporter of Central Bank policies: Isabel Schnabel. Schnabel has few reserves for buying government bonds and is less concerned about inflation risks. She is currently one of the six directors of the European Central Bank. But her choice has not been decided./DW