BREAKING NEWS

Fantastic news from COVID hospitals: Today more cured than affected by coronavirus, here are the 3 cities with the highest number of infections

Fantastic news from COVID hospitals: Today more cured than affected by
x

Bota

Six ways the COVID-19 pandemic could dictate the future of humanity

Six ways the COVID-19 pandemic could dictate the future of humanity

In the history of our time, the political damage caused by President Donald Trump will figure prominently. But severe pandemic physical, emotional and economic trauma will prevail. The lessons we will learn from the Trump presidency may determine the fate of the republic. But the lessons we learn from Covid-19 can shape the future of humanity.

Do not be fooled by rainbows and sunsets. Beneath all that beauty lies a fierce evolutionary war between humans and pathogenic microbes. Over time we adapt to new diseases. But the problem is that pathogens evolve much faster.

A new pathogen appears on average, every 4-5 years. Covid-19 has been quite bad, but the biggest risk comes from a new flu that can have a high fatality rate and that is highly contagious before symptoms develop.

The model shows an annual 3 percent probability of a flu pandemic with a fatality rate similar to the 2009 swine flu pandemic (which killed 150,000-575,000 people worldwide in its first year, compared to about 2 million deaths from Covid-19. There is an annual 1 percent probability that a flu pandemic will cause 6 million or more deaths.

About 75 percent of emerging diseases are zoonotic (of animal origin). And people amplify that threat in different ways. The demand for protein has led to tremendous increases in the number and concentration of pets like pigs.

At the same time, deforestation is putting people in more frequent contact with wildlife such as bats, which spread the infection through their feces. Scientists have discovered 1,200 animal-transmitted diseases in recent years, and estimate that there may be another 700,000 diseases of which we know nothing.

From almost anywhere in the globe, one day of air travel is enough to get to London or Atlanta. And as we have seen, the spread of the disease beyond national borders

në vende të tilla si Brazili, Afrika e Jugut ose Britania mund të çojë në variante gjenetike që shmangin imunitetin ose bëhen më vdekjeprurëse.

Reagimi i SHBA-së ndaj Covid-19 është i shpërndarë midis më shumë se 3.000 departamenteve dhe agjencive të shëndetit shtetëror, lokal dhe në rang lagjesh. Në fillim, qeveria federale dështoi të sigurojë mbështetjen e duhur për testimin dhe gjurmimin e kontakteve, dështoi në shpërndarjen efektive të pajisjeve mbrojtëse, dhe nuk arriti të vendoste dhe zbatonte masat racionale të qëndrimit në shtëpi dhe mbylljen e shkollave. Rezultati ka qenë një përgjigje e improvizuar,në të cilën pjesë të mëdha të vendit në thelb iu dorëzuan përhapjes së virusit.

Pse kaq shumë amerikanë nuk kanë ndërmarrë relativisht hapa të vegjël parandalues, ??siç janë mbajtja e maskave dhe distancimi social? Një pjesë e arsyes, ishte për shkak të një presidenti që vazhdimisht u tall dhe e politizoi krizën e shëndetit publik. Por problemi shtrihet më thellë sesa kaq.

Ndërsa sëmundja u përhap shumë në fund të vitit të kaluar, më shumë se 70 për qind e përhapjes së saj ndodhi nga njerëz të moshës 20-49 vjeç. Por më shumë se 80 për qind e njerëzve që kanë vdekur për shkak të Covid-19 që nga fillimi i shkurtit 2020, janë 65 vjeç ose më të moshuar.

Me vetëdije apo jo, kjo është një tradhtie madhe e një brezi ndaj një brezi tjetër. Shiheni në një perspektivë tjetër:Nëse jeni 65 vjeç apo më i moshuar dhe prekeni nga sëmundja, keni 5.6 për qind mundësi për të vdekur. Nëse jeni 20-49 vjeç dhe jeni prekur nga Covid-12, keni  vetëm 0092 për qind mundësi për të vdekur.

Nëse reagimi ynë do të kalibrohej sipas urgjencës së rrezikut, ne do të ngadalësonim prerjen e pyjeve, dhe do të kontrollonim më mirë tregtinë e kafshëve të egra. Ne do të angazhoheshim në një përpjekje shumë më të gjerë dhe të vazhdueshme, për të monitoruar patogjenët që përhapen nga kafshët te njerëzit.

We would also expedite the creation of a genetic catalog of zoonotic diseases, which can help us identify and test for new threats. We would also invest more in strengthening health systems in the developing world so that they can eradicate the early "sparks" of infectious disease. /Bota.al