BREAKING NEWS

"I will make a revolution..."/ The lawyer reveals the staggering figure: This is how many millions of euros the Berisha family must return

"I will make a revolution..."/ The lawyer reveals the staggering
x
BREAKING NEWS

"Not only Rama"/ The journalist breaks the sensational statement: McGonigal has also met other politicians, among them...

"Not only Rama"/ The journalist breaks the sensational statement:
x
BREAKING NEWS

War on the border with Albania? The former Bulgarian prime minister gives a strong warning and reveals the plan of the Russian president: Putin is preparing a terrible conflict in...

War on the border with Albania? The former Bulgarian prime minister gives a
x
BREAKING NEWS

"It's a global threat"/ Alarm raised: A catastrophic event will hit the world in 2 years

"It's a global threat"/ Alarm raised: A catastrophic event will
x
BREAKING NEWS

"There are surprises"/ The journalist breaks the 'bombshell' statement: Rama is no longer officially expected at the White House

"There are surprises"/ The journalist breaks the 'bombshell'
x
BREAKING NEWS

Artan Hoxha is threatened with life after releasing the audio recording from the "21 January" massacre, the journalist discovers new evidence, Sali Berisha's position is aggravated

Artan Hoxha is threatened with life after releasing the audio recording from the
x
BREAKING NEWS

What is waiting for Rama? The 'McGonigal' scandal, the last-minute move by Alibeaj's group is revealed (Photo)

What is waiting for Rama? The 'McGonigal' scandal, the last-minute
x
BREAKING NEWS

Sali Berisha wants to return '97, here are the 4 files that will lead behind bars the whole gang that caused murder, death and massive robbery in Albania

Sali Berisha wants to return '97, here are the 4 files that will lead
x

Bota

Forget Jeff Bezos and Elon Musk, this is the richest man in history

Forget Jeff Bezos and Elon Musk, this is the richest man in history

Amazon founder Jeff Bezos is the richest man in the world, according to the Forbes list. His wealth is estimated at 131 billion dollars. That makes him the richest in modern history, but not of all time.

This title belongs to Mansa Musa, the West African ruler of the c. XIV, who was so rich that his generous gifts destroyed the country's economy.

"Contemporary accounts of Moses' wealth make it almost impossible to understand how rich and powerful he really was," Rudolph Butch Ware, associate professor of history at the University of California, told the BBC.

Mansa Musa was richer than anyone could describe, Jacob Davidson wrote about the king in 2015, on Money.com.

In 2012, the American site "Celebrity Net Worth" estimated his wealth at $400 billion, but economic historians say it is impossible to quantify his wealth.

Mansa Musa was born in 1280 in a family of rulers. His brother, Mansa Abu-Bakr, ruled the empire until 1312, when he abdicated to go on an expedition. According to the 14th-century Syrian historian Shibab al-Umari, Abu-Bakr was obsessed with the Atlantic Ocean and what lay beyond it. He is said to have launched an expedition with a fleet of 2,000 ships and thousands of men, women and slaves. They sailed away never to return.

Some late historians, such as Ivan Va Sertima, say that they reached South America, but there is no evidence for this. Either way, Mansa Musa inherited the kingdom he left behind.

Under his rule, the kingdom of Mali grew significantly. He annexed 24 cities, including Timbuktu. His kingdom stretched some 2,000 miles from the Atlantic Ocean to present-day Nigeria, including Senegal, Mauritania, Mali, Burkina Faso, Nigeria, Gambia, Guinea-Bissau, Guinea, and Ivory Coast.

With such a large land mass came great sources of gold and salt. During Mansa Musa's reign, the Mali empire held half of the Old World's gold, according to the British Museum. All this belonged to the king.

“Si sundimtar, Mansa Musa kishte qasje pothuajse të pakufizuar në burimin më të vlerësuar të pasurisë në botën mesjetare”, tha për BBC, Kathleen Bickford Berzock, e cila është e specializuar në artin afrikan në Muzeun e Artit të Bllokut në Universitetin Northwestern.

“Qendrat kryesore tregtare që tregtonin ar dhe mallra të tjerë ishin gjithashtu në territorin e tij, dhe ai fitoi pasuri nga kjo tregti”, shoi ajo.

Meqenëse perandoria e Malit ishte shtëpia e kaq shumë ari, vetë mbretëria nuk ishte edhe aq e njohur. Por kjo ndryshoi kur Mansa Musa, një mysliman i devotshëm, vendosi të shkonte në një pelegrinazh në Mekë, duke kaluar nëpër shkretëtirën e Saharasë dh Egjiptin.

Mbreti thuhet se u largua nga Mali me një karvan prej 60,000 burrash. Ai mori gjithë oborrin e tij mbretëror, zyrtarë, ushtarë, griotë, tregtarë, njerëz për të udhëhequr devetë dhe 12,000 skllevër, si de një kope të madhe dhish dhe delesh për ushqim.  Ishte një qytet që po lëvizte nëpër shkretëtirë.

Një qytet, banorët e të cilit, deri në skllevër, ishin veshur me brokadë ari dhe mëndafshi më të mirë persian. 100 deve ishin në tërheqje, dhe secila mbante qindra dollarë ari të pastër. Ishte një pamje që të linte pa mend. Dhe pamja u bë më e pasur kur karvani arriti në Kajro, ku ata me të vërtet mund të tregonin pasurinë e tyre.

Rënia i vlerës së arit në Kajro

Mansa Musa la një përshtypje të paharruar në Kajro, saqë al-Umari, i cili e vizitoi qytetin 12 vjet pas mbretërimit Malian, tregoi sesa shumë njerëz po flisnin për të.

Ai e fali arin në Kajro, saqë qëndrimi i tij tre mujor bëri që çmimi i arit të binte në rajon për 10 vjet, duke shkatërruar ekonominë.

Kompania me bazë në SHBA, SmartAsset.com, vlerësoi se për shkak të amortizimit të arit, pelegrinazhi i Mansa Muasit çoi në rreth 1.5 miliard dollarë humbje ekonomike në të gjithë Lindjen e Mesme.

Gjatë kthimit në shtëpi, Mansa Musa kaloi sërish nëpër Egjipt, dhe sipas disave, ai u përpoq të ndihmonte ekonominë e vendit duke hequr një pjesë të arit nga qarkullimi dhe duke e huazuar përsëri me norma interesi zhvatëse nga huadhënësit egjiptianë. Të tjerët thonë se ai shpenzoi aq shumë saqë i mbaroi ari.

Nuk ka dyshim që Mansa Musa shpenzoi, ose hardhoi shumë ar gjatë pelegrinazhit të tij. Por kjo ishte një bujari e tepruar që tërhoqi vëmendjen e të gjithë botës. Kështu Mansa Musa kishte vendosur në hartë veten dhe Mali-n. Në hartën e Atlasit Katalan të vitit 1375, duket një vizatim i një mbreti Afrikan ulur në një fron ari në majë të Timbuktu, duke mbajtur një copë ari në dorë. Timbuktu u bë një El Dorado Afrikan dhe njerëzit vinin nga afër dhe larg për ta parë veç pak.

Në shekullin e 19-të, ai ende kishte një status mitik si një qytet i humbur prej ari në skaj të botës, një fener për dy gjuetarët e fatit dhe kërkuesit europiane, dhe kjo ishte për shkak të sundimit të Mansa Musa 500 vjet më parë.

Mansa Musa u kthye nga Meka me disa studiues islamikë, përfshirë pasardhësin e drejtpërdrejtë të profetit Muhamed dhe një poet dhe arkitekt andaluzian me emrin Abu Es Haq es Saheli, i cili vlerësohet gjerësisht për projektin e xhamisë së famshme Djinguereber.

Thuhet se mbreti e pagoi poetin me 200 kg ar; me paratë e sotme, 8.2 miliardë dollarë.

Përveç inkurajimit të arteve dhe arkitekturës, ai gjithashtu financoi letërsinë dhe ndërtoi shkolla, biblioteka e xhami. Timbuktu shpejt u bë një qendër arsimi dhe njerëzit udhëtuan nga e gjithë bota për të studiuar në atë që do të bëhej Universiteti Sankore. Mbreti i pasur shpesh thuhet se inicioi traditën e arsimit në Afrikën Perëndimore, edhe pse historia e perandorisë së tij ishte pak e njohur jashtë Afrikës Perëndimore.

“Historia është shkruar nga fitimtarët”, sipas kryeministrit të Britanisë në Luftën e Dytë Botëror, Winston Churchill.

Pasi Mansa Musai vdiq në vitin 1337, në moshën 57-vjeçare, perandoria u trashëgua nga djemtë e tej të cilët nuk mundën ta mbanin atë së bashku. Kështu, perandoria u shemb. Ardhja e mëvonshme e europianëve në rajon, ishte gozhda e fundit në arkivolin e perandorisë.

“Historia e periudhës mesjetare shihet ende si një histori perëndimore”, thotë Lisa Corrin Graziose, drejtoreshë e Muzeut të Artit të Bllokut, duke shpjeguar pse historia e Mansa Musa nuk është e njohur gjerësisht.

“Sikur europiantë të kishin arritur në numër të konsiderueshëm në kohën e Musait, me Mali-n në kulmin e fuqisë së tij ushtarake dhe ekonomike, në vend të nja 200 vjet më vonë, gjërat me siguri do të kishin qenë ndryshe”, thotë Ware.